Actualitate
Indicele ROBOR, de care depind creditele celor mai mulţi români, la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani. Într-o zi a crescut cu 10%
Dobânzile la lei pe piaţa interbancară au accelerat miercuri pentru a treia zi consecutiv, iar indicatorul Robor la trei luni, de care depind creditele celor mai mulţi dintre români, a ajuns la 1,25%, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.
„Presiunea pe lichiditate şi pe dobânzi poate continua în zilele următoare, însă ulterior situaţia se va echilibra, iar Roborul va oscila între 1 şi 1,3% la finalul anului“, spun analiştii, potrivit zf.ro.
Ascensiunea Robor din ultimele zile a fost determinată de diminuarea temporară a lichidităţii din piaţa interbancară, dar şi de anticipaţiile inflaţioniste şi de înăsprire a politicii monetare a BNR, consideră analiştii.
„Factorii care dus la creşterea ratelor de dobândă în prezent sunt: aşteptările privind întărirea politicii monetare de către BNR, deşi un pic exagerate în acest moment, din punctul nostru de vedere, începutul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii, executia bugetară neuniformă, dividendele speciale plătite sau aşteptate pentru a fi plătite de către companiile controlate de stat, precum şi plăţile către bugetul de stat din 25 septembrie“, a explicat Ciprian Dascălu, economist-şef al ING Bank.
Totodată, creşterea Roborului a fost influenţată şi de intervenţiile BNR pe piaţa valutară care au condus la retragerea lichidităţilor în lei şi de faptul că la finele lunii august surplusul de lichiditate din piaţa monetară era relativ redus, este de părere economistul-şef al ING.
sursa: zf.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News