Connect with us
Advertisement

Actualitate

ECLIPSĂ parţială de LUNĂ, vizibilă şi din România. În weekend, ploaie de stele căzătoare

Publicat

lunaÎn această seara, va fi o eclipsă parţială de Lună, vizibilă şi din România, timp de două ore. Maximul de vizibilitate va fi la ora 21.20, când partea de jos a discului selenar va căpăta o culoare portocalie-roșiatică.

Este a doua eclipsă parţială de Lună din acest an. Fenomenul va începe la ora 18.49, cand Luna încă nu a răsărit. Va intra în penumbra Pământului la ora 20.22, când răsare dinspre orizontul est-sud-est. Din acest moment, eclipsa va putea fi observată și din România.
Luna va ieși din penumbra Pământului la ora 22.18. Este eclipsa cu numărul 62, din seria Saros 119, având magnitudinea preumbrală de 1,2886
Cealaltă eclipsă parţială de Lună din acest an a fost pe 11 februarie. A fost eclipsă de Lună prin penumbră, un fenomen interesant, în care umbra mai difuză a Pământului se poziţionează pe suprafaţa Lunii.
Următoarea eclipsă totală de lună va avea loc în data de 31 ianuarie 2018 și va fi vizibilă parțial și în România.
În 2017, pe 21 august, va mai fi eclipsă totală de Soare, însă fenomenul nu va fi vizibil din România. Va putea fi observat din America de Nord.
În weekend, va fi ploaie de stele. În perioada 12 – 13 august va fi maximul curentului de meteori Perseide.

Curentul de meteori al Perseidelor, ce poate fi admirat în luna august, în emisfera nordică, ajunge la punctul maxim în noaptea de 12-13 august, când se pot vedea cele mai multe „stele căzătoare”.

În fiecare an, pe la mijlocul lunii august, suntem martorii celui mai cunoscut şi popular curent de meteori: Perseidele. Curenţii meteorici mai poartă denumirea populară şi de „ploaia de stele căzătoare”. Denumirea are ca sursă de inspiraţie un punct luminos, ca o stea, ce pare că se desprinde de pe bolta cerească deplasându-se cu mare viteză, timp de câteva clipe, după care se stinge. În realitate sunt fragmente de corpuri interplanetare de dimensiuni foarte mici, ce pătrund în atmosfera Pământului şi ard în întregime prin frecarea cu aerul. În condiţiile în care corpul respectiv este suficient de mare, lasă o dâră luminoasă şi chiar o explozie, ce poartă denumirea de bolid.

Numele curenţilor de meteori este dat de constelaţia din care aparent vin meteorii. Locul mai poartă denumirea de radiant. Perseidele au radiantul în constelaţia Perseu (Perseus).

Perseidele au la origine trecerea la periheliu a cometei 109 P – Swift-Tuttle. Perioada orbitală a acestei comete este de 130 de ani, iar ultima trecere la periheliu a cometei 109 P – Swift-Tuttle a fost în anul 1992.

Primul care a precizat legătura dintre comete şi curenţii meteorici a fost astronomul italian G. Schiaparelli, care a demonstrat prin calcul că Perseidele au orbită similară cu a cometei Swift-Tuttle. Ciocnirile dintre asteroizi sau unele erupţii puternice de pe planetele gigante ar putea fi surse ale curenţilor de meteori.

Perseidele au perioada de activitate în intervalul 17 iulie – 24 august, iar momentul maxim din anul acesta va fi în 12 august, seara, în jurul orei 19.00.

Alte fenomene astronomice vizibile până la sfârşitul anului 2017:
12 – 13 august – Maximul curentului de meteori Perseide  (ZHR = 150);

5 septembrie – Planeta Neptun la Opoziţie (vizibilă toată noaptea);

22 septembrie – Echinocţiul de toamnă;

19 octombrie – Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea);

21 – 22 octombrie – Maximul curentului de meteori Orionide (ZHR = 20);

13 noiembrie – Planetele Venus şi Jupiter în conjuncţie (dimineaţa);

17 – 18 noiembrie – Maximul curentului de meteori Leonide (ZHR = 15);

13 – 14 decembrie – Maximul curentului de meteori Geminide (ZHR = 120);

21 decembrie – Solstiţiul de iarnă.

sursă: astrobarlad.wordpress.com (Dumitru Ciprian Vîntdevară, Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement