Eveniment
Cei patru angajaţi ai DGFP Alba rămân după gratii. Inculpaţii din Dosarul „Pomponio” au fost trimişi în judecată
Magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia au stabilit primul termen de judecată, în Dosarul „Pomponio”, în care au calitatea de inculpaţi şi cinci angajaţi ai DGFP Alba. Procurorii au finalizat ancheta penală, iar inculpaţii se vor prezenta în faţa instanţei, în 6 septembrie, când va fi citit şi rechizitoriul.
Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât prelungirea mandatelor de arestare preventivă pentru angajaţii DGFP Alba arestaţi în acest dosar. Ioan Dobra, Dorin Conţan, Ioan Ispas şi Ioan Sârbu pot face recurs în termen de 24 de ore, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Până la obţinerea unei hotărâri definitive, aceştia vor rămâne în arestul IPJ.
Având în vedere faptul că mandatele de arestare preventivă ale angajaţilor DGFP Alba, Ioan Dobra, Dorin Conţan, Ioan Ispas şi Ioan Sârbu urmau să expire în 8 august, procurorii au solicitat prelungirea. Cei patru angajaţi ai Finanţelor Publice Alba s-au prezentat în faţa magistraţilor Curţii de Apel Alba Iulia joi dimineaţa, la ora 09.00.
Reamintim că în acest dosar sunt inculpaţi din partea firmei „Pomponio”: patronul Luca Anversa, fostul director general Cosmin Limbean şi funcţionarii Elena Avram, Ana Maria Goia, Ramona Maria Achimaş, Marinela Elena Crişan, Iulian Octavian Pop şi Daniel Bădescu.
Alături de angajaţii DGFP şi cei ai firmei „Pomponio”, a mai fost trimis în judecată şi patronul societăţii „Europexpres” SRL, Eugen Lăpădat. În total, 14 persoane au calitatea de inculpaţi.
Reamintim că funcţionarii DGFP sunt acuzaţi că au sprijinit o grupare infracţională formată din angajaţi ai firmei „Pomponio”, acuzată că efectua activităţi comerciale, direct sau prin societăţi interpuse, fără a le înregistra în evidenţele sau efectua înregistrări nelegale. Scopul a fost eludarea plăţii taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat şi obţinerea de beneficii financiare importante.
Vă ataşăm şi comunicatul făcut public de Curtea de Apel Alba Iulia:
„Astăzi, 03.08.2011, prin Rechizitoriul întocmit de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia au fost trimişi în judecată la Curtea de Apel Alba Iulia 14 de inculpaţi dintre care 4 în stare de arest preventiv în dosarul cunoscut opiniei publice ca Dosarul Pomponio.
Inculpaţii sunt acuzaţi în principal de constituirea, aderarea sau sprijinirea unui grup infracţional nestructurat, cu o existenţă în timp, care acţionează coordonat şi specializat în ce priveşte membrii grupării, în scopul săvârşirii unor infracţiuni grave de evaziune fiscală. În sarcina celor 5 funcţionari publici cu atribuţii de control, angajaţi ai D.G.F.P. Alba trimişi în judecată în acest dosar s-au reţinut şi săvârşirea infracţiunilor de favorizarea a infractorului şi omisiunea sesizării organelor judiciare. Cei 4 inculpaţi ce au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv sunt acuzaţi şi de săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese, fals în declaraţii şi complicitate la evaziune fiscală.
Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit primul termen de judecată în acest dosar pentru data de 06.09.2011.
Mâine, 04.08.2011, pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia se află verificarea legalităţii şi temeiniciei măsurii arestării preventive a celor 4 inculpaţi aflaţi în stare de arest preventiv din 11.05.2011. Curtea de Apel Alba Iulia va face publică hotărârea instanţei cu privire la măsura arestării preventive de îndată ce va fi pronunţată.”
DIICOT a emis joi un comunicat de presă privind activitatea infracţională a inculpaţilor din dosar:
„Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a 14 inculpaţi, din care 4 în stare de arest preventiv, urmare a destructurării unei grupări infracţionale organizate, specializată în săvârşirea de infracţiuni din sfera macrocriminalităţii economico-financiare.
În fapt, se reţine că inculpaţii Anversa Luca, cetăţean italian, Limbean Cosmin Ioan, Avram Elena şi Goia Ana Maria, împreună cu alte persoane, au constituit o grupare infracţională, având drept scop efectuarea unor activităţi comerciale, direct sau prin societăţi comerciale interpuse, fără a le înregistra în evidenţele contabile sau efectuarea unor înregistrări nelegale, precum şi alterarea sau distrugerea de acte contabile, având drept consecinţă eludarea plăţii taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat şi obţinerea de beneficii financiare substanţiale.
În această manieră, inculpaţii au cauzat bugetului de stat un prejudiciu de 750.000 de euro, reprezentând impozit pe profit şi TVA.
Activitatea infracţională a inculpaţilor a fost sprijinită de către angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba, compartimentul de inspecţie şi control, respectiv inculpaţii Dobra Ioan- director adjunct executiv, Conţan Dorin Nicolae- şef serviciu, Lazăr Ioan, Sârbu Mihail Ioan, Ispas Dănuţ Ioan şi Cioată Cristina- inspectori fiscali, în sarcina acestora reţinându-se că şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, efectuând activităţi incompatibile cu funcţia deţinută.
Astfel, inculpaţii au asigurat consultanţă şi prestare de servicii şi au efectuat controale formale la societăţile membrilor grupării, toate acestea în scopul obţinerii direct sau indirect de foloase materiale.
Mai mult, deşi au constatat în repetate rânduri activitatea infracţională desfăşurată prin intermediul societăţilor comerciale vizate, inculpaţii nu au sesizat organele de cercetare penală, ci dimpotrivă, au consiliat membrii grupării în vederea acoperirii ilegalităţilor.
Din cercetări a rezultat şi că inculpatul Dobra Ioan se afla în conflict de interese, în condiţiile în care auditarea uneia dintre societăţile comerciale administrate de către membrii grupării a fost realizată de către o societate la care acţionar era soţia sa, iar misiunile de audit au fost efectuate efectiv de fiul său.
În sarcina inculpaţilor se reţine săvârşirea infracţiunilor de constituire şi sprijinire a unui grup infracţional, prev. de art. 8 din Legea nr. 39/2003, executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţe, prev. de art. 57 al. 2 din. Legea nr. 85/2003, evaziune fiscală, prev. de art. 9 al. 1 lit. b,c,d şi al. 2 şi 3 din Legea nr. 241/2005, conflict de interese prev. de art. 253/1 C.p., favorizarea infractorului, prev. de art. 264 C.p., omisiunea sesizării organelor judiciare, prev. de art. 263 al. 1,2 C.p. şi fals în declaraţii prev. de art. 292 C.p.
Cauza a fost trimisă spre competentă soluţionare Curţii de Apel Alba Iulia.”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News