Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Imagine rară cu ”dacii și romanii” de la Liceul Refractara din Alba Iulia, așteptându-l pe Ceaușescu, în 1975

Publicat

O imagine rară, cu elevii Liceului Refractara din Alba Iulia, îmbrăcați în daci și romani, în așteptarea vizitei din 1975 a lui Nicolae Ceaușescu, va putea fi văzută, alături de alte fotografii inedite, într-o expoziție a Muzeului Național al Unirii care va fi deschisă în 22 decembrie. Cu acel prilej, un portret gigant al conducătorului a acoperit statuia lui Carol al VI-lea de pe Poarta a III-a a Cetății.

În 28 mai 1975, Nicolae Ceauşescu, însoţit pentru prima dată la Alba Iulia de Elena, a luat parte la festivităţile consacrate împlinirii a 375 de ani de la prima unire politică a ţărilor române, realizată de Mihai Viteazul şi a două milenii de atestare documentară a oraşului. Adunarea s-a desfăşurat în faţa tribunei plasate lângă obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan şi în faţa Porţii a III-a a Cetăţii. Acolo au fost aduși sute de oameni, printre care și elevi ai Liceului Refractara, îmbrăcați în daci și romani. A fost primul spectacol de reenactment desfășurat la Alba Iulia, glumesc istoricii.

Manifestarea comunistă a fost deschisă de cuvântarea prim secretar-ului PCR al judeţului, George Homoştean. Statuia ecvestră a împăratului Carol al VI-lea de pe Poarta a III-a a Cetăţii a fost acoperită de un portret imens al lui Ceaușescu. Potrivit istoricului Liviu Zgârciu, de la Muzeul Național al Unirii, Amza Pellea, care cu numai patru ani înainte făcuse un rol memorabil în filmul Mihai Viteazul, a fost adus atunci să-l reprezinte pe voievod. Amza Pellea ar fi intrat într-un dialog cu Ceaușescu din care s-a iscat un mic conflict. Asta i-a făcut pe organizatori să-l țină departe de șeful statului, pe toată perioada manifestărilor.

Îmbrăcarea elevilor în daci și romani se explică prin faptul că atunci se marca așa-zisa împlinire a 2000 de ani de atestare a municipiului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax