Connect with us
Advertisement

Educație

Încetarea stării de alertă în Educație: restricții și facilități anulate. Ce spune ministrul și atenționările Consiliului Elevilor

Publicat

Odată cu încetarea stării de alertă, din 9 martie sunt ridicate și restricțiile sanitare din școli, potrivit oficialilor din Educație. Prin urmare, purtarea măștii de protecție ar rămâne doar ca o recomandare. Consiliul Național al Elevilor atenționează însă că aceasta ar trebui purtată pentru evitarea noilor îmbolnăviri, iar autoritățile ar trebui să anunțe din timp măsurile.

Încetarea stării de alertă înseamnă, în educație, “revenirea totală la starea de dinainte de Legea 55” și “întoarcerea strictă la prevederile Legii educației nr 1/2011”, adică “se anulează atât toate restricțiile, cât și toate facilitățile”, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Elevii nu mai sunt obligați să meargă cu măști la școală (masca se păstrează cu titlu de recomandare, alături de respectarea regulilor de igienă), iar facultățile și școlile nu mai pot organiza cursuri online sau examene online, potrivit oficialului.

Ministrul Educației: nu este necesară abrogarea ordinului comun

Sorin Cîmpeanu a precizat că nu este nevoie de abrogarea ordinului comun al Ministerelor Educației și Sănătății, care a reglementat până acum funcționarea școlii în timpul pandemiei COVID-19.

„Ordinul comun este emis în baza Ordonanței de Urgență nr. 141 din 2020 și a Legii 55 din 2020. Ieșirea din starea de alertă echivalează cu faptul că acest ordin comun își încetează automat valabilitatea“, a precizat pentru Edupedu.ro ministrul Educației.

Ce se întâmplă cu școala online

În ceea ce privește posibilitatea organizării de cursuri online, Cîmpeanu a afirmat pentru Edupedu.ro că, în cazul universităților, legea educației definește cele trei forme de organizare a învățământului universitar: cu frecvență (zi) / cu frecvență redusă / la distanță. Aceste forme sunt acreditate de ARACIS, în urma evaluării.

„Odată cu ieșirea din starea de alertă, dispare singurul fundament legal (Legea 55) care permitea derogare de la acest lucru”, a declarat ministrul Educației.

Oficialul a continuat că “școlarizarea fără certificarea calității de către ARACIS poate conduce la nerecunoașterea diplomelor românești“.

“Pentru viitor, va trebui să gândim modalitatea în care se realizează acreditarea, pentru a se putea organiza cursuri online. Dar asta va presupune cu siguranță evaluări ale resursei umane, ale infrastructurii fizice și IT, proceduri“, a declarat Cîmpeanu, pentru sursa citată.

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE): măsurile de relaxare a restricţiilor COVID să fie atent analizate

Consiliul Naţional al Elevilor le atrage atenţia decidenţilor ca măsurile de relaxare a restricţiilor COVID să fie atent analizate, astfel încât să poată fi evitate eventuale noi focare de infecţie.

Reprezentanţii elevilor solicită ca orice decizie privind modificarea scenariilor de funcţionare să aibă drept fundament o analiză detaliată din partea experţilor în epidemiologie, care să reliefeze modalitatea optimă prin care măsurile folosite până în prezent pot fi adaptate la realităţile din teritoriu.

„La doi ani de la debutul pandemiei, putem afirma că o perioadă în care numărul cazurilor de îmbolnăvire este în scădere nu garantează şi eliminarea oricăror forme de risc la care populaţia se expune.

Astfel, elevii reprezentanţi consideră necesar ca restricţiile impuse în şcoli să fie ridicate treptat, iar noile măsuri să fie anunţate în timp util, astfel încât atât şcolile, cât şi elevii şi cadrele didactice să poată acţiona preventiv, respectând totodată legislaţia în vigoare”, transmit elevii, într-un comunicat.

CNE: să fie purtată masca în școli și să fie dezvoltat învățământul online

În acelaşi timp, Consiliul Naţional al Elevilor face apel la elevii şi profesorii din România să fie responsabili şi să respecte în continuare recomandările autorităţilor din domeniul medical, păstrând distanţarea şi purtând masca de protecţie, pentru a evita riscurile de infectare comunitară.

„Suntem de părere că învăţământul online ar trebui în continuare dezvoltat, oferind astfel oportunitatea introducerii unor metode inovative şi eficiente de predare, adaptate erei digitale în care trăim.

De asemenea, situaţii excepţionale şi foarte bine justificate, independente de voinţa elevilor, ar putea oferi acestora şansa să participe online la cursuri, evitând astfel pierderi pe plan academic”, se mai arată în comunicat.

Starea de alertă în România nu se prelungește, iar restricțiile sanitare sunt ridicate, din 9 martie. Asta înseamnă că nu va mai exista obligativitatea purtării măștii de protecție, cel puțin la exterior, iar probabil la interior va fi ca o recomandare. AICI, care sunt restricțiile ridicate.

surse: agerpres.ro, edupedu.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement