Economie
Impozite mai mari și amenzi pentru proprietarii de locuințe. Proiectul de lege îi vizează pe românii care nu au casele asigurate
Persoanele fizice care nu încheie o asigurare obligatorie vor fi sancţionate şi prin intermediul majorării impozitului pe locuinţă, suplimentar de aplicarea amenzii contravenţionale.
Un nou proiect de lege pus în dezbatere propune majorarea impozitelor la locuințe, pentru proprietarii care nu au încheiat o poliță de asigurare împotriva dezastrelor. Pe lângă creșterea impozitului, românii care nu au asigurare pe locuință riscă și o amendă contravențională.
„Este evident că se impune analizarea modificării prevederilor legislative pentru a se asigura respectarea legii, cu atât mai mult în contextul cutremurelor din Turcia, Siria şi România (Vrancea şi Gorj).
Impozite mai mari pentru proprietarii care nu și-au asigurat locuințele
Astfel, propunem ca aplicarea sancţiunilor contravenţionale să nu mai fie realizată de către primari, ci de către persoane desemnate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. în acest sens, propunem ca lista persoanelor care nu au încheiat asigurare obligatorie să fie transmisă Instituţiei Prefectului, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu care coordonează deconcentratele şi care va lua măsurile necesare astfel încât persoanele desemnate de Ministerul Afacerilor Interne să primească lista persoanelor care nu şi-au încheiat asigurare obligatorie”, potrivit inițiativei legislative, scrie Mediafax.
Cei care se asigură ar putea primi un stimulent fiscal
Inițiatorii, deputații neafiliați Alexandru Bola și Alexandru Kocsis, propun acordarea unui stimulent fiscal persoanelor fizice care încheie o asigurare facultativă, având în vedere că potrivit legii încheierea unei asigurări facultative implică în mod obligatoriu şi încheierea unei asigurări obligatorii.
„În acelaşi sens, persoanele fizice care nu încheie o asigurare obligatorie vor fi sancţionate şi prin intermediul majorării impozitului pe locuinţă, suplimentar de aplicarea amenzii contravenţionale”, se mai menționează în expunerea de motive.
Deputații reamintesc în proiectul lor de lege faptul că, potrivit reprezentanților Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), doar 20% dintre proprietarii din România și-au asigurat locuința. În luna ianuarie 2023, 1.850.373 lei locuințe aveau încheiată o poliță de asigurare.
„Un pas mic pentru noi, un pas mare pentru familiile care îşi protejează financiar cel mai de preţ bun – locuinţa. Am depăşit, pentru prima dată, borna de 1,9 milioane de locuinţe asigurate. Mai avem însă mult până departe, pentru că în continuare 4 din 5 locuinţe sunt neasigurate. 7,4 milioane de familii încă sunt expuse riscului de a rămâne fără nimic în cazul unui dezastru natural major”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a PAID.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Marius
duminică, 05.03.2023 at 13:25
vrajeala tip caritas :)) dai banii , vine cutremurul si nu sunt banii =))
guvernul nu ofera, doar fura !!!
Isane
duminică, 05.03.2023 at 16:10
Pai de unde drq sa aiba o companie de asigurări bani când vine cutremurul?Iei mumu ,ei vor sa faci asigurări pentru viituri de ape la etajul 4…