Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Iarna 2023 – 2024 în România. Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion. Când vor cădea ninsori abundente în luna decembrie

Publicat

ninsoare zapada iarna meteo vremea

Vremea în iarna 2023 – 2024 în România: prima prognoză anunță o iarnă normală și poate la fel de blândă ca cele din ultimii ani. Totuși, nu este exclus ca în iarna 2023 – 2024 să avem parte și de fenomene severe, cu viscol și ger, precum și un strat consistent de zăpadă, atât în zona montană, cât și în zonele joase.

Director prognoză meteorologică la Administrația Națională de Meteorologie, Florinela  Georgescu, a făcut prima prognoză meteo a iernii 2023-2024, în cadrul Conferințelor FOCUS ENERGETIC cu tema ”Provocările iernii 2023 – 2024 pentru sectorul energetic românesc”.

„Chiar dacă ultimele ierni au fost blânde, indiferent de ce arată estimările sezoniere, iernile normale în România pot aduce episoade de vreme severă, cu viscol, ger și cantități importante de ninsoare, care să depună strat consistent de zăpadă”, a declarat Florinela  Georgescu.

Cu privire la prognoza meteo pentru iarna 2023-2024, directorul ANM a precizat că în general se poate anticipa că vom avea o iarnă în limitele normale.

Totuși, nu sunt excluse și episoadele de vreme severă, cu temperaturi minime de minus 30 de grade Celsius, cu viscol și ger, precum și cantități însemnate de precipitații solide, care să depună strat de zăpadă atât la munte, cât și în zonele joase.

Cum va fi vremea în iarna 2023 – 2024. Decembrie 2023

În luna decembrie putem avea atât perioade cu temperaturi foarte ridicate, cât și perioade cu zile geroase. De-a lungul anilor, au mai fost perioade cu temperaturi foarte ridicate, de 20 de grade Celsius, dar si perioade cu ger adevărat, cu temperaturi de minus 30 de grade Celsius.

Citește și 1 Decembrie la Alba Iulia și măsurile de austeritate. Ce pregătește Primăria Alba Iulia de Ziua Națională a României

Deși regimul de precipitații în lunile de iarnă este în general unul mai scăzut decât în lunile de toamnă, sunt posibile cantități care să depășească 40 – 50 de litri pe mp, în special în zonele de munte.

Prognoza arată o anomalie pozitivă a temperaturilor în luna decembrie, adică puțin mai cald decât normal, raportat la media ultimelor decenii. Totuși, este o anomalie destul de redusă, deci o abatere destul de redusă care lasă loc categoric și posibilelor perioade cu vreme severă. Astfel, nu este exclus ca în luna decembrie să avem câteva perioade cu ger.

În ceea ce privește cantitățile de precipitații, în mare parte din țară dar și în Europa, luna decembrie se va încadra în media climatologică.

Este posibil să nu lipsească precipitațiile, mai ales dacă apar perioade cu temperaturi mai scăzute. Atunci, precipitațiile vor fi solide și este posibil să avem primele perioade cu strat de zăpadă, mai ales pe zona de munte.

Cum va fi vremea în iarna 2023 – 2024. Vremea de Crăciun

Pentru decembrie 2023, site-ul Accuweather.com arată că la Alba Iulia vor fi câteva episoade de ninsori încă de la începutul lunii, când sunt semnalate două zile cu precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

Mai multe zile cu ninsoare vor fi însă în preajma Crăciunului, începând din data de 19 decembrie și până în 24 decembrie. Zile cu ninsoare mai sunt anunțate și de Revelion, pe data de 31 decembrie 2023 și 1 ianuarie 2024.

 

Chiar dacă ultimele ierni au fost unele blânde și ultimele estimări arată că vremea se încălzește, specificul de iarnă al țării noastre arată că pot apărea episoade de vreme severă, cu viscol și ger.

Întrebată despre cum va fi vremea de Crăciun, Georgescu a precizat că prognoza pentru perioada sărbătorilor este incertă.

”Semnalele indică un început de iarnă care ar putea fi mai cald decât de obicei, dar acest lucru trebuie privit cu precauție, deoarece vremea severă poate interveni oricând”, a mai declarat Florinela Georgescu.

Cum va fi vremea în iarna 2023 – 2024. Vremea în ianuarie 2024

Luna ianuarie este luna din an cu temperaturile cele mai scăzute. Frecvent, temperaturile vor fi negative, atât ziua cât și noaptea.

Chiar și așa, sunt posibile perioade în care vremea să se încălzească și să apară valori în jurul a 20 de grade Celsius.

De remarcat temperaturile din  cursul nopților, care în anii anteriori, în lunile ianuarie au fost cele mai geroase, cu valori de minus 30 de grade Celsius.

Vezi și Târgul de Crăciun de la Alba Iulia ar putea fi organizat în 2023 de către UNTOLD. Ce spune primarul Gabriel Pleșa

Ultimele ierni de altfel au fost unele blânde, cu o tendință de a avea un strat consistent de zăpadă doar în zonele montane.

Cel mai probabil în luna ianuarie 2023 este posibil să avem un deficit de precipitații.

Este posibil ca precipitații sub formă solidă să apară în luna martie, chiar uneori în perioade scurte și la începutul lunii aprilie.

”Prognoza Comisiei Europene arată că o abatere pozitivă a temperaturilor este posibilă pe tot continentul. Este o situație care ne lasă posibilitatea de a interpreta că, pe perioade îndelungate, este posibil să avem o vreme în limita normelor cu probabilitate de a înregistra și perioade mai reci”, a mai spus directorul ANM.

În ceea ce privește cantitățile de precipitații din luna ianuarie 2024, s-ar putea ca pe partea de vest și sud-vest, aria precipitațiilor să fie excendentară. În cazul în care temperaturile vor fi ușor mai crescute decât normal, atunci vom înregistra temperaturi mixe – ploaie sau ninsori.

Cum va fi vremea în iarna 203 – 2024. Vremea în luna Februarie 2024

Februarie este o lună care în ultimele decenii a avut un regim al precipitatților ceva mai bogat, în special în partea de vest a țării. Temperaturile în general sunt comparabile cu cele ale lunii ianuarie.

În ultimele decenii, în luna februarie s-au înregistrat chiar și temperaturi maxime care nu au trecut de 20 de grade, dar și minime care au coborât sub minus 30 de grade Celsius.

Vremea în luna februarie 2024: prognoza arată probabilitatea de a avea temperaturi peste normal în mare parte a țării, dar cu precădere în regiunile extracarpatice – partea de est și partea de sud a țării.

Totuși, indiferent ce arată estimările sezoniere, care sunt realizate pe o durată de 3-4 luni, nu trebuie să uităm ce înseamnă iernile normale în România, care pot aduce episoade cu vreme severă: viscol cu ger și posibil cantități mai importante de ninsoare, care să depună strat consistent de zăpadă.

Chiar dacă vom fi pe un fond de temperaturi în medie ceva mai ridicate decât norma ultimelor decenii, nu este exclusă apariția episoadelor cu vreme severă și cu probabilitatea de a depune un  strat de zăpadă mai consistent și în zonele mai joase ale țării.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax