Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Guvernul Israelului a declarat STARE DE RĂZBOI. Ce este Hamas, organizația acuzată că a atacat orașele israeliene

Publicat

Cabinetul de securitate al Israelului declară stare de război în urma atacurilor organizaţiei extremiste palestiniene Hamas, permiţând „paşi militari de anvergură”, a anunţat duminică biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu, potrivit DPA.

Biroul lui Netanyahu a precizat că războiul, care a făcut sute de morţi de ambele părţi de la valurile de atacuri ale Hamas de sâmbătă, urmate de lovituri israeliene ca represalii, a fost „impus Israelului printr-un atac terorist criminal din Gaza”.

YouTube video

Decizia vine la mai puțin de 48 de ore după ce a fost lansată „Operaţiunea Al-Aqsa Flood” împotriva Israelului.

Zeci de rachete au fost trase dinspre Fâşia Gaza spre Israel sâmbătă dimineaţa, punând capăt unui armistiţiu în linii mari respectat, după sfârşitul războiului de cinci zile din luna mai.

„Am decis să punem capăt tuturor crimelor ocupaţiei”, a declarat Mohammad Deif, comandantul Brigăzilor Ezzedine al-Qassam.

Cel puțin 600 de oameni au murit, alte sute au fost răniţi în urma atacului. Ministrul israelian al Apărării afirmă că Hamas a făcut o mare greşeală.

Ce este Hamas?

Hamas este o organizație islamică militantă și politică cu sediul în Palestina. Numele „Hamas” este o prescurtare a „Harakat al-Muqawamah al-Islamiyyah” în limba arabă, ceea ce înseamnă „Mișcarea pentru Rezistență Islamică.”

Organizația a fost înființată în 1987, în timpul Primului Război Palestino-Israelian, cunoscut și sub numele de „Intifada.”

Hamas are două componente principale:

Brațul militar: Aceasta este aripa militară a organizației și se numește „Brigăzile Ezzedine al-Qassam.” Aceasta este responsabilă pentru organizarea și desfășurarea atacurilor armate împotriva Israelului. Hamas a fost implicată în atentate sinucigașe, lansarea de rachete asupra teritoriului israelian și alte acțiuni militante.

Brațul politic: Hamas are și o aripă politică care se angajează în politică și guvernare în teritoriile palestiniene.

După alegerile legislative din 2006 din teritoriile palestiniene, Hamas a câștigat majoritatea în Parlament și a preluat controlul asupra Fâșiei Gaza, în timp ce mișcarea rivală Fatah a rămas la conducere în Cisiordania.

Această divizare politică a dus la o stare de facto de guvernare separată între Fâșia Gaza și Cisiordania.

Hamas a fost clasificată ca organizație teroristă de către numeroase țări și organizații internaționale, inclusiv Statele Unite, Israel și Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, Hamas are, de asemenea, susținători și simpatizanți în lumea arabă și în alte părți, care văd organizația ca pe o forță de rezistență împotriva ocupației israeliene și ca o reprezentantă a intereselor palestiniene.

Conflictele între Hamas și Israel au dus la multiple confruntări militare și au complicat eforturile pentru pace în Orientul Mijlociu.

În plus, situația politică complexă din teritoriile palestiniene, cu rivalitățile dintre Hamas și Fatah, a contribuit la fragmentarea și instabilitatea în regiune.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax