EVENIMENT
Guvernul pregătește o nouă listă cu medicamente ce îi pot afecta pe șoferi. Anunțul ministrului Sănătății
În toamnă, autoritățile vor publica o nouă listă cu medicamente ce afectează capacitatea de a conduce autovehicule. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a dat detalii despre planurile de la Guvern.
”Există două liste la care lucrăm:
o listă a substanțelor care influențează capacitatea de a conduce vehicule – a existat o listă veche care a fost adoptată printr-un ordin, cred că din anul 2006, abrogat între timp – lucrăm la actualizarea acestei liste
și cea de-a doua listă, care va fi doar de informare, pentru că nu putem face altceva decât să informăm publicul, substanțele (…) care ar putea să influențeze rezultatul unui test rapid.
Ele influențează doar rezultatul unui test rapid, nu unui test care se efectuează în rețeaua de medicină legală. Dar asta înseamnă o consultare multidisciplinară, nu doar cei de la medicină legală.
Trebuie să discutăm cu comisiile de specialitate care utilizează astfel de medicamente, mă refer la prima listă, cea a substanțelor care influențează capacitatea de a conduce vehicule.
Orice medic – astea sunt substanțe care se eliberează pe bază de prescripție – orice medic prescrie o astfel de substanță avertizează pe cel care primește acea substanță că afectează capacitatea de a conduce vehicule.
Probabil că în decursul acestei veri vom finaliza această listă și în septembrie vom avea lista completă”, a declarat Rafila, la finalul ședinței de Guvern de joi.
Deocamdată, dacă un șofer a luat de exemplu un Nurofen și ieste pozitiv la testarea drugtest, se identifică substanța la Medicină Legală și nu va mai fi sancționat.
Ce a aprobat Guvernul
Guvernul a adoptat joi o ordonanță de urgență ce a modificat OUG 84.
”Aceasta instituie un termen de 72 de ore în care instituțiile de medicină legală trebuie să elaboreze analizele toxicologice prin care să evidențieze sau nu prezența sau nu a alcoolului și a substanțelor interzise în sângele persoanelor care au fost testate pozitiv cu drug test sau care au refuzat testarea”, a declarat ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.
După expirarea termenului de 72 de ore, în cazul în care rezultatul nu sosește de la laborator, persoanei respective i se restituie permisul. Aceste analize se efectuează doar de către instituțiile de medicină legală, nu și de laboratoarele acreditate ale Poliției.
Testarea la Medicină Legală
Rafila a amintit despre un proiect derulat prin Banca Mondială, ce a început în luna mai, pentru care au fost elaborate specificațiile tehnice. Prin acesta, vor fi dotate pentru analiza probelor cele șase Institute de Medicină Legală existente în țară și cele 36 de servicii de medicină legală din celelalte județe (care nu au Institut de Medicină Legală și se află în structura spitalelor județene).
Urmează achiziția și instalarea echipamentelor și training-ul personalului. Proiectul va deveni operațional până la sfârșitul acestui an.
”Fiecare județ va beneficia de un astfel de laborator care poate să facă atât determinări calitative, cât și determinări cantitative a substanțelor stupefiante”, a spus Rafila.
Cele șase, șapte unități pe care le-am operaționalizat și care pot face, din punct de vedere tehnic, aceste determinări în momentul de față au arondate un număr de județe, iar probele biologice vor fi transportate de către Ministerul Administrației și Internelor, a mai precizat ministrul.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.