Connect with us
Publicitate

Economie

Indemnizatia pentru internship, majorată din octombrie 2023. A crescut suma minimă pe care o pot primi internii

Publicat

Studenții și absolvenții universităților care se înscriu pentru efectuarea unui stagiu de practică ( internship) vor primi mai mulți bani din această lună.

Începând cu 1 octombrie 2023, salariul minim brut pe ţară a crescut la 3.300 de lei, astfel cei care vor efecta un internship vor primi mai mulţi bani, conform legii privind internshipul.

Legea nr. 176/2018 privind internshipul, intrată în vigoare la 18 august 2018,  reglementă indemnizaţia pentru cei care desfăşoară stagii de internship – “Cuantumul indemnizaţiei pentru internship stabilită potrivit alin. (1) este egal cu cel puţin 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi se acordă proporţional cu numărul de ore de activitate desfăşurată”.

Legea internshipului poate fi consultată AICI: Legea internshipului 176/2018

Astfel, din octombrie 2023, indemnizaţia de internship este 1.650 de lei faţă de 1.500 de lei cât era până la începutul lunii octombrie când salariul de bază minim brut era 3.000 de lei.

Internship: Amenzi pentru  nerespectarea obligațiilor de către angajator

Neachitarea de către organizaţia-gazdă a indemnizaţiei pentru internship în condiţiile reglementate de lege se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei.

De asemnea, nerespectarea obligaţiei de a încheia contractul de internship anterior începerii activităţii se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 20.000 de lei.

Constatarea contravenţiilor, precum şi aplicarea sancţiunilor se realizează de către: Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prin structurile sale teritoriale, pentru anumite contravenţii prevăzute de legea internshipului.

Ce este internshipul

Internshipul este o experiență de muncă de durată limitată, menită a înlesni integrarea în viața profesională a studenților sau absolvenților de studii universitare (numiți stagiari).

În general, în cadrul unui stagiu de practică, se face un schimb de experiență între stagiar și angajator. Stagiarii oferă forță de muncă ieftină sau gratuită pentru a căpăta experiență într-un departament anume, cu posibilitatea de a fi angajați ulterior.

Contractul de internship

Durata unui contract de internship, încheiat de organizația-gazdă și de intern în formă scrisă, în limba română, cel târziu în ziua anterioară începerii programului de internship, este de maxim 6 luni.

În situaţia internilor minori, durata timpului de muncă este de maximum 30 de ore pe săptămână, dar nu mai mult de 6 ore pe zi. De obicei, se lucrează part-time în timpul semestrelor universitare și full-time pe durata vacanțelor sau a sărbătorilor, potrivit bestjobs.

Deși asemănător, contractul de internship nu este un contract de muncă. Între intern și organizația-gazdă se poate încheia un singur contract de internship. Mai multe contracte se pot încheia cu condiția ca acestea să se refere la programe de internship diferite, iar totalul duratelor lor să nu depășească 6 luni.

Pentru companiile private, depășirea duratei poate atrage o amendă de la 4.000 la 6.000 de lei. Obligația de încheiere a contractului în formă scrisă revine organizației gazdă, iar un exemplar i se înmânează internului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate