Administrație
Heliport pentru situații de urgență în zona Munților Apuseni, construit în asociere cu Consiliul Județean Alba. Ce dotări va avea
Primăria Câmpeni și Consiliul Județean Alba intenționează să construiască un heliport ce va fi folosit pentru cazuri medicale și situații de urgență în zona Munților Apuseni. Cele două autorități vor încheia un acord pentru realizarea studiilor necesare și identificarea terenului.
Potrivit documentației prezentate la Consiliul Județean, heliportul public va deservi atât Spitalul Orășenesc și Spitalul de boli cronice Câmpeni, cât și toate urgențele din zona Munților Apuseni și județul Alba.
Intenția de asociere cu Consiliul Județean, pentru acest obiectiv de investiții a fost comunicată de Primăria orașului Câmpeni, în ianuarie 2024.
Cum va fi amenajat heliportul
Heliportul, care va putea fi utilizat pe timp de zi și pe timp de noapte, un aerodrom utilizat exclusiv pentru elicoptere, va avea un spațiu de aterizare cu o rază de 50 m.
Va fi special amenajat pentru a permite aterizarea și decolarea elicopterelor. Va dispune de indicatoare privind direcția vântului, sistem de balizaj și lumini de semnalizare, sisteme anti-incendiu.
Amenajările vor fi pe o suprafață de aproximativ 5.000 mp. Vor fi cuprinse și sistemele de alimentare cu combustibil, mentenanță, stație pentru observarea fenomenelor meteo, spațiu administrativ, parcare, drum de acces etc.
Heliportul este dimensionat pentru cel mai mare elicopter care operează în ţară în acest moment, se arată în documentație.
Va servi în situații de urgență precum: inundaţii, înzăpeziri, cutremure, incendii de suprafaţă, accidente cu victime multiple sau stare de război.
”Existența acestui heliport va contribui la salvarea de vieți omenești, prin reducerea timpului de preluare și transport a bolnavilor cu elicopterul SMURD la alte spitale sau centre medicale din regiune”, susțin reprezentanții celor două autorități.
Suma alocată din buget
În prima etapă, se dorește asocierea între Consiliul Județean și Primăria Câmpeni.
Se vor realiza studiile: meteorologic, topografic și de obstacolare, geotehnic
pentru a identifica un teren corespunzător și pentru a determina dacă terenul studiat este adecvat pentru realizarea obiectivului de investiții: „Heliport în Orașul Câmpeni”.
În etapa a doua, părțile se asociază pentru realizarea studiului de fezabilitate al acestei investiții.
Studiul va cuprinde soluția constructivă, descrierea, din punct de vedere tehnologic, constructiv, tehnic, funcţional-arhitectural şi economic, a principalelor lucrări pentru investiţia de bază, corelată cu nivelul calitativ, tehnic şi de performanţă ce rezultă din indicatorii tehnico-economici propuşi
Valoarea estimată pentru realizarea studiilor și acordurilor solicitate prin certificatul de urbanism este de 200.000 lei cu TVA inclus. Fiecare asociat va asigura jumătate din valoare, respectiv 100.000 lei.
CJ Alba a aprobat acordul de asociere și contribuția financiară pentru elaborarea studiilor.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News