Connect with us
Advertisement

Economie

Gunoaiele Clujului se mută lângă Alba Iulia. 23 de firme depozitează deja deșeurile în groapa de la Pârâul Iovului

Publicat

gunoaieRampa din apropierea oraşului Alba Iulia va prelua deşeurile municipiului Cluj, după ce groapa de gunoi de la Pata Rât va fi închisă, în noaptea de joi spre vineri. Soluţia este doar una temporară, având în vedere că şi depozitul de la Alba Iulia va fi închis din 15 iulie, iar deşeurile vor fi duse, cel mai probabil, la Cristian, în judeţul Sibiu, până la finalizarea complexului de la Galda de Jos.

De altfel, închiderea depozitul de deşeuri neconform al municipiului Alba Iulia, de la mijlocul lunii iulie şi transportul acestora în judeţul Sibiu ar putea scumpi serviciul de colectare a gunoaielor pentru albaiulieni, în medie, cu 47,34%, un proiect în acest sens aflându-se în consultare publică.

Potrivit reprezentanților Primăriei Alba Iulia, în prezent, la rampa din apropierea orașului, mai mult de 23 de firme aduc și depozitează gunoiul. Dintre acestea, patru sunt din județul Cluj (Brantner Veres SA Cluj, Brantner Servicii Ecologice SA Cluj Napoca, Salprest Rampa SA Cluj Napoca și Rosal Grup SA Cluj Napoca).

Începând de vineri, 26 iunie, Rosal Grup SA Cluj Napoca vor aduce deșeurile la depozitul de deșeuri de la Pârâul Iovului. Celelalte firme din Cluj au început deja să aducă deșeuri, încă de marți, 23 iunie.

”De mult timp tot județul Alba aduce aici, că nu mai au unde. Noi am rămas cam singurii. Până în 16 iulie se mai pot depozita deșeuri aici”, a declarat Ileana Krisbai, şef Serviciu Administrarea Activităţilor Domeniului Public de la Primăria Alba Iulia.

Citeşte şi Serviciul de colectare şi transport deşeuri în Alba Iulia s-ar putea scumpi cu până la 50%, de la mijlocul lunii iulie. TARIFELE propuse

În ceea ce priveşte rampa de deşeuri temporară a municipiului Cluj-Napoca, din zona Pata Rât, cu o capacitate de 42.000 mc, societatea care o administrează, Salprest Rampa SA, a suspendat toate contractele de salubrizare cu operatorii.

Societatea precizează că platforma de stocare va fi închisă începând cu 25 iunie de la ora 24.00 şi că este încărcată la cantitatea maximă autorizată.

Din 3 iulie, operatorul care a câştigat licitaţia de închidere a rampei a anunţat că accesul la platformă va fi închis.

Directorul firmei de salubritate Rosal, Ioan Mureşan, a declarat pentru Ziua de Cluj că se poartă discuţii cu autorităţile locale şi cu firme de transport pentru a se găsi o soluţie de transfer a deşeurilor în alte judeţe. Acesta a spus că una dintre variante ar fi Alba Iulia, dar există încă dificultăţi referitoare la transbordarea deşeurilor din maşinile de colectare ale firmei în alte mijloace de transport.

La rândul său, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat într-o emisiune la Napoca FM că această criză este cea mai dificilă situaţie cu care se confruntă de când este primar şi că în orele următoare va purta discuţii cu toţi factorii de decizie implicaţi în această activitate.

„Am găsit înţelegere la primarul din Alba Iulia, sper să putem încheia procedurile privind transferul deşeurilor acolo în cel mai scurt timp. De trei zile încercăm să găsim soluţii alternative”, a mai subliniat primarul, scrie Ziua de Cluj.

Problema deşeurilor de la Cluj ar putea fi rezolvată prin construirea Centrului Integrat de Management al Deşeurilor din comuna Feleacu.

Situaţia de la Alba Iulia

Depozitul de deșeuri de la Pârâul Iovului are o suprafață de 4,91 ha, o capacitate disponibilă de 230.000 mc și o cantitate de deșeuri menajere depozitate anual de aproximativ 100.000 tone.

În autorizația emisă de Agenția pentru Protecția Mediului Alba, activitatea autorizată este pentru deșeuri menajere (100.000 t/an), deșeuri asimilabile cu cele menajere de la agenți economici, instituții (10.000 t/an), deșeuri servicii municipale (10.000 t/an) și deșeuri din construcții și demolări (10.000 t/an), potrivit datelor din 2013,

Termenul de închidere al depozitulul neconform de deşeuri al municipiului Alba Iulia este în data de 16 iulie, iar în cadrul proiectului “Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Alba”, aflat în derulare, centrul de managmenet al deşeurilor (cu depozit de deşeuri, staţie de sortare, staţie de tratare mecanico-biologică) de la Galda de Jos are perioada de execuţie de 15 luni (6 februarie 2015 – 5 mai 2016).

Pentru depozitarea deşeurilor de la Alba Iulia, până la deschiderea centrului de la Galda de Jos, cel mai apropiat depozit conform pentru deşeuri nepericuloase se află în localitatea Cristian (judeţul Sibiu), administrat de Tracon SRL Brăila, aflat la circa 70 km de Alba Iulia.

Astfel, I s-a solicitat operatorului de salubritate Polaris M Holding SRL Constanţa fundamentarea tarifelor în condiţiile impuse de transport şi depozitare în locaţia amintită.

Prin urmare, tarifele pentru precolectare, colectare, transport şi depozitare de la persoane fizice şi asociaţii de proprietari, respective de la agenţii economici şi instituţii publice, precum şi a deşeurilor stradale şi a celor provenite din rămpi neautorizate şi accidentale vor avea o creştere medie de 47,34%.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement