Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Guvernul pregătește noi taxe pentru români: crește acciza la țigări, ”taxa pe zahăr”, impozit mai mare pe locuințe. LISTA

Publicat

Guvernul PSD-PNL-UDMR pregătește cea mai mare schimbare fiscală din ultimii ani, scrie Profit.ro, care citează surse guvernamentale. Mai multe măsuri sunt luate în calcul de coaliția de guvernare, unele urmând să intre în vigoare de la 1 iulie, altele de la 1 ianuarie 2023, iar altele gradual până în 2028.

Potrivit profit.ro, care citează surse guvernamentale măsurile ar fi următoarele:

Creșterea accizelor la țigări de la 1 iulie

Calendarul privind accizele agreat cu Uniunea Europeană a expirat, astfel că este nevoie de unul nou. Acestea ar urma să crească cu 5,5% pentru țigări, cu 12,3% pentru lichidul cu nicotină și cu 35,6% pentru tutun încălzit.

Pragul pentru microîntreprinderi ar urma să scadă

Pragul pentru microîntreprinderi ar urma să scadă de la un milion de euro în acest an la 500.000 de euro în 2023, urmată de o diminuare la 300.000 de euro în 2024 și 100.000 de euro în 2025. Firmele care vor avea afaceri peste aceste praguri vor plăti impozit pe profit de 16% față de 1% sau 3%. De asemenea, dispare posibilitatea de a avea microfirmă fără angajați care să plătească 3% impozit pe venit.

Impozitare mai mare a clădirilor

Impozitarea clădirilor se va face la valoarea de piață a imobilelor, conform grilei notarilor. Acest lucru înseamnă creșterea impozitului pe locuință cu aproximativ 60% în orașele mari gen București, Cluj Napoca, Timișoara, același lucru urmând să se întâmple și în celelalte orașe cu prețuri mari la construcții. Noile taxe trebuie să fie aprobate și de autoritățile locale.

TVA majorat la băuturile cu zahăr mult

„Taxa pe zahăr”. Aceasta nu este o taxă nouă în sine, ci se majorează TVA de la 9% la cota standard de 19% pentru băuturile cu zahăr mult.

Eliminarea facilităților fiscale pentru constructori

Eliminarea treptată a facilităților pentru constructori, industria alimentară și agricultură. În acest moment, constructorii sunt scutiți de impozitul pe venit de 10%, contribuțiile de sănătate de 10% și contribuția la Pilonul II de pensii de 3,75%.

Citește și Lista taxelor care vor crește de la 1 iulie. Măsurile fiscale pregătite de guvern. Mai multe produse vor fi mai scumpe din 2023

Recent, Guvernul a acordat aceleași facilități și în agricultură și industria alimentară. Planul autorităților este de a scădea plafonul salariilor scutite de la 30.000 de lei la 15.000 de lei, iar din anul 2025 vor începe să fie reintroduse contribuțiile, cu praguri intermediare. Facilitățile sunt prevăzute să expire în 2028.

Eliminarea impozitului specific din turism

Impozitul specific din turism ar putea fi eliminat. Nu există o decizie a coaliției, conform sursei citate, din cauza pierderilor suferite de companii în pandemie.

Modificarea scutirii de impozit pentru vânzarea imobilelor de până în 450.000 lei

Scutirea de impozit pentru vânzările de imobiliare de până în 450.000 de lei va fi regândită. Aceasta ar urma să fie acordată doar pentru o singură vânzare, pentru a elimina dezvoltatorii care vând „pe persoană fizică”.

Taxe mai mari pentru profesii liberale

Taxe mai mari pentru profesiile liberale, activități independente și veniturile din alte surse. Acestea sunt taxate cu 10% ca impozit pe venit și contribuții de 10%, dacă venitul anual depășește 12 salarii minime brute.

  • Guvernul vrea să introducă un prag de 6 salarii brute, sub care nu vor fi achitate contribuții.
  • Cei cu venituri anuale între 6 și 12 salarii brute vor achita contribuții calculate la nivelul a 6 salarii, iar cei între 12 și 24 de salarii minime brute vor plăti la nivelul a 12 salarii minime.
  • Cei cu venituri peste 24 de salarii minime vor fi taxați la nivelul a 24 de salarii.
  • De asemenea, norma de venit scade de la 100.000 de euro la 25.000 de euro. Acest lucru înseamnă taxe mai mari colectate de stat de la persoanele fizice autorizate (PFA).

”Taxa de solidaritate” de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile mari

Introducerea  „taxei de solidaritate” de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile cu afaceri de peste 100 de milioane de euro și creșterea accizelor la țigarete, anunțate anterior tot de Profit.ro

O taxă de 1% din cifra de afaceri este dorită să fie aplicată companiilor cu afaceri de peste 100 de milioane de euro, suplimentar față de ce achită ca impozit pe profit. De asemenea, nu va conta dacă acestea sunt pe pierdere sau pe profit. Prevederea ar putea fi modificată, inclusiv în variante mai puțin agresive față de cei care achită deja sume importante ca impozit pe profit.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    joi, 09.06.2022 at 12:12

    ”Noile taxe trebuie să fie aprobate și de autoritățile locale”. Pai de ce sa le aprobe, ca oricum aceste taxe se duc la tara si de acolo se mai intorc jumatate. Alo,PSD,Ciolacu,iar ati dus de nas poporul ? Nu mai aveti bani sa sustineti sinecurile si trantorii din sfera bugetara ? Jalnici mai sunteti !

  2. Petru

    joi, 09.06.2022 at 21:00

    Au furat ,,alții” banii , acum românul de rând este sacrificat ca să se reumple visteria țării.Nu vă e rușine !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax