Eveniment
Gruparea de cămătari din Hunedoara, în arest pentru 29 de zile. Între persoanele cercetate este și un ofițer de poliție
Gruparea de cămătari din Hunedoara destructurată joi de procurorii DIICOT a ajuns vineri în fața Curții de Apel Alba Iulia, instanță care a judecat propunerea de arestare preventivă formulată pe numele a cinci dintre învinuiți. Magistrații au admis solicitarea oamenilor legii astfel că cei 5 vor petrece următoarele 29 de zile după gratii. Cei cinci sunt Constantin Litera – liderul grupării, soția acestuia, Simina Mirela Litera, Mihai Eminovici Ciobanu, Florin Voicu Micluța și Cătălin Penciuc, pentru care instanța s-a pronunțat în lipsă.
Curtea de Apel Alba Iulia a fost însărcinată cu judecarea acestui dosar deoarece în rândul persoanelor cercetate în cauză se află și un ofițer de poliție din Hunedoara.
Reamintim că, procurorii DIICOT au efectuat joi şase percheziții domiciliare în Hunedoara, iar 14 persoane au fost aduse la sediul din Alba Iulia pentru audieri. Procurorii i-au propus pentru arestare preventivă pe cinci dintre aceștia.
În cursul anului 2011, membrii grupării au acţionat în principal pe raza judeţului Hunedoara, în scopul obţinerii unor beneficii financiare substanţiale din acordarea unor împrumuturi cu camătă unor persoane din mediul de afaceri local şi perceperea unor dobânzi lunare de 10-20%, precum şi recuperarea prin violenţă a sumelor de bani pretinse de către învinuiţi.
Unele părţi vătămate au fost obligate să muncească pe teritoriul Libiei, sumele de bani obţinute fiind predate liderului grupării, în contul sumelor împrumutate.
Un alt segment al activităţii infracţionale a vizat inducerea în eroare şi prejudicierea unor firme de asigurări, prin simularea producerii unor accidente de circulaţie şi încasarea în mod fraudulos a primelor de asigurare.
Procurorii DIICOT au identificat până în prezent un număr de 8 victime, în special oameni de afaceri şi efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prev. de art. 7 din Legea 39/2003, art. 12 al.1 şi 2 lit.a din Legea nr. 678/2001, art. 215 al.1,3 şi 5 C.pen, art. 3 al.1 din Legea nr. 216/2011 şi art. 194 al.1 C.pen.
Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este de peste 800.000 de euro, dar, potrivit procurorilor, acesta poate crește deoarece sunt evaluate cabane, stații de carburanți și alte bunuri de valoare.
Comunicat Curtea de Apel Alba Iulia:
„Astăzi, 10.05.2013, Curtea de Apel Alba Iulia a admis propunerea formulată de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia de arestare preventivă pentru 29 de zile cu privire la 4 persoane reținute din data de 09.05.2013 iar pentru altă persoană s-a dispus arestarea preventivă în lipsă pe o durată de 30 de zile de la data prinderii sale.
Inculpaţii sunt acuzaţi în principal că au făcut parte alături de alte persoane dintr-un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de infracţiuni de violenţă – cămătărie, şantaj, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi trafic de persoane.
Competenţa Curţii de Apel Alba Iulia de a soluţiona acest dosar pe fond a fost atrasă de faptul că printre persoanele faţă de care se fac cercetări în acest caz se află şi un ofiţer de poliţie judiciară din judeţul Hunedoara”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News