ADMINISTRATIE
Prefectura cere Consiliului Local Alba Iulia revocarea hotărârii prin care a fost aprobată cesiunea de contract în cazul „Grup Corint”
Instituţia Prefectului Alba a formulat o adresă în atenţia Consiliului Local Alba Iulia, semnată de prefectul Flaviu Cozuc, prin care solicită revocarea hotărârii de CL prin care a fost aprobată cesiunea contractului de asociere încheiat de forul local cu SC „Grup Corint” SA către SC „Grup Corint” SRL. Motivul ţine de faptul că instituţia consideră că această hotărâre a fost adoptată cu nerespectarea prevederilor legale.
Prin Hotărârea nr. 300/2012, adoptată în cadrul şedinţei ordinare din 25 septembrie 2012, a fost aprobată cesionarea de către SC „Grup Corint” SA a Contractului de asociere nr 7.798/2006, încheiat între aceasta şi Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia, către SC „Grup Corint” SRL.
La adoptarea hotărârii nr. 300/2012 s-au avut în vedere dispoziţii din actul adiţional nr. 2 la Contractul de asociere menţionat şi prevederi din Legea 215/2001 privind administraţia publică locală. Instituţia Prefectului Alba a solicitat Primăriei să comunice toate actele care au stat la baza adoptării actului administrativ, respectiv o listă cu investiţiile realizate în baza contractului şi evaluarea acestora.
Raportat la întreaga documentaţie ce însoţeşte hotărârea de CL şi ţinând seama de temeiul de drept invocat, Instituţia Prefectului apreciază că actul administrativ a fost adoptat cu nerespectarea prevederilor legale.
Astfel, potrivit instituţiei, HCL citată prin care a fost aprobată cesiunea contractului de asociere trebuia să îndeplinească aceleaşi condiţii de validitate cu cele ale Hotărârii 106/2006, prin care a fost aprobată încheierea contractului de asociere, în ceea ce priveşte numărul de voturi necesar adoptării. Potrivit Legii 215/2001, „hotărârile privind patrimoniul se adoptă cu votul a două treimi din numărul total al consilierilor locali în funcţie”. Iar, cum HCL 300/2012 a cu votul a 13 consilieri din totalul de 21, Instituţia Prefectului susţine că nu s-au respectat prevederile legale (trebuiau întrunite voturile a 14 consilieri).
În adresa formulată de prefectură se mai arată că „raportat la argumentele prezentate, atât timp cât în Contractul de asociere încheiat între Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia şi SC Grup Corint SA, precum şi în actele adiţionale la acesta, nu s-a prevăzut în mod expres posibilitatea asociatului principal de a-şi substitui raporturile născute din respectivul contract prin cesiune, considerăm că autoritatea locală nu îşi poate da acordul pentru realizarea unei astfel de operaţiuni juridice”.
În plus, consideră că se impune o analiză obiectivă din punct de vedere economic a celor două societăţi comerciale, astfel încât atribuţiile cedentului (SC „Grup Corint” SA) să se regăsească într-o pondere considerabilă în cele ale cesionarului (SC „Grup Corint” SRL), adică trebuie avute în vedere capitalul de afaceri, patrimoniul, bilanţul financiar-contabil, activităţile economice autorizate, portofoliu, personalul angajat, datorii către stat şi bugetul local.
Vezi aici detalii despre contractul de cesiune.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Pingback: “Grup Corint” SA încearcă, din nou, în CL Alba Iulia, să obțină aprobarea cesiunii contractului de asociere pentru domeniul concesionat în Cetatea Alba Carolina | Alba24