Eveniment
Hotărârile judecătorești din procesele civile pot fi comunicate și prin email. Legea a fost promulgată de Klaus Iohanis
Klaus Iohannis a promulgat legea prin care comunicarea hotărârilor judecătoreşti din procesele civile se va face şi prin email ( poştă electronică ). Condiția este ca părțile din procese să comunice instanței adresele de email.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea pentru completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, transmite Administraţia Prezidenţială. Actul normativ are ca obiect modificarea acestei legi în sensul introducerii unei prevederi referitoare la comunicarea hotărârilor judecătoreşti, din oficiu, prin poşta electronică.
„Comunicarea hotărârilor judecătoreşti se va face, din oficiu, prin poştă electronică dacă partea a indicat instanţei datele corespunzătoare în acest scop direct sau la solicitarea expresă a instanţei în timpul procesului. Comunicarea va fi însoţită de semnătura electronică extinsă a instanţei, care va înlocui ştampila instanţei şi semnătura grefierului de şedinţă”, arată legea promulgată de către şeful statului.
De asemenea, „hotărârile judecătoreşti se consideră comunicate la momentul la care au primit mesaj din partea sistemului folosit că au ajuns la destinatar potrivit datelor furnizate de acesta”.
Cum se face transmiterea hotărârilor judecătorești în cazul în care părțile nu își comunică adresele
“Comunicarea hotărârilor judecătorești se va face, din oficiu, prin poșta electronică, dacă partea a indicat instanței datele corespunzătoare în acest scop, direct sau la solicitarea expresă a instanței, în timpul procesului”
Totuși, dacă transmiterea prin e-mail nu e posibilă, de pildă, când instanța nu are adresa sau când sistemul dă eroare la transmiterea mesajului, comunicarea hotărârilor se va face după procedurile actuale.: prin agenții procedurali ai instanței sau prin poștă, cu scrisoare recomandată.
Comunicarea va trebui să fie însoțită de semnătura electronică extinsă a instanței, care va înlocui ștampila instanței și semnătura grefierului de ședință.
Hotărârile vor fi considerate ca fiind comunicate la momentul la care se primește confirmarea, din partea sistemului folosit, că au ajuns la destinatar.
Implementarea acestei noi măsuri „ar eficientiza activitatea instanțelor și ar reduce și costurile privind listarea copiilor de pe hotărârile judecătorești, respectiv costurile privind corespondența prin serviciile poștale”, potrivit inițiatorilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News