Eveniment
Guvernul a eliminat indemnizațiile membrilor Autorităților Teritoriale de Ordine Publică. Câți bani încasau

Guvernul a aprobat, în ședința de joi, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, eliminarea indemnizațiilor membrilor Autorităților Teritoriale de Ordine Publică (ATOP).
Astfel, începând cu data de 1 august 2025, activitatea desfășurată în ședințele plenare și în comisiile acestei autorități consultative, care vizează activitatea poliției locale, va fi neremunerată. În urma aceste măsuri, statul va economisi circa 22 de milioane de lei pe an.
Măsura adoptată joi, 24 iulie, este prima propusă de Ministerului Dezvoltării, pentru reducerea costurilor administrative, după învestirea noului Guvern, a anunțat ministrul Cseke Attila
„Este o reducere semnificativă a cheltuielilor la nivelul administrației publice locale. Reducem costurile serviciilor publice cu aproape 22 de milioane de lei pe an, în total, în România, iar economiile pentru 2025 sunt de 6,8 milioane de lei”, a declarat ministrul Cseke Attila.
Această măsură a fost necesară, a spus ministrul, întrucât, până acum, membrii ATOP primeau indemnizații de ședință stabilite de Consiliul General al Municipiului București sau de consiliile județene, în cuantumuri de 5-10% din indemnizația lunară a primarului general sau a președintelui consiliului județean.
Pentru că membrii ATOP participă la ședințe ordinare trimestriale, dar și la ședințe extraordinare, ori de câte ori este nevoie pe an, la convocarea președintelui sau la solicitarea unui număr minim de membri, cheltuielile cu aceste indemnizații variau foarte mult de la un județ la altul, fiind între 400-500 lei și câteva mii de lei, fără un criteriu unitar de stabilire a acestor valori.
Până acum, în unele județe, un membru ATOP primea 3.285 lei net pentru o singură ședință lunară, ceea ce însemna un fond lunar de 50.000 lei și un buget anual de 600.000 lei pentru această structură, au transmis reprezentanții Ministerului Dezvoltării.
ATOP este un organism cu rol consultativ, fără personalitate juridică, care se organizează și funcționează la nivelul municipiului București și al fiecărui județ, și a cărui activitate se desfășoară în interesul comunității, în scopul sporirii eficienței serviciului poliției locale din unitatea administrativ-teritorială în care funcționează.
Situația ATOP din Alba
La nivelul județului Alba, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică a Județului Alba are în componență un președinte și 14 membri:
Preşedinte:
- Dumitru Fulea – consilier judeţean
Membri:
- Andrei Vincze – subprefect al Judeţului Alba
- comisar șef de poliţie Constantin Ilea – șef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba
- colonel Ovidiu-Nicolae Costea – șeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgență „Unirea” al Judeţului Alba
- colonel Tudor-Gheorghe Pașca – șeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi „Avram Iancu” Alba
- Ciprian Laurențiu Hârceagă Țâr – șef serviciu Poliţia Locală Alba Iulia
- comisar șef de poliţie Andrei Frînc – Corpul Naţional al Poliţiştilor – Organizaţia teritorială Alba
- Cristian-Ioan Bandol – consilier judeţean
- Vasile Bara – consilier judeţean
- Marius-Nicolae Ceteraș – consilier judeţean
- Traian-Mihai Ionele – consilier judeţean
- Corneliu Mureșan – consilier judeţean
- Cristian Alexandru Albu – reprezentant al comunităţii
- Nicolae Luca – reprezentant al comunităţii
- Mihai Andrei Sărmășan – reprezentant al comunităţii
Indemnizația lunară a membrilor Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Alba era stabilită în cuantum de 10% din indemnizația lunară a președintelui Consiliului Județean Alba, respectiv aproximativ 1.600 de lei lunar (aproximativ 19.000 de lei/an).
Cheltuielile necesare pentru desfășurarea activității autorității teritoriale de ordine publică se suportau din bugetul Județului Alba.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News