Actualitate
În noiembrie: Bucătăria romană şi obiceiurile culinare din Apulum, reconstituite la Alba Iulia, cu rețete dintr-o carte veche de 2.000 de ani
Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a prezentat marţi proiectul „De Gustibus: Bucătăria romană şi obiceiurile culinare în Apulum-ul antic”. Proiectul va fi implementat din luna noiembrie, iar bucătăria va fi amenajată în spaţiul expoziţional de la Palatul Apor. Iniţiatorii îşi propun crearea unui cadru domestic autentic axat pe activităţile specifice unei bucătării romane şi un spaţiu destinat servirii mesei dintr-o tavernă (lat. taberna). Cei interesaţi de vizitarea expoziţiei cu specific roman o pot face pe o perioadă de două luni, de la deschidere, ulterior fiind găsit un spaţiu permanent, pentru expunerea bucătăriei de specific roman.
Proietcul a fost declarat câştigător în urma sesiunii de finanţare a proiectelor culturale, etapa a II-a la aria Activităţi Muzeale. S-a clasat pe locul al II-lea, din cele patru care au primit finanţare. Administraţia Fondului Cultural Naţional a alocat proiectului care aparţine Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, suma de 45.000 de lei.
Institutul de Arheologie Sistemică „Iuliu Paul” din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia este colaborator în cadrul acestui proiect. Echipa de implementare este constituită din dr. Beatrice Ciută, coordonator de proiect şi specialist în domeniul arheobotanicii şi al dietei populaţiilor lumii antice, dr. Anca Timofan, arheolog specialist în epoca romană, responsabilă cu cercetarea aspectelor de mentalitate şi viaţă cotidiană antică, dr. Călin Şuteu, grafică concept şi design expoziţie, Ştefan Lipot şi Alin Cadan, restaurare materiale ceramice şi metal, dr. Ilie Lascu, arheolog specialist, Doru Bogdan, arheolog specialist, Alexandra Daisa, marketing, promovare şi design expoziţie.
Coordonatorul de proiectului, Beatrice Ciută, a spus că proiectul îşi propune să prezinte publicului vizitator un aspect important din viaţa cotidiană romană, respectiv alimentaţia şi obiceiurile culinare specifice populaţiei care a trăit în oraşul antic Apulum. Populaţia romană consuma mult ulei de măsline, carne, legume, sos de peşte, linte, fructe, pui. Aceasta a menţionat că multe dintre ingredientele folosite de romani se găsesc atât în ţară, cât şi la noi în zona Munţilor Apuseni.
Arheologul specialist în epoca romană, Anca Timofan a spus că activitatea principală a proiectului o constituie amenajarea şi organizarea unui cadru domestic autentic axat pe arhitectura interioară şi activităţile specifice bucătăriei romane şi a unui spaţiu destinat servirii mesei dintr-o tavernă. Se propune reconstituirea interiorului unei bucătării romane cu: mobilier, instalaţia principală cu gătit, cuptorul, vesela (amfore, oale, ulcioare, castroane, platouri, căni) şi de asemenea vor fi refăcute reţetele romane specifice.
Taverna romană va fi locul unde se vor servi bucatele şi băuturile, fiind amplasată în continuarea spaţiului unde va fi reconstituită bucătăria şi unde vor fi prezentate exponate autentice din categoria ceramicii romane de uz casnic. De asemenea, va fi editat şi un catalog bilingv, care va conţine reţete şi obiceiuri romane.
Vesela şi mobilierul vor fi reconstituite după modelele originale de meşteri olari şi tâmplari. Reţetele romane care vor fi pregătite sunt preluate dintr-o carte de bucate De Re Coquinaria, care aparţine lui Marcus Gavius Apicius, care a trăit în sec. I d. Chr.
În luna noiembrie, cei care vor trece pragul tavernei vor putea convivium roman şi symposium, adică vor putea lua masa şi vor degusta savoarea băuturilor şi bucatele romane, alături de Garda romană de la Apulum, Războinicii daci, gladiatori, civilii romani şi daci.
„Vizitatorii vor face o călătorie în timp şi vor putea vedea cum trăiau şi cum mâncau romanii. Vor gusta din bucatele pregătite după reţete romane, participând interactiv la actul de reenactment istoric”, mai spun inițiatorii proiectului.
Prin „De Gustibus: Bucătăria romană şi obiceiurile culinare în Apulum-ul antic”, se doreşte promovarea unui modus vivendi (mod de viaţă) pe cât de vechi pe atât de sănătos, prin încurajarea şi stimularea populaţiei în direcţia unui mod de alimentaţie naturală.
Proiectul menţine aceeaşi direcţie a programelor de reenactment istoric cu finanţare AFCN, organizate şi promovate de Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia (Ţinutele Istoriei, Ţinutele Istoriei II – Garda Romană de la Apulum şi Ţinutele Istoriei III – Războinicii Daci) între 2010 şi 2013. De asemenea, completează acţiunile de reconstituire istorică organizate până în prezent prin valorificarea şi promovarea moştenirii culturale de viaţă cotidiană antică, obiceiurile şi cadrul casnic al alimentaţiei la romani.
foto: Cristina NICOLA
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News