Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

În noiembrie: Bucătăria romană şi obiceiurile culinare din Apulum, reconstituite la Alba Iulia, cu rețete dintr-o carte veche de 2.000 de ani

Publicat


Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a prezentat marţi proiectul „De Gustibus: Bucătăria romană şi obiceiurile culinare în Apulum-ul antic”. Proiectul va fi implementat din luna noiembrie, iar bucătăria va fi amenajată în spaţiul expoziţional de la Palatul Apor. Iniţiatorii îşi propun crearea unui cadru domestic autentic axat pe activităţile specifice unei bucătării romane şi un spaţiu destinat servirii mesei dintr-o tavernă (lat. taberna). Cei interesaţi de vizitarea expoziţiei cu specific roman o pot face pe o perioadă de două luni, de la deschidere, ulterior fiind găsit un spaţiu permanent, pentru expunerea bucătăriei de specific roman.

Proietcul a fost declarat câştigător în urma sesiunii de finanţare a proiectelor culturale, etapa a II-a la aria Activităţi Muzeale. S-a clasat pe locul al II-lea, din cele patru care au primit finanţare. Administraţia Fondului Cultural Naţional a alocat proiectului care aparţine Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, suma de 45.000 de lei.

Institutul de Arheologie Sistemică „Iuliu Paul” din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia este colaborator în cadrul acestui proiect. Echipa de implementare este constituită din dr. Beatrice Ciută, coordonator de proiect şi specialist în domeniul arheobotanicii şi al dietei populaţiilor lumii antice, dr. Anca Timofan, arheolog specialist în epoca romană, responsabilă cu cercetarea aspectelor de mentalitate şi viaţă cotidiană antică, dr. Călin Şuteu, grafică concept şi design expoziţie, Ştefan Lipot şi Alin Cadan, restaurare materiale ceramice şi metal, dr. Ilie Lascu, arheolog specialist, Doru Bogdan, arheolog specialist, Alexandra Daisa, marketing, promovare şi design expoziţie.

Coordonatorul de proiectului, Beatrice Ciută, a spus că proiectul îşi propune să prezinte publicului vizitator un aspect important din viaţa cotidiană romană, respectiv alimentaţia şi obiceiurile culinare specifice populaţiei care a trăit în oraşul antic Apulum. Populaţia romană consuma mult ulei de măsline, carne, legume, sos de peşte, linte, fructe, pui. Aceasta a menţionat că multe dintre ingredientele folosite de romani se găsesc atât în ţară, cât şi la noi în zona Munţilor Apuseni.

Arheologul specialist în epoca romană, Anca Timofan a spus că activitatea principală a proiectului o constituie amenajarea şi organizarea unui cadru domestic autentic axat pe arhitectura interioară şi activităţile specifice bucătăriei romane şi a unui spaţiu destinat servirii mesei dintr-o tavernă. Se propune reconstituirea interiorului unei bucătării romane cu: mobilier, instalaţia principală cu gătit, cuptorul, vesela (amfore, oale, ulcioare, castroane, platouri, căni) şi de asemenea vor fi refăcute reţetele romane specifice.

Taverna romană va fi locul unde se vor servi bucatele şi băuturile, fiind amplasată în continuarea spaţiului unde va fi reconstituită bucătăria şi unde vor fi prezentate exponate autentice din categoria ceramicii romane de uz casnic. De asemenea, va fi editat şi un catalog bilingv, care va conţine reţete şi obiceiuri romane.

Vesela şi mobilierul vor fi reconstituite după modelele originale de meşteri olari şi tâmplari. Reţetele romane care vor fi pregătite sunt preluate dintr-o carte de bucate De Re Coquinaria, care aparţine lui Marcus Gavius Apicius, care a trăit în sec. I d. Chr.

În luna noiembrie, cei care vor trece pragul tavernei vor putea convivium roman şi symposium, adică vor putea lua masa şi vor degusta savoarea băuturilor şi bucatele romane, alături de Garda romană de la Apulum, Războinicii daci, gladiatori, civilii romani şi daci.

„Vizitatorii vor face o călătorie în timp şi vor putea vedea cum trăiau şi cum mâncau romanii. Vor gusta din bucatele pregătite după reţete romane, participând interactiv la actul de reenactment istoric”, mai spun inițiatorii proiectului.

Prin „De Gustibus: Bucătăria romană şi obiceiurile culinare în Apulum-ul antic”, se doreşte promovarea unui modus vivendi (mod de viaţă) pe cât de vechi pe atât de sănătos, prin încurajarea şi stimularea populaţiei în direcţia unui mod de alimentaţie naturală.

Proiectul menţine aceeaşi direcţie a programelor de reenactment istoric cu finanţare AFCN, organizate şi promovate de Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia (Ţinutele Istoriei, Ţinutele Istoriei II – Garda Romană de la Apulum şi Ţinutele Istoriei III –  Războinicii Daci) între 2010 şi 2013. De asemenea, completează acţiunile de reconstituire istorică organizate până în prezent prin valorificarea şi promovarea moştenirii culturale de viaţă cotidiană antică, obiceiurile şi cadrul casnic al alimentaţiei la romani.

foto: Cristina NICOLA


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

URS lovit MORTAL de o mașină pe DN1 Sibiu-Brașov, zona Hula Bradului

Publicat

Un nou accident rutier, în care a fost lovit un urs, s-a petrecut duminică seara. Animalul a murit în urma impactului. Evenimentul rutier a fost semnalat pe DN1 Sibiu – Brașov, la Hula Bradului. Potrivit IPJ Sibiu, traficul rutier s-a desfășurat alternativ, temporar, fiind reluat în jurul orei 22.40. Citește și VIDEO: Urs rănit, păzit […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Numărul deceselor asociate cu utilizarea țigărilor electronice, în creștere. Atenționările specialiștilor

Publicat

S-au înmulțit decesele în urma unei afecţiuni pulmonare asociate cu utilizarea ţigărilor electronice (practică denumită „vaping”).  Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite a anunțat că s-a ajuns la 42 de victime. Agenţia americană din domeniul sănătăţii, care a colectat date referitoare la această afecţiune pulmonară în 49 din cele 50 de state […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

REZIDENȚIAT 2019: LISTA posturilor din ALBA, pe specialități, scoase la concurs. Înscrierile continuă până MARȚI

Publicat

medic rezident

Ministerul Sănătăţii organizează în 8 decembrie concurs de intrare în rezidenţiat pe post şi rezidenţiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie. Concursul se desfăşoară în centrele universitare: Bucureşti, Cluj Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. Sunt 4.350 de locuri scoase la concurs, număr mai mic faţă de cel de anul trecut. […]

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Regulamentul de funcționare al Pieței volante din Alba Iulia, în consultare publică. Ce obligații au micii producători

Publicat

Primăria Alba Iulia a pus în consultare publică regulamentul de funcționare a Pieței volante Transilvania, deschisă în fiecare vineri, în parcarea fostei policlinici a spitalului, pe Bulevardul Transilvaniei. Piața pune la dispoziție 45 de locuri pentru producătorii agricoli din Alba Iulia și localitățile învecinate din județ care doresc să-și vândă produsele. De la piața volantă […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate