Connect with us

Economie

Impactul pachetului de măsuri fiscale asupra bugetarilor. Îngheţarea salariilor şi sporurilor și restricții la ore suplimentare

birou-gol-zile-libere-e1519215884228

Publicat

Impactul pachetului de măsuri fiscale asupra bugetarilor. Noul pachet de măsuri fiscale prevede continuarea aplicării în anul 2026 a unora dintre măsurile care vizează limitarea cheltuielilor, cu impact major asupra personalului din sectorul public.

Îngheţarea salariilor şi sporurilor, restricțiile la compensarea orelor suplimentare, limitarea angajărilor și a compensării orelor suplimentare, plafonarea diurnei și a valorii voucherelor de vacanță sunt doar câteva dintre măsurile care vor afecta sectorul bugetar.

Îngheţarea salariilor şi sporurilor

Se propune menținerea în anul 2026 a cuantumului brut al salariilor de bază, soldelor de funcție, salariilor de funcție și indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, din administrația centrală și locală, la nivelul acordat pentru luna decembrie 2025.

Această măsură se aplică și indemnizațiilor aferente funcțiilor de demnitate publică și funcțiilor asimilate acestora.

De asemenea, se propune menținerea în anul 2026 a cuantumului sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut lunar cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2025, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții.

Restricții la compensarea orelor suplimentare

Munca suplimentară se compensează cu timp liber corespunzător în anul 2026, nu mai fiind permisă compensarea în bani.

Totodată, nu se compensează în bani, la încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu, concediile neefectuate aferente anului 2026.

Suspendarea beneficiilor

Nu se acordă în anul 2026 biletele de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă, și nici premii, bonusuri sau alte drepturi de natură similară.

Cheltuielile aferente transportului la plecarea/întoarcerea din concediul de odihnă a personalului nu se mai finanțează în anul 2025.

Impactul asupra bugetarilor al pachetului de măsuri fiscale: Măsuri pentru personalul din forțele de ordine

Se mențin în anul 2026 anumite categorii de drepturi de care beneficiază personalul militar, polițiștii și polițiștii de penitenciare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul brut, la nivelul lunii decembrie 2025.

Se menține în anul 2025 cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană, iar valoarea financiară anuală a normelor de echipare şi valoarea financiară a drepturilor de echipament se menţin în plată la nivelul acordat pentru luna decembrie 2025.

Limitarea posturilor şi concursurilor

Numărul maxim de posturi finanțat în anul 2026 din fonduri publice de către instituțiile și autoritățile publice va fi stabilit astfel încât să se asigure plata integrală a drepturilor de natură salarială cu încadrarea în cheltuielile de personal.

Începând cu data de 1 ianuarie 2026 se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepţia posturilor unice din instituţiile şi autorităţile publice.

Prin excepţie, ordonatorii principali de credite pot aproba ocuparea unui procent de maximum 15% din totalul posturilor vacantate în anul 2026, numai în condiţiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget.

Nu se acordă ajutoare sau plăți compensatorii la pensionare. Se propune interzicerea, în anul 2026, a achiziţionării, preluării în leasing sau închirierii de autoturisme, mobilier şi aparatură birotică, de către autoritățile și instituțiile publice.

Modificări la diurnă

Se propune ca, în anul 2026, întreg personalul plătit din fonduri publice să beneficieze numai de diurna stabilită potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 714/2018 privind drepturile şi obligaţiile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării în interesul serviciului.

Vouchere de vacanță

În anul 2026, începând cu 1 ianuarie, instituțiile și autoritățile acordă anual vouchere de vacanţă în cuantum de 800 lei personalului ale cărui salarii de bază lunare nete sunt de până la 6.000 lei.

Pentru personalul militar, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională ale căror solde de funcţie/salarii de funcţie/salarii de bază nete acordate în luna prestării serviciilor turistice sunt de până la 6.000 lei lunar inclusiv, se decontează valoarea serviciilor turistice prestate de orice structură de primire turistică clasificată aflată pe teritoriul României, achiziţionate direct sau prin intermediul unei agenţii de turism licenţiate, în limita a 800 lei, în perioada 1 ianuarie 2026 – 31 decembrie 2026.

Impactul pachetului de măsuri fiscale asupra bugetarilor: Pensii

În anul 2026, pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.

Se propune menținerea la nivelul de 81 lei a punctului de referință în funcție de care se calculează cuantumul pensiilor.

Valoarea indicatorului social de referinţă se menţine în anul 2026 la nivelul stabilit pentru luna decembrie 2025.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.