Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

În România sunt peste 16.000 de copii cu părinţi deţinuţi, dintre care doar 867 sunt asistaţi de serviciile de protecţie a copilului. Situația în Alba

Publicat

copii saraciÎn țara noastră sunt peste 16.000 de copii cu părinţi deţinuţi, dintre care doar 867 de copii sunt asistaţi de serviciile de protecţie a copilului, potrivit unei analize realizate de Alternative Sociale. În județul Alba, dintr-un total de 390 de copii cu părinți deținuți doar 21 sunt asistați.

Servicii specializate pentru lucrul cu copilul al cărui părinte se află la închisoare nu există în România, cu toate că 16.764 de minori au părinţi deţinuţi, reiese dintr-o investigaţie făcută de Alternative Sociale.

Potrivit datelor publicate, în județul Alba sunt 390 de copii cu părinți sunt deținuți. Dintre aceștia, doar 21 se află în sistemul de protecție.

Copiii cu părinţi deţinuţi sunt vulnerabili să manifeste comportamente (pre)delincvente. De asemenea, aceștia au stimă de sine scăzută ca urmare a ascunderii faptului că au un părinte în închisoare, a sentimentelor de ruşine şi de abandon, fiind în același timp stigmatizaţi de copii de aceeaşi vârstă, vecini, cadre didactice sau părinţi ai altor copii, potrivit psihologului Cătălin Luca, director executiv la Alternative Sociale.

Rezultatele cercetării paneuropene analizează starea de sănătate mentală a copiilor cu părinţi deţinuţi. Analiza a fost făcută în perioada februarie – aprilie 2015, fiind colectate date de la 34 de penitenciare din ţară.

Potrivit cercetării, percepţia copiilor români cu părinţi deţinuţi este că principala lor lipsă ţine de hrană şi îmbrăcăminte, în timp ce copii din Germania, Suedia şi Marea Britanie invocă lipsa afecţiunii părintelui încarcerat şi a suportului şcolar.

Totodată, ONG-ul a făcut și o serie de recomandări mai multor instituții cu atribuții în acest domeniu, solicitând includerea copiilor cu părinţi deţinuţi în revizuirea Strategiei naţionale pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului 2014 – 2020 ca o categorie vulnerabilă care necesită o atenţie sporită. Ministerului Afacerilor Interne i-a fost recomandat să introducă în practica poliţiştilor care execută un mandat penal sau reţin o persoană care are în îngrijire copii colaborarea cu serviciile sociale.

O altă recomandare, făcută Ministerului Educaţiei Naţionale, prevede ca învăţătorii şi profesorii care au în clasele lor elevi cu părinţi deţinuţi să-i îndrume către serviciile consilierului şcolar şi/sau alte servicii de suport din comunitatea din care fac parte.

sursa: gândul.info

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate