Actualitate
„Grup Corint” SA a obținut în CL Alba Iulia aprobarea cesiunii pe o altă firmă a contractului pentru domeniul concesionat în Cetatea Alba Carolina
În atenţia consilierilor locali din Alba Iulia a intrat din nou solicitarea “Grup Corint” SA de cesiune a contractului încheiat cu CL în 2006 către firma “Corint” SRL. Hotărârea aprobată în septembrie 2012 a fost declarată nulă de Tribunalul Alba, la solicitarea Instituţiei Prefectului, pe motiv că a fost adoptată cu nerespectarea prevederilor legale, astfel că acum cererea a fost votată din nou și aprobată de acestă dată cu 14 voturi.
Reamintim că prin Hotărârea nr. 300/2012, adoptată în cadrul şedinţei ordinare din 25 septembrie 2012, a fost aprobată cesionarea de către SC “Grup Corint” SA a Contractului de asociere nr 7.798/2006, încheiat între aceasta şi Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia, către SC “Corint” SRL.
Instituţia Prefectului a apreciat că actul administrativ a fost adoptat cu nerespectarea prevederilor legale, motivând că decizia cesiunii contractului de asociere trebuia să îndeplinească aceleaşi condiţii de validitate cu cele ale Hotărârii 106/2006, prin care a fost aprobată încheierea contractului de asociere, în ceea ce priveşte numărul de voturi necesar adoptării. Potrivit Legii 215/2001, „hotărârile privind patrimoniul se adoptă cu votul a două treimi din numărul total al consilierilor locali în funcţie”. Iar, cum HCL 300/2012 a cu votul a 13 consilieri din totalul de 21, Instituţia Prefectului susţine că nu s-au respectat prevederile legale (trebuiau întrunite voturile a 14 consilieri).
Citeşte şi Prefectura cere Consiliului Local Alba Iulia revocarea hotărârii prin care a fost aprobată cesiunea de contract în cazul “Grup Corint”
În decembrie 2012, Instituţia Prefectului considera, de asemenea, că se impunea o analiză obiectivă din punct de vedere economic a celor două societăţi comerciale, astfel încât atribuţiile cedentului (SC “Grup Corint” SA) să se regăsească într-o pondere considerabilă în cele ale cesionarului (SC “Corint” SRL), adică trebuie avute în vedere capitalul de afaceri, patrimoniul, bilanţul financiar-contabil, activităţile economice autorizate, portofoliu, personalul angajat, datorii către stat şi bugetul local.
Instituţia Prefectului a solicitat instanţei de judecată anularea ca nelegală a HCL 300/2012, iar Tribunalul Alba a motivat sentinţa administrativă din 13 mai 2013, prin care declarat nulitatea a actului, prin faptul că, în condiţiile în care în conţinutul patrimoniului intră şi drepturile de creanţă, precum şi drepturile reale al căror titular este unitatea administrative-teritorială, noţiunea de hotărâri privind patrimonial se impune a fi interpretată ca incluzând orice hotărâre prin care se stinge, se transmite sau se dobândeşte un drept cu character patrimonial, fiind necesară adoptarea unei astfel de hotărâri cu majoritatea calificată prevăzută de lege.
Astfel, consilierii locali au luat din nou în discuţie aprobarea cesionării de către Grup Corint SA a contractului respective către Corint SRL. Aceştia au aprobat fără prea multe întrebări „cerinţele” făcute de firma Grup Corint SA.
În raportul de specialitate se menţionează că, “în conformitate cu clauzele contractuale, Grup Corint SA are obligaţia plăţii către CL a unui procent de 10% din profitul net realizat pe an, calculate din totalul utilizării investiţiilor realizate, nu mai puţin de 800 euro/lună, plus taxe şi impozite. Astfel, Grup Corint are obligaţia de a ţine evidenţe contabile separate pentru activităţile desfăşurate în zona care face obiectul contractului, pentru profiturile realizate din alte activităţi nedatorând nimic CL, deoarece aceste activităţi nu fac obiectul contractului de asociere, fapt care îngreunează procesul de urmărire a respectării obligaţiilor de plată ale Grup Corint.
Corint SRL are ca obiect de activitate turism şi servicii aferente, activităţi pe care le va desfăşura pe terenurile şi spaţiile ce fac obiectul contractului de asociere”.
În motivarea solicitării prezentate de Grup Corint anul trecut, se preciza că “Societatea Comercială Grup Corint SA împreună cu grupul de societăţi acţionare îşi propune să restructureze activităţile comerciale pe societăţi cu obiecte distincte de activitate, cum ar fi spre exemplu: societatea comercială Grup Corint SA doar pentru construcţii şi lucrări de restaurare, iar societatea comercială Corint SRL, pentru turism şi servicii aferente. Cesiunea Contractului de asociere către societatea comercială Corint SRL, societate aflată în cadrul grupului nostru, va facilita un exerciţiu financiar explicit al fiecărui an calendaristic, care să regularizeze,după aprobarea bilanţului contabil, obligaţiile clare faţă de partener, respectiv Consiliul Local”.
Vezi AICI detalii din şedinţa CL din septembrie 2012, în care a fost aprobată cesiunea contractului de asociere.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Pingback: MARŢI: Şedinţă ordinară la Consiliul Local Alba Iulia. Pe ordinea de zi, din nou cesiunea contractului cu CL între firmele Corint şi încetarea celui încheiat cu Salprest | Alba24