Actualitate
Imobilele din zona de protecţie a clădirilor monument istoric ar putea fi reabilitate termic fără autorizaţie. Proiect de lege în dezbatere
Potrivit unui proiect legislativ ce intră în dezbatere la comisia de administraţie din Camera Deputaţilor, imobilele din zonele protejate şi din zona de protecţie a clădirilor monument istoric ar putea fi reabilitate termic fără a fi necesară autorizaţie de construire. Iniţiativa a fost respinsă de Senat şi este contestată de arhitecţi, care susţin că există riscul ca aceste clădiri de patrimoniu să fie distruse.
În proiectul de lege se precizează că autorizaţia de construire este necesară pentru „lucrări de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum şi orice alte lucrări, cu excepţia lucrărilor de reabilitare energetică a anvelopei şi/sau a acoperişului – dacă nu se schimbă sistemul constructiv al acestuia, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie efectuate la construcţii reprezentând monumente istorice, inclusiv la anexele acestora, identificate în acelasi imobil – teren şi/sau construcţii, la construcţii amplasate în zone de protecţie a monumentelor şi în zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la construcţii cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, stabilite prin documentaţii de urbanism aprobate”.
De asemenea, se menţionează că, în cazul clădirilor amplasate în zone de protecţie a monumentelor şi în zone construite protejate, este cerută o declaraţie notarială a proprietarului.
„Lucrările de reabilitare energetică a anvelopei şi/sau a acoperisului – dacă nu se schimbă sistemul constructiv al acestuia, respectiv terasa, şarpanta executate la clădirile amplasate în zonele de protecţie a monumentelor şi/sau a zonelor construite protejate se pot realiza numai în baza unei declaraţii notariale pe propria raspundere prin care proprietarul se angajează că lucrările respecta prevederile art.11 din prezenta lege. Declaraţia notarială pe propria răspundere se depune cu număr de înregistrare la autoritatea publică locală în sarcina căreia ar fi revenit eliberarea autorizaţiei de construire”.
Deocamdată, potrivit legislaţiei în vigoare, reabilitarea termică se poate face fără autorizaţie de construire pentru „clădiri de locuit individuale cu cel mult 3 niveluri, care nu sunt monumente istorice clasate sau în curs de clasare, respectiv situate în afara zonelor de protecţie a monumentelor şi/sau a zonelor construite protejate”.
Iniţiatorii proiectului de lege motivează modificările prin costurile financiare şi de timp considerabile pentru obţinerea documentaţiei, a dreptului la egalitate în faţa legii pentru cetăţeni, fără privilegii şi discriminări. În cazul Legii nr.50/1991, aceştia susţin că se disting două categorii de cetăţeni care beneficiază în mod diferit de prevederile legale. Pe de o parte, proprietarii de imobile care nu sunt înscrise în zonele de construcţie protejate, iar ceilalţi sunt nevoiţi să obţină autorizaţie de construire. Iniţiatorii propun doar respectarea condiţiei de a nu fi încălcate normele de protecţie arhitectonică impuse de legislaţia în vigoare
Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Şerban Ţigănaş susţine că proiectul de lege este “complet neavenit, demonstrând mai multe slăbiciuni ale practicilor administrative endemice pentru România. O astfel de excepţie de la autorizare ar conduce direct şi evident la distrugerea faţadelor valoroase ale clădirilor listate ca monument istoric şi scoaterea acestora de sub regimul de protecţie impus în prezent de lege. S-ar încuraja mutilarea faţadelor şi pierderea identităţii originale dată de materialele folosite şi de detaliile ornamentaţiei arhitecturale prin utilizarea de sisteme de anvelopare neadecvate construcţiilor istorice „.
sursa: hotnews.ro
foto: arhivă
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News