Economie
Guvernul României ar putea bloca preluarea E.ON de către compania maghiară MVM. Care sunt motivele
Guvernul României ar putea bloca preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM, din cauza temerilor că aceasta ar putea fi o cale prin care Rusia ar putea să influențeze piața energetică din România.
E.ON Energie Romania este unul dintre cei mai mari furnizori de gaz și electricitate din România, cu circa 3,4 milioane de clienți.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat pentru Financial Times că maghiarii au plătit un preț de patru ori mai mare decât valoarea reală a distribuției de gaze din țară.
Valoarea tranzacției, care nu a fost făcută publică până acum, este de 200 de milioane de euro, o sumă pe care Sebastian Burduja a descris-o ca fiind „mult umflată”.
Ministrul Energiei a spus că, de fapt, pachetul E.ON din România nu ar trebui să valoreze mai mult de 50 de milioane de euro.
“Avem un precedent în decizia Spaniei, în care o tranzacție care a implicat o entitate maghiară a fost respinsă de un comitet similar cu cel din România. Va trebui să luăm în considerare toate aspectele pentru a ajunge la o decizie”, a declarat Burduja pentru Financial Times, potrivit biziday.ro.
Guvernul României ar putea bloca preluarea E.ON: Tranzacția trebuie aprobată de Consiliul Concurenței
Tranzacția E.On – MVM trebuie să primească aprobarea Consiliului Concurenței și a comisiei care avizează investițiile străine. „Va fi analizată nu numai valoarea tranzacției, dar și potențialele implicații pentru piața energiei.
Vom cere probabil și un punct de vedere din partea instituțiilor din domeniul securității naționale. Nu vom permite gazului rusesc să intre pe piața noastră”, a mai declarat Sebastian Burduja.
Grupul energetic de stat MVM din Ungaria a anunțat anul trecut că a ajuns la un acord cu E.ON pentru preluarea parțială a afacerii din România, dar nu a făcut publică suma tranzacției.
MVM nu dispune de resurse proprii de gaze și acționează ca un intermediar pentru Gazprom. După oprirea livrărilor prin Ucraina, Gazprom continuă să livreze gaze naturale către Ungaria prin Marea Neagră (Turkstream).
Anul trecut, Spania a blocat preluarea companiei sale feroviare de către o firmă maghiară, parțial din cauza legăturilor acesteia cu Rusia.
În decembrie, Viktor Orbán a menționat pentru Financial Times, după o discuție cu premierul român Marcel Ciolacu despre acordul MVM, că „mai sunt unele probleme restante de rezolvat“.
Cine este MVM
Grupul MVM este principalul furnizor de energie din Ungaria, o companie deţinută 100% de stat, care ocupă locul şase în Europa Centrală.
Cu o prezenţă activă în 23 de ţări, peste 19.000 de angajaţi şi un portofoliu de peste 11 milioane de clienţi, atât casnici, cât şi corporativi (inclusiv aproape două milioane în Cehia, Slovacia şi România), grupul este un actor important în ecosistemul energetic al regiunii.
În primul semestru al acestui an, compania a vândut o cantitate de 76 TWh de gaze naturale şi de 19 TWh de energie electrică, potrivit Agerpres.
MVM are o capacitate de stocare a gazelor naturale de 4,4 miliarde de metri cubi. Totodată, 85% din producţia de energie electrică este neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon.
După primele şase luni ale acestui an, grupul a afişat o EBITDA de 450 miliarde forinţi.
Foto: Arhivă. Rol ilustrativ
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
vineri, 10.01.2025 at 12:57
Guvernul ar putea… Păi ce guvern îi ăsta care vinde tot ce are şi apoi se vaită că o ducem greu ? Cine conduce de fapt acest guvern din umbră ?