Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Indicele ROBOR, de care depind creditele celor mai mulţi români, la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani. Într-o zi a crescut cu 10%

Publicat

BANIDobânzile la lei pe piaţa inter­bancară au accelerat miercuri pentru a treia zi consecutiv, iar indi­catorul Robor la trei luni, de care depind creditele celor mai mulţi dintre români, a ajuns la 1,25%, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.

„Presiunea pe lichiditate şi pe dobânzi poate continua în zilele următoare, însă ulterior situaţia se va echilibra, iar Roborul va oscila între 1 şi 1,3% la finalul anului“, spun analiştii, potrivit zf.ro.

Ascensiunea Robor din ultimele zile a fost determinată de diminuarea temporară a lichidităţii din piaţa interbancară, dar şi de anticipaţiile inflaţioniste şi de înăsprire a politicii monetare a BNR, consideră analiştii.

Factorii care dus la creşterea ratelor de dobândă în prezent sunt: aşteptările privind întărirea politicii monetare de către BNR, deşi un pic exagerate în acest moment, din punctul nostru de vedere, începutul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii, executia bugetară neuniformă, dividendele speciale plătite sau aşteptate pentru a fi plătite de către companiile controlate de stat, precum şi plăţile către bugetul de stat din 25 septem­brie“, a explicat Ciprian Dascălu, economist-şef al ING Bank.

Totodată, creşterea Roborului a fost influ­enţată şi de intervenţiile BNR pe piaţa valu­tară care au condus la retragerea lichidităţilor în lei şi de faptul că la finele lunii august surplusul de lichiditate din piaţa monetară era relativ redus, este de părere economistul-şef al ING.

sursa: zf.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax