Connect with us
Publicitate

Eveniment

În această seară: Luna sângerie sau Luna vânătorului. Fenomen astronomic spectaculos, pe cerul de toamnă

Publicat

Duminică seara, pe cerul României va putea fi observant un fenomen astronomic spectaculos. Este Lună plină, numită ”Luna sângerie”, prima după echinocțiul de toamnă.

Va oferi o lumină specială de seară, în condițiile în care ziua se scurtează acum, iar Soarele se îndreaptă spre minimul său la solstiţiul de iarnă din 21 decembrie în emisfera nordică.

Vezi și Fenomenele astronomice din anul 2023. Două eclipse de lună vor fi vizibile în România. Calendarul curenților meteorici

Deşi nu va fi o „super Lună”, un termen neştiinţific care se referă la Lunile pline care apar în timp ce Luna se află la cea mai mare apropiere de Pământ, această Lună plină vine cu o moştenire interesantă de nume în diferite tradiţii culturale.

Triburile nativilor americani Algonquin din nord-estul SUA numeau această Lună plină ”Luna Călătoare”, ”Luna Vânătorului” sau ”Luna Sângerie”, potrivit unui blog al Nasa.

De asemenea, ea marchează sfârşitul unei perioade de post pentru călugării budişti cunoscută sub numele de Vassa, un festival de curse de bărci în Laos şi festivalul Sukkot din calendarul ebraic, care durează şapte zile, potrivit Independent.

Luna plină precedentă, care a răsărit pe 10 septembrie, a fost ”Luna Recoltei”. Următoarea Lună plină de după duminică va fi pe 8 noiembrie şi este numită uneori ”Luna Castorului”.

Fie că este numită ”Luna Vânătorului”, ”Luna Sângerie” sau pur şi simplu Lună plină, lumina acesteia din 9 octombrie ”va spăla”, probabil, majoritatea vederilor unui alt eveniment ceresc, ploaia de meteoriţi Draconide.

Un afişaj în general slab de stele căzătoare pentru început, Draconidele vor atinge apogeul între 9 şi 10 octombrie şi se vor pierde probabil în strălucirea lunară, potrivit Mediafax.

Fenomene astronomice în luna octombrie

Cel mai important fenomen astronomic din luna octombrie, dar şi din acest an se va produce pe 25 octombrie 2022, când o să avem o eclipsă parţială de Soare, vizibilă în condiţii bune şi din ţara noastră, potrivit AstroBârlad.

Eclipsa va fi vizibilă din Europa, nord-estul Africii şi vestul Asiei, magnitudinea maximă a eclipsei fiind de 0.86 (86.2%). În România, Soarele va fi acoperit în proporţie de 44%, în nord estul extrem, şi 32% în vestul ţării.

Momentele eclipsei parţiale de Soare din 25 octombrie

  • Începutul eclipsei parţiale 12:25:13
  • Faza maximă 13:38:17
  • Sfărşitul eclipsei parţiale 14:50:41

Alte fenomene astronomice în luna octombrie

  • 13 octombrie, ora 6.46: Luna în conjuncţie cu Pleiadele (2.7º) – dimineaţa
  • 15 octombrie, ora 7.28: Luna în conjuncţie cu planeta Marte (3.6º) – dimineaţa
  • 17 octombrie, ora 13:21: Luna la apogeu (404.330 km) – dimineaţa / 17 octombrie, ora 18.41: Luna în conjuncţie cu steaua Pollux (1.8º)
  • 21 octombrie, ora 21.00: Maximul curentului de meteori Orionidele (ZHR=20)
  • 23 octombrie, ora 0.00: Planeta Venus în conjuncţie superioară – invizibil
  • 24 octombrie, ora 7.00: Luna în conjuncţie cu planeta Mercur – dimineaţa
  • 25 octombrie, ora 14.00 Eclipsă parţială de Soare – vizibil din România
  • 28 octombrie, ora 5.48: Luna în conjuncţie cu steaua Antares (2.3º) – seara
  • 29 octombrie, ora 16.48: Luna la perigeu (368.289 km) – seara
  • 31 octombrie, ora 17.00 Soarele intră pe teritoriul constelaţiei Balanţa (Libra)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate