Actualitate
Încă un pas pentru restaurarea Palatului Principilor din Alba Iulia. Primăria a depus cererea de finanţare, la ADR Centru. Cum va fi transformată clădirea
ADR Centru anunţă că a fost depusă la sediul instituţiei prima prima cerere de finanțare pe apelul competitiv dedicat restaurării și conservării obiectivelor de patrimoniu istoric național și local, din Regiunea Centru. Este vorba despre municipalitatea din Alba Iulia, care pregăteşte restaurarea Palatului Principilor.
Apelul de proiecte pe această prioritate este de tip competitiv și va fi deschis depunerii timp de 6 luni, valoarea unei cereri de finanțare fiind de maximum 5 milioane de euro, cu excepţie obiectivele de patrimoniu înscrise pe lista UNESCO, unde valoarea maximă a proiectului poate fi de 10 milioane euro, transmite ADR Centru.
Administrația publică locală din municipiul Alba Iulia intenționează să reabiliteze Palatul Principilor, printr-o cerere de finanțare care să pună în evidență vestigiile din perioada Principatului Transilvan, până la mijlocul secolului al XVII-lea, perioadă în care Alba Iulia a fost capitala Transilvaniei, ținând seama și de etapele de construcție și de componentele artistice care trebuie să fie conservate in situ din celelalte epoci: romană, medievală, renascentistă.
Amenajările vizate prin proiect urmează să redefinească spațiile din Palat, luând în calcul crearea unui muzeu al Principatului Transilvaniei, împreună cu alte spații specifice acestei destinații, respectiv o Sală a Dietei, o Sală de judecată, o Sală a paharnicilor, toate în zonele în care acestea au existat până la remodelările din perioada habsburgică, dar și o Sală a gărzilor și o alta a Consiliului princiar.
De asemenea, palatul reabilitat ar putea găzdui o secție de arheologie/ lapidar, un centru cultural și un centru de conferințe, un sediu de bibliotecă, iar holul va fi utilizabil pentru evenimente culturale, potrivit sursei citate.
Reamintim că Primăria Alba Iulia pregăteşte restaurarea unuia dintre cele mai valoroase obiective istorice din Cetatea Alba Carolina, Palatul Principilor. Planurile s-au conturat de anul trecut, iar în 2016 sunt stabilite detaliile lucrărilor pentru transformarea unei părţi din acesta – corp principal „E” al clădirii, unde se află şi Centrul Militar – în centru expoziţional. Aici, investiţiile sunt estimate la valoarea de 4,9 milioane euro cu TVA.
Până acum, în reabilitarea Cetăţii Alba Carolina s-au investit peste 70 milioane de euro, bani accesaţi în special din fonduri europene şi guvernamentale.
Citeşte şi Palatul Principilor din Alba Iulia, dincolo de faţadă: Investiţie de 5 milioane de euro pentru transformare în centru expoziţional
Corpul principal “E”, care va deveni centru expoziţional, are suprafaţa construită propusă de 1382,3 mp, respectiv desfăşurată propusă de 3.070,7 mp, suprafaţă utilă de 2237,08 mp, într-o clădire cu subsol, parter, etaj şi pod. Investiţia necesară este de 18.157.127 lei cu TVA (echivalent 4.909.666 euro), din care lucrări de construcţii-montaj 14.897.410 lei (echivalent 4.035.416 euro). Durata de realizare a investiţiei este de 36 de luni (3 ani).
Potrivit ADR Centru, pentru ca un proiect să fie considerat eligibil, obiectivul restaurat trebuie să fie deschis integral publicului vizitator după realizarea investiţiei.
Bugetul disponibil la nivelul Regiunii Centru, pentru finanțare în cadrul priorității 5.1 din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, este de 33,83 milioane euro.
Pe acest apel de proiecte cererile de finanțare depuse în primele trei luni ale apelului vor parcurge etapele de verificare preliminară și evaluare tehnică și financiară, urmând a fi contractate direct cele care au obținut cel puțin 70 de puncte și care se încadrează în alocarea financiară disponibilă pentru acest apel, precizează reprezentanţii ADR Centru. Proiectele care obțin 50 de puncte sau mai puţin vor fi respinse.
Valoarea minimă a unui proiect este de 100.000 euro, iar co-finanțarea care trebuie asigurată de către solicitant este de 2% din valoarea cheltuielilor eligibile. Dacă prin proiect se vor obține venituri, solicitantul îşi va majora cota de contribuţie ţinând cont de valoarea veniturilor nete estimate.
Mai multe informații și modelul cererii de finanțare pe Prioritatea de Investiții 5.1 a POR 2014-2020 se găsesc pe pagina aferentă programului la nivelul Regiunii Centru sau pe www.inforegio.ro.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News