Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Grup de inițiativă pentru construirea unui monument al Marii Uniri de la 1918, la Alba Iulia

Publicat

1 decembrie

La 94 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, construirea unui monument care să reprezinte evenimentul istoric prin care a fost constituită România a redevenit o realitate posibilă. Primul pas în această direcție a fost făcut marți, 26 iunie, de Ziua Tricolorului, când a fost format comitetul de inițiativă al proiectului. Câțiva dintre membri acestuia au explicat, în cadrul unei conferințe de presă, în ce constă ideea lor. Este vorba despre un „complex monumental”, care să cuprindă toate provinciile care s-au unit la 1 Decembrie 1918 și care ar putea fi amplasat în locul în care s-a desfăşurat marele eveniment, adică pe Platoul Romanilor, între fântâna arteziană din Parcul Unirii și pasaj.

Proiectul a fost prezentat de câțiva membri din comitetul de inițiativă:  Nicolae Popa – fost deputat, prefectul Dan Simedru, colonelul Ioan Todericiu, colonelul (r) Miron Vasile, arhitectul șef al municipiului Alba Iulia, Doina Hada, directorul revistei istorice „Dacoromania”, Ioan Străjan și colonelul Ioan Galdea. Aceștia și-au exprimat dorința ca ridicarea monumentului Marii Uniri să înceapă cât mai devreme, cel mai probabil la sfârșitul anului. Deocamdată nu s-a calculat exact costul lucrării, însă, din estimările inițiatorilor proiectului, prețul s-ar ridica la aproximativ 30-40 de miliarde lei vechi, bani care ar putea fi oferiți, în mare parte, de Ministerul Culturii.

În perioada următoare, membrii comitetului de inițiativă vor începe etapele tehnice ale ridicării monumentului: organizarea concursului pentru selecția proiectelor câștigătoare referitoare la complexul monumental, obținerea certificatului de urbanism și a celorlalte avize necesare. Construcția monumentului s-ar întinde pe o perioadă de aproximativ 2 ani, ceea ce înseamnă că ar putea fi finalizat în anul 2016. Unul dintre obiectivele ridicării monumentului în termen cât mai scurt ar fi și sărbătorirea centenarului Marii Uniri, în 2018, în zona monumentului nou construit.

Ideea ridicării unui monument al Marii Uniri la Alba Iulia nu este nouă, însă inițiativele care au existat de-a lungul celor 9 decenii nu au putut fi desăvârșite, din considerente financiare. „Noi sperăm, cu cei pe care îi avem la conducerea Ministerului Culturii, cu cei din Guvern, cu autoritățile locale și județene, să identificăm sumele necesare pentru realizarea acestui proiect. Vom face toate demersurile pentru ca cel puțin o parte din suma necesară să fie cuprinsă în bugetul Ministerului Culturii pe anul 2013”, a spus președintele comitetului de inițiativă, Nicolae Popa.

„Din punctul meu de vedere și al Asociației Naționale <Cultul Eroilor>, ziua de astăzi înseamnă primul pas pe care îl facem pentru realizarea a ceea ce nu s-a putut îndeplini până acum. Monumentul este mult așteptat nu numai de cei din Alba Iulia, ci de toată țara. Potrivit unui sondaj lansat la nivel național de asociația noastră, 75% dintre cei consultați s-au exprimat pentru ridicarea monumentului, 20% au fost împotrivă, iar 5% s-au abținut”, a spus Ioan Todericiu, vicepreședintele Asociației Naționale Cultul Eroilor.

Colonelul Ioan Galdea a făcut un scurt istoric al ideii de construire a monumentului Marii Uniri, la Alba Iulia, explicând că momentul prezent este unul foarte favorabil pentru ca acesta să devină realitate: „Suntem martori astăzi la un nou început. Primul început a fost după 1 Decembrie 1918, când tot un comitet de inițiativă a pus bazele ridicării monumentului Marii Uniri. Până în 1929 s-au strâns sumele respective, dar s-a dorit ca monumentul respectiv să fie măreț și atunci s-a continuat strângerea de fonduri. A venit criza din 1929, inițiativa a intrat în umbră și s-a reluat după 1933. Un nou moment care a stopat realizarea monumentului a fost al doilea război mondial. A urmat perioada comunismului, iar după 1989 au început din nou demersurile pentru ridicarea monumentului. Nu s-a putut realiza, cu toate că au fost momente favorabile. În momentul de față putem afirma că există toate speranțele realizării acestui monument, atât pe plan local cât și pe plan central, forțele politice concură la realizarea acestui deziderat”.

Din comitetul de inițiativă al acestui proiect fac parte 13 personalități din Alba Iulia: Nicolae Popa – președintele comitetului, Ioan Todericiu, prefectul Dan Simedru, Miron Vasile, Doina Hada, Călin Hedviga, Mircea Abrudan, Ioan Străjan, Emil Jurca, Ioan Pleșa, Ioan Galdea, Gheorghe Anghel, Gheorghe Ciul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. miniman

    marți, 26.06.2012 at 21:21

    TARA ARDE SI ASTIA VOR MUNUMENTE…PE CARE BINEINTELES SE VOR CHELTUI O GRAMADA DE BANI SI FOARTE PROBABIL IL VA PROIECTA STRAJAN….

  2. abbilbal

    miercuri, 27.06.2012 at 00:01

    Locul în care s-a desfăşurat marele eveniment nu a fost pe Platoul Romanilor. Acolo era un maidan după care urmau culturile cu grău şi porumb.
    Marele eveniment a avut loc în Parcul Custozza şi în Oraşul de Jos în piaţa din faţa fostului Hotel-restaurant Dacia.
    Documentaţi-vă mai bine.

  3. Pingback: Proiectul “Ansamblul Marii Uniri” din Alba Iulia ar urma să fie finalizat în trei ani, cu finanţări de la Ministerul Culturii şi persoane fizice | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax