Connect with us
Advertisement

Actualitate

Guvernul a reglementat, prin ordonanță de urgență, detașarea salariaților români în state ale Uniunii Europene

Publicat

uniunea europeana Legea privind detașarea salariaților în cadrul prestării de servicii transnaționale, în scopul introducerii unor reglementări specifice referitoare la detașarea cetățenilor români în alte state din Uniunea Europeană a fost modificată de Guvern, printr-o Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 344/2006.

În prezent, pentru detașarea realizată de angajatorii din România pe teritoriul altor state UE nu există o reglementare specifică. Singura reglementare similară este cea a detașării reglementate de Codul Muncii, însă, în lipsa unei reglementări  mai detaliate, detașarea transfrontalieră este interpretată și aplicată în mod diferit de angajatori.

Potrivit noilor reglementări, salariaţii detaşaţi de pe teritoriul României în cadrul prestării de servicii transnaţionale beneficiază, indiferent de legea aplicabilă raportului de muncă, de condiţiile de muncă stabilite prin acte cu putere de lege, acte administrative prin convenţii colective sau sentinţe arbitrale de generală aplicare valabile în statul membru pe teritoriul căruia sunt executate lucrările, cu privire la:

– durata maximă a timpului de muncă și durata minimă a repausului periodic;

– durata minimă a concediilor anuale plătite;

– salariul minim, inclusiv compensarea sau plata muncii suplimentare;

– condițiile de punere la dispoziție a salariaților, în special de către agenții de muncă temporară;

– sănătatea și securitatea în muncă;

– măsurile de protecție aplicabile condițiilor de muncă pentru femeile însărcinate sau pentru cele care au născut recent, precum și pentru copii și tineri;

– egalitatea de tratament dintre bărbați și femei, precum și alte dispoziții în materie de nediscriminare.

Totodată, actul normativ stabilește în ce condiții se aplică detașarea salariaților români în alte state din Uniunea Europeană și explică termeni precum “salariat detașat pe teritoriul României“ și “salariat detașat de pe teritoriul României”, “cheltuieli generale de detașare“ sau  “indemnizație specifică detașarii“. Noile prevederi definesc și noțiunea de salariu minim astfel:

– salariul minim aplicabil pe teritoriul României pentru salariatul detașat pe teritoriul României;

– salariul minim aplicabil pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al Spațiului Economic European sau pe teritoriul Confederației Elvețiene, pentru salariatul detașat de pe teritoriul României.

Prevederile acestui act normativ nu limitează aplicarea condițiilor de muncă mai favorabile pentru salariații detașați în România, precum și pentru salariații detașați din România într-un stat membru al Uniunii Europene, al Spațiului Economic European sau în Confederația Elvețiană.

sursa: realitatea.net, agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement