Actualitate
UPDATE: INCENDIU de vegetaţie lângă Autostrada A1, zona Sebeş-Răhău. Pompierii, chemaţi să intervină
Pompierii din Sebeş au fost chemaţi să intervină, miercuri, în jurul amiezei, pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie izbucnit în apropiere de Autostrada Deva – Sibiu, zona Răhău.
Din primele date, a fost cuprinsă de flăcări o suprafaţă de teren de 100 mp.
Potrivit ISU, traficul rutier pe autostradă şi pe drumul naţional nu a fost perturbat.
UPDATE: Potrivit ISU Alba, Garda de intervenție Sebeș a intervenit pe raza localităţii Răhău, în apropiere de autostrada A1, la kilometrul 300, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată ce se manifesta pe o suprafață de aproximativ 100 mp. Pompieri militari au intervenit cu o autospecială de stins incendii.
ISU reaminteşte cetățenilor regulile şi măsurile de prevenire a incendiilor la vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale:
În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:
– permis de lucru cu focul, obţinut de la Primărie;
– aprobare de la Agenţia de Protecţie a Mediului.
Se exceptează de la această obligaţie, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.
Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantina fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:
– condiţii meteorologice fără vânt;
– parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
– izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea, până la finalizarea, arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
– asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
– asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne de apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
– condiţii meteorologice fără vânt;
– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, cu valori cuprinse între 1000 – 2500 lei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News