Actualitate
Inspecţia Judiciară: Curtea de Apel Alba Iulia pe rol opt dosare mai vechi de 10 ani. Care sunt cauzele perioadelor mari de soluţionare
Inspecţia judiciară a identificat opt dosare mai vechi de 10 ani aflate pe rolul instanţelor din judeţul Alba. Dintre acestea, cinci sunt cu o vechime între 13 şi 15 ani. Raportul Inspecţiei Judiciare privind rezultatul activităţii de monitorizare a dosarelor mai vechi de 10 ani aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti în semestrul I al anului 2015 a fost aprobat joi, de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.
Potrivit documentului, Curtea de Apel Alba Iulia şi instanţele subordonează au pe rol opt dosare mai vechi de 10 ani, adică trei cauze penale şi cinci cauze civile. Dintre acestea, două sunt cu o vechime de 11-13 ani, cinci, cu o vechime de 13-15 ani şi unul cu o vechime de 15-20 ani.
La nivel naţional, analiza datelor statistice relevă tendinţa de creştere, la nivel naţional, a stocului de dosare care înregistrează o durată totală a procedurii judiciare mai mare de 10 ani, tendinţa de creştere fiind înregistrată prin comparaţie cu ultima raportare (sfârşitul anului 2014, când se înregistrau 221 dosare mai vechi de 10 ani), prin raportare la perioada similară a anului trecut (semestrul I 2014) constatându-se menţinerea aceluiaşi număr de cauze mai vechi de 10 ani – 225 cauze.
Printre cauzele care au determinat prelungirea excesivă a duratei soluţionării cauzelor se află modificarea în timp a componenţei completelor de judecată, parcurgerea mai multor cicluri procesuale, administrarea cu întârziere a expertizelor tehnice sau a unui probatoriu complex, declinări de competenţă, strămutarea unor dosare, suspendarea judecăţii pentru perioade mari de timp, admiterea căilor extraordinare de atac la un interval mare de timp de la data soluţionării iniţiale a cauzei, neefectuarea verificărilor cu privire la dosarele suspendate, lipsa rolului activ al instanţelor, acordarea unor termene de judecată cu o durată mare sau neadaptată motivelor de amânare, amânarea succesivă a pronunţării, precum şi motivarea cu întârziere a hotărârilor judecătoreşti.
Secţia pentru judecători apreciază că o durată excesivă a procedurii judiciare poate aduce atingere dreptului la un proces echitabil al părţilor. Prin urmare, aceste cauze trebuie să beneficieze de atenţia sporită a judecătorilor prin acordarea unor termene scurte şi dispunerea tuturor măsurilor procedurale care să contribuie la accelerarea judecăţii.
Începând cu anul 2012, activitatea de monitorizare a dosarelor care înregistrează o vechime în sistemul judiciar mai mare de 10 ani a reprezentat o activitate cu caracter permanent a Inspecţiei Judiciare. Monitorizarea vizează respectarea dispoziţiilor legale privind soluţionarea cu celeritate a cauzelor în scopul creşterii gradului de responsabilizare a judecătorilor.
Vezi şi Ce va controla în 2016 Inspecţia Judiciară. Marile dosare de corupţie vor fi monitorizate. Instanţe vizate
Citeşte şi CONDAMNAŢII anului 2015 la instanțele din Alba. Cazuri de corupţie, tâlhării, trafic de droguri şi alte procese penale
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News