Connect with us
Publicitate

Eveniment

Insule ecologice digitalizate la Abrud. Nouă platforme pentru colectarea selectivă a deșeurilor vor fi amplasate în oraș

Publicat

Insule ecologice digitalizate la Abrud. Locuitorii orașului din Munții Apuseni vor beneficia în curând de nouă insule ecologice digitalizate, ce vor fi folosite pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Valoarea acestora este de peste 440.000 de lei, investiția fiind finanțată prin PNRR. 

„Pe lângă modernizarea, dotarea şi reabilitarea clădirilor importante din oraşul nostru, o ţintă ambiţioasă pe care ne-am fixat-o este grija pentru viitor. În această linie se înscrie şi câştigarea unui nou proiect finanţat din surse externe (PNRR), acela al înfiinţării unor „insule ecologice digitalizate” în oraşul Abrud.

Investiţia, în valoare de 442.755 lei (TVA 84.123 lei), va duce la amplasarea unui număr de 9 seturi de containere cu capacitate de 1,1 metri cubi pentru toate cele 5 fracţii de deşeuri:

  • biodegradabile,
  • reziduale,
  • sticlă,
  • plastic şi metal,
  • hârtie şi carton.

Aceste containere vor fi introduse în boxe (casete) digitalizate, pentru a evita atât accesul neautorizat, cât şi răspândirea în jurul lor a deşeurilor.

În acest moment, lucrăm deja la planurile de amplasare a celor nouă insule ecologice, care vor deservi, fiecare, minimum 200 de locuitori ai oraşului Abrud, urmând să le facem publice în cel mai scurt timp” a anunțat primarul orașului Abrud, Cristian Albu.

Insule ecologice digitalizate la Abrud: În județul Alba au fost aprobate 268 de insule ecologice digitalizate

Autoritățile publice locale din România au depus 169 de cereri de finanțare. Au fost aprobate 167 de cereri pentru un număr total de 8.395 de insule ecologice digitalizate, cu o valoare de 579 milioane lei. Se estimează că semnarea contractelor de finanțare în cadrul acestei subinvestiții va avea loc până la finalul lunii februarie.

Ca urmare a implementării acestei subinvestiții, până la 30 septembrie 2024 se vor realiza și operaționaliza cel puțin 7.000 de insule ecologice digitalizate, iar până la 30 iunie cel puțin 13.752.

Subinvestiţia sprijină activități specifice pentru înfiinţarea şi dotarea cu insule ecologice digitalizate (ansamblu de containere), acţiuni specifice pentru dezvoltarea platformei software necesară operării insulelor ecologice digitalizate şi administratorii datelor, nu în ultimul rând, acţiuni specifice de promovare a investiţiilor, precum şi pentru promovarea principiului „plăteşte pentru cât arunci”, în funcție de deşeurile colectate separat: hârtie şi carton, plastic şi metal, sticlă, deşeuri biodegradabile și reziduale.

Insule ecologice digitalizate la Abrud: Cum funcționează insulele

Insulele ecologice funcționează pe bază de cartele de acces. În acest fel se împiedică depozitarea deșeurilor în alte locuri decât în cele special amenajate.

Insulele vor fi amplasate în proximitatea locuințelor cetățenilor. Acestea sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor astfel:

  • subterane (care necesită lucrări de construcții și montaj) sau supraterane (care nu necesită construcții și montaj)
  • protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat
  • dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate
  • modul GSM pentru transmisie date
  • bază de date privind beneficiarii serviciului
  • interfață de facturare pentru toate UAT-urile beneficiare

Datele sunt agregate și utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare și raportare. Acesta va oferi informații privind volumele și tipurile de deșeuri colectate precum și persoanele care introduc deșeurile în containere. Fiecare insulă ecologică trebuie să deservească minimum 200 de locuitori/apartamente.

Valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui cost unitar eligibil, după cum urmează:

  • insule supraterane încasetate cu containere – alocare de 10.000 euro/insulă, fără TVA
  • insule supraterane cu containere individuale – alocare de 19.000 euro/insulă, fără TVA
  • insule subterane cu containere individuale – alocare de 50.000 euro/insulă, fără TVA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate