Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul vrea să aprobe legea manualului școlar. Ce prevede proiectul

Publicat

manuale

Proiectele de manuale școlare se realizează de către autori/coautori și se depun în formă de manuscris la Ministerul Educației Naționale în vederea evaluării calității științifice, se arată în proiectul de lege pe care Guvernul vrea să-l aprobe în ședința de joi. Ministerul Educației Naționale organizează prin Centrul Național de Evaluare și Examinare și Institutul de Științe ale Educației evaluarea manuscriselor autorilor/coautorilor, în baza unei proceduri aprobate prin Ordin al Ministrului Educației Naționale.

CALENDARUL anului şcolar, 2018: Elevii se întorc la şcoală în 15 ianuarie. Când vor avea din nou vacanţă

În vederea evaluării manuscriselor autorilor/coautorilor, se constituie grupuri de evaluatori formate din cadre didactice din învățământul preuniversitar/superior, selectate în baza apelului public de selecție, plătiți în baza unor reglementări aprobate de catre Ministerul Educației Naționale.

Manualele școlare admise în urma evaluării sunt publicate pe platforma www.manuale.edu.ro, în vederea realizării selecției manualului școlar de baza prin proceduri transparente aprobate prin ordin al ministrului educației naționale.

Ministerul Educației Naționale achizitionează conceptul, conținutul manualului școlar de bază de la autori/coautori. Cesiunea drepturilor patrimoniale de autor se face în condițiile specifice prevăzute de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Manualele școlare de bază se prezintă astfel în format letric, în format pdf și în varianta digitală interactivă.

Manualele școlare de bază pot fi accesate și de pe site-ul Ministerului Educației Naționale, în cadrul Bibliotecii Școlare Virtuale, devenind resurse educaționale deschise.

Elaborarea manualelor școlare pentru învățământul preuniversitar se realizează în oricare dintre următoarele situații:

  • au fost operate modificări la nivelul curriculumului național și/sau au fost introduse noi discipline/module de pregătire;
  • au fost elaborate programe școlare noi pentru anumite discipline/module de pregătire;
  • există discipline/module de pregătire fără manuale școlare aprobate;
  • au fost operate modificări de minimum 25% la nivelul programelor școlare pentru anumite discipline/module de pregătire.

Înainte de reeditare, fiecare manual școlar va fi reevaluat de grupuri de experți.

În situații temeinic justificate, Ministerul Educației Naționale realizează reevaluarea unor manuale școlare aprobate, în vederea suspendării/retragerii temporare din uz a acestora.

Prin derogare de la Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, utilizarea în manualele școlare de bază, de scurte extrase din opere scrise literare, artistice sau științifice, a imaginilor unor opere de arhitectură, arta plastică, fotografică sau artă aplicată, precum și de scurte fragmente din opere sonore sau audiovizuale, aduse anterior la cunoștința publică, se face fără plata drepturilor de autor sau a drepturilor conexe, cu menționarea sursei și a autorului.

În termen de 30 de zile de la data intrării in vigoare a prezentei legi, Ministerul Educației Naționale elaborează normele metodologice de aplicare a prezentei legi, care se aprobă prin ordin al Ministrului Educației Naționale.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax