Actualitate
În noiembrie: Bucătăria romană şi obiceiurile culinare din Apulum, reconstituite la Alba Iulia, cu rețete dintr-o carte veche de 2.000 de ani

Proietcul a fost declarat câştigător în urma sesiunii de finanţare a proiectelor culturale, etapa a II-a la aria Activităţi Muzeale. S-a clasat pe locul al II-lea, din cele patru care au primit finanţare. Administraţia Fondului Cultural Naţional a alocat proiectului care aparţine Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, suma de 45.000 de lei.
Institutul de Arheologie Sistemică „Iuliu Paul” din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia este colaborator în cadrul acestui proiect. Echipa de implementare este constituită din dr. Beatrice Ciută, coordonator de proiect şi specialist în domeniul arheobotanicii şi al dietei populaţiilor lumii antice, dr. Anca Timofan, arheolog specialist în epoca romană, responsabilă cu cercetarea aspectelor de mentalitate şi viaţă cotidiană antică, dr. Călin Şuteu, grafică concept şi design expoziţie, Ştefan Lipot şi Alin Cadan, restaurare materiale ceramice şi metal, dr. Ilie Lascu, arheolog specialist, Doru Bogdan, arheolog specialist, Alexandra Daisa, marketing, promovare şi design expoziţie.

Taverna romană va fi locul unde se vor servi bucatele şi băuturile, fiind amplasată în continuarea spaţiului unde va fi reconstituită bucătăria şi unde vor fi prezentate exponate autentice din categoria ceramicii romane de uz casnic. De asemenea, va fi editat şi un catalog bilingv, care va conţine reţete şi obiceiuri romane.
Vesela şi mobilierul vor fi reconstituite după modelele originale de meşteri olari şi tâmplari. Reţetele romane care vor fi pregătite sunt preluate dintr-o carte de bucate De Re Coquinaria, care aparţine lui Marcus Gavius Apicius, care a trăit în sec. I d. Chr.

În luna noiembrie, cei care vor trece pragul tavernei vor putea convivium roman şi symposium, adică vor putea lua masa şi vor degusta savoarea băuturilor şi bucatele romane, alături de Garda romană de la Apulum, Războinicii daci, gladiatori, civilii romani şi daci.
„Vizitatorii vor face o călătorie în timp şi vor putea vedea cum trăiau şi cum mâncau romanii. Vor gusta din bucatele pregătite după reţete romane, participând interactiv la actul de reenactment istoric”, mai spun inițiatorii proiectului.
Prin „De Gustibus: Bucătăria romană şi obiceiurile culinare în Apulum-ul antic”, se doreşte promovarea unui modus vivendi (mod de viaţă) pe cât de vechi pe atât de sănătos, prin încurajarea şi stimularea populaţiei în direcţia unui mod de alimentaţie naturală.
Proiectul menţine aceeaşi direcţie a programelor de reenactment istoric cu finanţare AFCN, organizate şi promovate de Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia (Ţinutele Istoriei, Ţinutele Istoriei II – Garda Romană de la Apulum şi Ţinutele Istoriei III – Războinicii Daci) între 2010 şi 2013. De asemenea, completează acţiunile de reconstituire istorică organizate până în prezent prin valorificarea şi promovarea moştenirii culturale de viaţă cotidiană antică, obiceiurile şi cadrul casnic al alimentaţiei la romani.
foto: Cristina NICOLA
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News