Actualitate
Întâlnirile europene din Transilvania, la Universitatea din Alba Iulia. Reuniune pe tema orașului durabil
Joi și vineri, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a găzduit cea de-a VIII-a ediție a Întâlnirilor europene din Transilvania. Evenimentul a reunit, timp de trei zile (la Cluj-Napoca și Alba Iulia), reprezentanți ai autorităților locale, companii, reprezentanți din mediul academic și din rândul societății civile, experți români și francezi, pentru a discuta despre o temă privind dezvoltarea teritorială în Europa. Anul acesta Intâlnirile au ca tematică „orașul durabil”.
La încheierea lucrărilor reuniunii a fost adoptată o rezoluție.
„Această întâlnire a adus împreună administrația publică locală, actori cheie pentru dezvoltarea de proiecte pentru transformarea orașelor noastre în orașe durabile. Alături de administrația publică locală au fost și reprezentanți ai mediului academic, ai mediului de afaceri, ai mediului asociativ, ai profesioniștilor mediului construit, reprzentanți ai statului. Pentru a ajunge la un oraș mai durabil este nevoie de cooperare între toți acești urbani. În condițiile de reușită a acestei tranziții către un oraș durabil s-au prezentat exemple din Franța, România și Polonia. Nu există rețete, fiecare oraș este o poveste unică, dar acest schimb de experiențe sunt foarte utile. În textul rezoluției este menționată necesitatea unei voințe politice puternice, un curaj de a face altfel, de a aborda probleme care sunt complicate. Un primar curajos are nevoie de o echipă competentă în jur și de deschidere către parteneriat. Un oraș durabil nu se poate face doar de către administrația publică locală. De asemenea, e nevoie de abordare interdisciplinară. Dezvoltare durabilă înseamnă proiecte care să satisfacă protecția mediului, să conducă la dezvoltare economică dar să și păstreze identitatea locului, patrimoniul construit. Pentru a ajunge la astfel de proiecte este nevoie de diagnostic din mai multe perspective simultan și de propuneri care ating mai multe sectoare”, a explicat Vera Marin, lector la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.
Întâlnirile europene din Transilvania (RET) sunt organizate din 2010 de Ambasada Franței în România și filiala din Cluj-Napoca a Institutului francez din România. Ele se desfășoară în contextul parteneriatelor create cu autoritățile locale, universitățile, asociațiile locale și companiile franceze și române. Pe parcursul a trei zile, decidenți locali, oameni de afaceri, profesori din mediul universitar și reprezentanți ai societății civile se întâlnesc pentru a discuta o temă legată de dezvoltarea teritorială în Europa. Bazându-se pe un public local și pe acțiunile derulate în cadrul cooperărilor bilaterale, Întâlnirile își propun să stimuleze dezbaterea, să faciliteze crearea de legături și să pună în valoare proiectele realizate la nivel local.
„Orașul durabil” reprezintă o miză majoră atât pentru Franța, cât și pentru România și ridică direct întrebări cu privire la dezvoltarea locală. Astfel, orașele actuale au drept provocări evoluția și transformarea în vederea unei tranziții ecologice profunde și îndeplinirii obiectivelor climatice, dar și modificarea guvernanței proprii astfel încât să asigure locuitorilor o mai bună calitate a vieții și totodată o dezvoltare economică locală fără distrugerea resurselor locale.
„Ne dorim ca dezvoltarea comunităţilor în care trăim să fie durabilă, dar cum facem concret acest lucru ? Peste 130 de participanţi veniţi din toate sferele sociale şi de activitate, precum şi 30 de experți în administrație publică, din Franța, România şi Polonia, vor dezbate posibile răspunsuri la această întrebare şi vor propune soluţii în cadrul celei de-a opta ediții a Întâlnirilor Europene din Transilvania (RET), care se va desfăşura pe 14 martie la Cluj Napoca și pe 15 și 16 martie 2018 la Alba Iulia”, au transmis organizatorii.
Tema ediției de anul acesta a Întâlnirilor Europene din Transilvania (RET), eveniment organizat de Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România – filiala Cluj-Napoca, a fost „Orașe durabile”, un subiect intens dezbătut în Franța și de stringentă actualitate în România, direct legat de dezvoltarea locală.
Reprezentanţii a aproape 20 de colectivităţi teritoriale de toate tipurile (de la judeţe la sate) se numără printre participanţii care au discutat în plen şi în cadrul a 10 ateliere trei mari subiecte : Demersuri și procese de guvernanță pentru un oraș care devine durabil; Orașul durabil: prioritate pentru o viață bună și calitatea vieții locuitorilor și Tranziția economică, digitală, energetică și inovarea în serviciul dezvoltării durabile. Discuţiile vor permite o analiză a politicilor publice ale dezvoltării urbane durabile, precum a relației dintre colectivităţi, locuitori și teritoriu; în acelaşi timp ele vor pune în evidenţă inițiativele inovatoare şi exemplele de bune practici, stimulând schimbul de idei între cei care sunt preocupați de viitorul orașelor.
Întâlnirile Europene din Transilvania sunt organizate, din 2010, prin parteneriate cu autoritățile locale, universități, asociații locale și companii franceze și românești. Evenimentul reunește, timp de trei zile, decidenți locali, reprezentanți de înalt nivel din mediul de afaceri, cadre universitare și reprezentanți ai societății civile în jurul unei teme legate de dezvoltarea teritorială în Europa.
Bazându-se pe publicul local și pe acțiunile întreprinse în cadrul cooperării bilaterale, Întâlnirile Europene din Transilvania intenționează să stimuleze dezbaterea, să faciliteze crearea de legături și să pună în valoare proiectele desfășurate la nivel local.
Partenerii evenimentului sunt: Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Primăria Municipiului Alba Iulia, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, Muzeul Museikon din Alba Iulia.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News