Connect with us
Advertisement

Actualitate

Guvernul a aprobat organizarea Registrului electronic național al nomenclaturilor stradale. Datele sunt publice şi vor fi administrate de Agenţia de Cadastru

Publicat

calculator Guvernul a aprobat miercuri, printr-o Hotărâre, structura, organizarea și funcționarea Registrului electronic național al nomenclaturilor stradale (RENNS). Reprezintă un sistem de evidență și consultare geospațială a nomenclaturii stradale la nivel național, transmite Executivul, într-un comunicat de presă.

RENNS este realizat, actualizat și administrat de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (instituţie aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice) și se constituie exclusiv în format electronic.

Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr.7/1996, republicată, cu modificările ulterioare prin dispozițiile art.5, reglementează normele generale care definesc RENNS ca sistem unic de referință la nivel național, în care sunt înscrise nomenclaturile stradale la nivelul comunelor, orașelor și municipiilor. Legea instituie obligativitatea utilizării RENNS de către instituțiile și autoritățile administrației publice centrale și locale în activitatea specifică, precum și obligația autorităților administrației publice de a proceda la furnizarea și actualizarea datelor cu privire la nomenclatura stradală proprie din registrul electronic al nomenclaturilor stradale.

Pentru asigurarea unei evidențe unitare și pentru actualizarea la zi a unui registru informatic la nivelul comunelor, orașelor și municipiilor, autoritățile administrației publice centrale și locale sunt obligate să furnizeze elementele specifice nomenclaturii stradale și să le introducă în sistemul RENNS.

Registrul electronic național al nomenclaturilor stradale este un sistem informatic ce păstrează istoricul adresei administrative, pune la dispoziția utilizatorilor proceduri și metode pentru administrarea, validarea și consultarea publică a nomenclaturii stradale.

RENNS asigură înregistrarea unică a fiecărei adrese administrative și furnizează utilizatorilor un cod unic al adresei (CUA).

Datele din RENNS sunt publice, iar serviciile de descoperire și vizualizare sunt gratuite.

Prin folosirea acestui registru se va realiza eficientizarea unor procese de lucru existente din sectorul public și privat, reducerea riscului de a face erori, precum și beneficii indirecte ca, de exemplu, crearea unui mediu mai sustenabil prin sisteme de transport mai eficiente, urmare a unui registru îmbunătățit al adreselor, transmite Guvernul.

Adresa administrativă este localizarea bazată pe identificatori standardizați de adresă ai unui imobil situat în intravilanul unităților și denumirilor de drumuri publice, atunci când unitatea administrativ-teritorială le folosește ca parte a componentelor toponime a adreselor atribuite imobilelor în locul sau complementar denumirilor de drumuri.

 Nomenclatura stradală este totalitatea elementelor de identificare cuprinzând denumirile de drumuri și adrese administrative din România într-un mod standardizat, organizat pe fiecare unitate administrativ-teritorială și care reprezintă evidența primară unitară care servește la identificarea domiciliului/ reședinței persoanei fizice, a sediului persoanei juridice, a fiecărui imobil (teren cu sau fără construcții), precum și a fiecărei clădiri. Nomenclatura stradală se aprobă la nivelul fiecărui municipiu, oraș, comună.

În scopul creării unui registru unic, la nivelul anului 2011 a fost conceput un proiect, în contextul recensământului populaţiei şi clădirilor din acel an, efectuat de INS din care a rezultat o bază de date vastă, care include 6 milioane de adrese, acoperind o parte din teritoriul României, se arată în nota de fundamentare a proiectului. Baza de date conţine clădiri, denumiri de străzi, numere ale caselor, şi o coordonată reprezentând poziţia adresei.

Totuşi, în România nu există nici un registru unic şi standardizat al adreselor administrative, deşi, adrese (sau părţi ale lor) pot fi regăsite în multe registre sau în baze de date existente, cum ar fi Registrul Agricol, Registrul Naţional al Persoanelor, etc. Nu există însă un model armonizat pentru nomenclatorul stradal şi al adreselor, potrivit sursei citate.

Prin acest act normativ se urmăreşte crearea cadrului legal care să permită implementarea şi întreţinerea Registrului Electronic Naţional al Nomenclaturii Stradale (RENNS), care va contribui la creşterea calităţii serviciilor publice, reducerea duratei de livrare şi simplificarea accesului cetăţenilor la acestea.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement