ECONOMIE
Impozitele pentru locuințe ar putea crește la 1/100 din valoarea casei. Variantă de lucru: impozitarea progresivă, taxa pe lux
Impozitele pe locuințe vor crește, cel mai probabil de la anul viitor. Sunt mai multe semne că acest lucru se va întâmpla: ideea apare în PNRR, iar liderii Coaliției de guvernare confirmă că intenționează o modificare a codului fiscal până spre finalul anului, pentru a putea ”prinde” bugetul de anul viitor.
Surse din interiorul coaliției spun că s-ar putea ajunge la sume mari, apropiate de cele din alte țări europene, respectiv s-ar discuta de un impozit anual de 1% din valoarea locuinței.
Vezi și Guvernul pregătește noi taxe pentru români: crește acciza la țigări, ”taxa pe zahăr”, impozit mai mare pe locuințe. LISTA
Creșterea ar fi enormă. Spre exemplu, la o casă evaluată la 100.000 de euro, un impozit anual de 1.000 de euro pe an ar fi extrem de mare (în prezent acest impozit ajunge la aproximativ 50-60 de euro).
Tot în Coaliție s-au discutat și variante progresive de impozitare, potrivit presei centrale.
De exemplu, Guvernul dorește să dea posibilitatea ca impozitele pentru prima casă să fie majorate de către autoritățile locale la coeficientul maxim.
În cazul celei de-a doua case, Guvernul se gândește să introducă un plafon care, dacă este depășit, impozitul să fie majorat. De exemplu, dacă valoarea casei depășește 100.000 de euro, impozitul să poată crește.
Dacă o persoană deține și a treia casă, aici va fi stabilit un alt plafon care, dacă va fi depășit, cota de impozit va fi și mai mare.
Creșterea impozitelor pentru locuințe: Ce spune PNRR
În PNRR apare ideea revizuirii impozitului pe proprietate, fără a se preciza în ce condiții.
Problema încasărilor la buget este cuplată în Planul Național de Redresare și Reziliență de nevoia unei reforme fiscale care să atingă și impozitul pe proprietate, pe lângă cel pe venit și muncă.
„Revizuirea impozitului pe proprietate, respectând principii precum:
- încurajarea libertății de impunere a cotelor de către autoritățile în intervale mai largi definite la nivel central
estimarea bazei impozabile cât mai aproape de valoarea de piață a proprietății în detrimentul altor criterii folosite până acum - includerea unor mecanisme de ajustare a a sarcinii fiscale care sa țină cont de eficiența energetică în cazul clădirilor și de nivelul emisiilor în cazul vehiculelor”.
Creșterea impozitelor pentru locuințe: Taxa pe ”opulență”
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, anunța încă de acum 4 luni, schimbări importante ale Codului fiscal.
Modificări la Codul Fiscal. Ministrul de Finanțe vorbește despre taxe de lux pe locuințe, pe a treia mașină și pe bacciș
Printre alte, este vorba chiar despre taxarea suplimentară a locuințelor, a celei de-a treia mașini și a bacșișului.
„În zona în care există o, să nu-i spun opulență, dar o preocupare prea intensă pentru a acumula proprietăți, aș vedea o taxare, dar taxarea aceea n-aș vedea să se întoarcă la stat, ci către comunitatea locală” a spus ministrul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.