Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

În noiembrie: Bucătăria romană şi obiceiurile culinare din Apulum, reconstituite la Alba Iulia, cu rețete dintr-o carte veche de 2.000 de ani


Publicat

Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a prezentat marţi proiectul „De Gustibus: Bucătăria romană şi obiceiurile culinare în Apulum-ul antic”. Proiectul va fi implementat din luna noiembrie, iar bucătăria va fi amenajată în spaţiul expoziţional de la Palatul Apor. Iniţiatorii îşi propun crearea unui cadru domestic autentic axat pe activităţile specifice unei bucătării romane şi un spaţiu destinat servirii mesei dintr-o tavernă (lat. taberna). Cei interesaţi de vizitarea expoziţiei cu specific roman o pot face pe o perioadă de două luni, de la deschidere, ulterior fiind găsit un spaţiu permanent, pentru expunerea bucătăriei de specific roman.

Proietcul a fost declarat câştigător în urma sesiunii de finanţare a proiectelor culturale, etapa a II-a la aria Activităţi Muzeale. S-a clasat pe locul al II-lea, din cele patru care au primit finanţare. Administraţia Fondului Cultural Naţional a alocat proiectului care aparţine Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, suma de 45.000 de lei.

Institutul de Arheologie Sistemică „Iuliu Paul” din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia este colaborator în cadrul acestui proiect. Echipa de implementare este constituită din dr. Beatrice Ciută, coordonator de proiect şi specialist în domeniul arheobotanicii şi al dietei populaţiilor lumii antice, dr. Anca Timofan, arheolog specialist în epoca romană, responsabilă cu cercetarea aspectelor de mentalitate şi viaţă cotidiană antică, dr. Călin Şuteu, grafică concept şi design expoziţie, Ştefan Lipot şi Alin Cadan, restaurare materiale ceramice şi metal, dr. Ilie Lascu, arheolog specialist, Doru Bogdan, arheolog specialist, Alexandra Daisa, marketing, promovare şi design expoziţie.

Coordonatorul de proiectului, Beatrice Ciută, a spus că proiectul îşi propune să prezinte publicului vizitator un aspect important din viaţa cotidiană romană, respectiv alimentaţia şi obiceiurile culinare specifice populaţiei care a trăit în oraşul antic Apulum. Populaţia romană consuma mult ulei de măsline, carne, legume, sos de peşte, linte, fructe, pui. Aceasta a menţionat că multe dintre ingredientele folosite de romani se găsesc atât în ţară, cât şi la noi în zona Munţilor Apuseni.

Arheologul specialist în epoca romană, Anca Timofan a spus că activitatea principală a proiectului o constituie amenajarea şi organizarea unui cadru domestic autentic axat pe arhitectura interioară şi activităţile specifice bucătăriei romane şi a unui spaţiu destinat servirii mesei dintr-o tavernă. Se propune reconstituirea interiorului unei bucătării romane cu: mobilier, instalaţia principală cu gătit, cuptorul, vesela (amfore, oale, ulcioare, castroane, platouri, căni) şi de asemenea vor fi refăcute reţetele romane specifice.

Taverna romană va fi locul unde se vor servi bucatele şi băuturile, fiind amplasată în continuarea spaţiului unde va fi reconstituită bucătăria şi unde vor fi prezentate exponate autentice din categoria ceramicii romane de uz casnic. De asemenea, va fi editat şi un catalog bilingv, care va conţine reţete şi obiceiuri romane.

Vesela şi mobilierul vor fi reconstituite după modelele originale de meşteri olari şi tâmplari. Reţetele romane care vor fi pregătite sunt preluate dintr-o carte de bucate De Re Coquinaria, care aparţine lui Marcus Gavius Apicius, care a trăit în sec. I d. Chr.

În luna noiembrie, cei care vor trece pragul tavernei vor putea convivium roman şi symposium, adică vor putea lua masa şi vor degusta savoarea băuturilor şi bucatele romane, alături de Garda romană de la Apulum, Războinicii daci, gladiatori, civilii romani şi daci.

„Vizitatorii vor face o călătorie în timp şi vor putea vedea cum trăiau şi cum mâncau romanii. Vor gusta din bucatele pregătite după reţete romane, participând interactiv la actul de reenactment istoric”, mai spun inițiatorii proiectului.

Prin „De Gustibus: Bucătăria romană şi obiceiurile culinare în Apulum-ul antic”, se doreşte promovarea unui modus vivendi (mod de viaţă) pe cât de vechi pe atât de sănătos, prin încurajarea şi stimularea populaţiei în direcţia unui mod de alimentaţie naturală.

Proiectul menţine aceeaşi direcţie a programelor de reenactment istoric cu finanţare AFCN, organizate şi promovate de Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia (Ţinutele Istoriei, Ţinutele Istoriei II – Garda Romană de la Apulum şi Ţinutele Istoriei III –  Războinicii Daci) între 2010 şi 2013. De asemenea, completează acţiunile de reconstituire istorică organizate până în prezent prin valorificarea şi promovarea moştenirii culturale de viaţă cotidiană antică, obiceiurile şi cadrul casnic al alimentaţiei la romani.

foto: Cristina NICOLAȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Bărbații care au incendiat șase mașini și un imobil la Alba Iulia, trimiși în judecată. Prejudiciu de peste 770.000 de lei

Publicat

Patru bărbați au fost trimiși în judecată pentru incendierea a șase mașini și a unui imobil din Alba Iulia. Dosarul în care O. Viorel a comandat incendierea autoturismelor a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Alba Iulia. Potrivit anchetatorilor, la evaluarea inițială paguba suferită de victime se ridică la 777.000 de lei.

Pe lângă Viorel, alți trei bărbați, R .M. N. Felician, S. O. Marcel, L. I. Radu sunt trimiși în judecată pentru distrugere.

Părți vătămate în dosar sunt 9 persoane fizice, 6 firme, dintre care o societate de asigurări.

Reaminim că în perioada august 2019 – februarie 2020, O.Viorel, bărbatul de 35 de ani, din Alba Iulia, contra unor sume de bani, i-ar fi determinat pe ceilalți 3 să provoace incendii, pe timp de noapte, la 6 autoturisme parcate în diverse locuri de pe raza municipiului Alba Iulia, toate aparținând unor persoane cu care instigatorul ar fi avut diverse relații de natură comercială.

Totodată, la data de 5 februarie 2020, una dintre persoanele instigate ar fi provocat un incendiu în interiorul unui imobil aflat în construcție, situat pe strada Izvorului din Alba Iulia, fiind distruse elemente ale acoperișului, în valoare de 14.000 de lei, au transmis anchetatorii în momentul reținerii celor patru bărbați.

Potrivit adevărul.ro, O. Viorel are la activ două condamnări definitive la închisoare cu executare, în România şi în Franţa. Bărbatul în vârstă de 35 de ani a fost condamnat definitiv în 2016 în aşa zisul dosar al ”utilajelor” la 4 ani de închisoare cu executare. Peste 30 de persoane au fost condamnate în acest dosar, acuzaţia principală fiind cea de constituire sau sprijinire a unui grup infracţional organizat.

În Franţa, a primit o pedeapsă similară, de 4 ani de închisoare, pentru furt cu circumstanţe agravante, furt prin înşelăciune şi participare la un grup infracţional. Potrivit autorităţilor franceze, gruparea formată din mai mulţi cetăţeni români, din care făcea parte şi bărbatul din Alba Iulia, a comis un prejudiciu total de 3 milioane de euro prin furturile comise în perioada 2012 – 2013.

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Producție în condiții de maximă siguranță pentru angajații Star Transmission și Star Assembly (P)

Publicat

După o perioadă de întrerupere a activității cauzată de pandemia COVID-19, unitățile de producție Mercedes-Benz de la Sebeș și Cugir și-au reluat treptat activitatea începând cu 21 aprilie. În scopul prevenirii infectării angajaților, au fost elaborate și implementate măsuri ample de siguranță și igienă, adaptate specificului fiecărei arii, în zona de producție sau birouri, conform recomandărilor autorităților internaționale, naționale și locale.

Începând cu data de 23 martie, Daimler a decis suspendarea majorității producției și a activităților administrative din Europa, măsură care a afectat și cele două subsidiare Daimler românești. Pentru întoarcerea la muncă a angajaților, Klaus Eichhorn declara că „obiectivul nostru a fost ca echipa să se simtă mai bine protejată în companie decât afară. Am luat măsuri din timp și am definit și implementat o strategie amplă de protecție împotriva infectării.“

Angajații își desfășoară activitatea respectând standarde stricte de igienă, dezvoltate pe baza evaluării de risc. Printre acestea se numără standarde de igienă și curățenie, purtarea echipamentului individual de protecție, reguli de distanțare de siguranță, adaptarea spațiilor comune de pauză și servire a mesei, serviciile de cantină, suplimentarea transportului și măsurarea temperaturii corporale.

Fondate în anii 2001, respectiv 2013, subsidiarele Mercedes-Benz Star Transmission și Star Assembly sunt piloni importanți în rețeaua globală de producție powertrain a Diviziei de Mașini Mercedes-Benz, numărând în prezent aproximativ 3.000 de angajați. La Sebeș sunt asamblate transmisii automate în opt și nouă trepte pentru autoturismele Mercedes-Benz, în timp ce la Cugir sunt produse roți dințate, arbori, țevi de înaltă presiune și componente pentru motoare, transmisii, sisteme de direcție și prototipuri.

Klaus Eichhorn: „Produsele noastre sunt livrate în întreaga lume. Faptul că am reînceput activitatea este un semnal pozitiv pentru întreaga industrie, ne adaptăm volumele conform cererii și producem în condiții de maximă siguranță. Îi mulțumesc echipei pentru coordonarea cu succes a relansării producției și pentru măsurile care au fost implementate. Acum depinde de fiecare dintre noi să respectăm aceste măsuri de protecție.

Am înțeles cu toții importanța unui comportament responsabil, suntem în plin proces de învățare și ne adaptăm când este cazul.”

Despre Star Transmission & Star Assembly

Star Assembly și Star Transmission, companii Mercedes-Benz AG, sunt piloni cheie în rețeaua globală de producție powertrain Mercedes-Benz Cars și numără în prezent aproximativ 3.000 de angajați. În cadrul Star Assembly sunt asamblate cutii de viteze automate cu dublu ambreiaj în opt trepte, precum și transmisii cu nouă trepte de viteză pentru Mercedes-Benz. La sediul Star Transmission sunt produse roţi dinţate, componente prelucrate mecanic pentru motoare, transmisii, țevi de înaltă presiune și sisteme de direcţie. În plus, aici funcționează Centrul de Tehnologii, precum şi un spaţiu de instruire. Cu sprijinul Guvernului României, Star Transmission este una dintre primele companii din România care oferă un sistem de învățământ dual, pe baza modelului Baden-Württemberg.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Deschiderea teraselor, fără constrângeri. ANSVSA: Nu va fi obligatorie măsurarea temperaturii pentru clienții teraselor

Publicat

Nu va fi obligatorie măsurarea temperaturii pentru clienţii teraselor, după ce acestea se vor deschide, la 1 iunie, spune preşedintele ANSVSA, Robert Chioveanu.

„În etapa când vom deschide terasele la nivel exterior, luarea temperaturii şi monitorizarea stării de sănătate va fi obligatorie pentru toţi lucrătorii din unitatea respectivă. Pentru clienţi, pentru consumatori, nu am prevăzut această măsură, să le fie luată temperatura. Este o măsura care va fi adaptată în funcţie de fiecare operator, dacă doresc să aibă măsuri suplimentare, dar nu este o măsură obligatorie”, a spus Chioveanu, potrivit Agerpres.

El a precizat că măsura va fi obligatorie doar pentru personalul lucrător angajat, „pentru bucătari, chelneri care deservesc unitatea”, şi care trebuie să aibă şi echipament de protecţie, mască şi mănuşi.

Șeful Direcţiei Generale Turism din cadrul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Răzvan Pîrjol, a spus că în jurul datei de 15 iulie am putea să ne apropiem poate de o viaţă cât mai normală şi apropiată de trecutul nostru normal. „Pe 1 iunie deschidem terasele, iar pe 15 iunie şi restaurantele în interior, împreună cu litoralul, iar după două săptămâni vrem să creştem şi numărul de persoane care se află la interior, iar către jumătatea lunii iulie să ne apropiem, poate, de o viaţă cât mai normală şi apropiată de trecutul nostru normal”, a spus oficialul.

„În plus, şi hotelierii vor beneficia de acele scheme de granturi de ajutor din partea statului, acel faimos miliard de euro din fondurile europene, probabil undeva la 300 de milioane vor fi consacrate industriei ospitalităţii, zona de transporturi şi probabil toată partea de industrie a spectacolelor şi evenimentelor”, a mai spus Răzvan Pîrjol.

sursa: agerpres.ro, digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

(P) 21 de afaceri primesc până la 100.000 euro, fiecare. Primăria Tălmaciu organizează cursuri pentru accesarea acestor fonduri

Publicat

Perioada de înscriere la cursurile organizate în cadrul proiectului ”Laboratorul antreprenorilor sociali din Regiunea Centru” se prelungește până la 30 iunie 2020, anunță Primăria Tălmaciu, care gestionează acest proiect. Absolvenților acestor cursuri le vor fi oferite, în urma unui concurs de proiecte, finanțări nerambursabile de până la 100.000 de euro pentru înființarea a 21 de afaceri sociale.

Programul de formare profesională include cursuri gratuite de „Antreprenor în economia socială”, „Manager de Întreprindere Socială”, „Competenţe Sociale şi Civice” şi „Competențe digitale de utilizare a tehnologiei informaţiei, ca instrument de învăţare şi cunoaştere”. Înscrierea la aceste cursuri este necesară pentru a putea face parte din cei care pot depune planuri de afaceri în vederea obținerii uneia din cele 21 de cofinanțări nerambursabile.

Perioada de înscriere la aceste cursuri de formare profesională a fost prelungită până la 30 iunie 2020 și poate fi realizată on-line, prin intermediul site-ului proiectului, startupsocial.talmaciu.ro. În contextul epidemiei Covid-19, cursurile vor avea loc on-line, probele practice urmând a fi organizate cu respectarea regulilor de distanțare socială. Cursurile au între 18 și 22 de ore de teorie și între 20 și 24 de ore de practică.

La aceste cursuri – și, mai apoi, la concursul de planuri de afaceri – se poate înscrie orice locuitor al celor șase județe din Regiunea Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu), care a împlinit cel puțin 18 ani și care are studii medii, cu sau fără diplomă de Bacalaureat.

Pentru înscriere și informații suplimentare: startupsocial.talmaciu.ro sau la tel.0752309554, persoană de contact, d-na Daniela Moldovan.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate