Connect with us
Advertisement

Administrație

Interdicție la funcții pentru personalul contractual din administraţie condamnat penal definitiv. Proiect

birou

Publicat

Un proiect de lege prevede ca personalul contractual din administraţie, care a primit o condamnare penală definitivă pentru infracţiuni comise în poziţia ocupată, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei, să nu mai poată ocupa acel post.

„Românii au constatat recent că o persoană condamnată definitiv pentru infracţiuni comise în poziţia publică pe care o ocupa trebuie repusă în acea poziţie, chiar dacă infracţiunea a fost comisă în funcţia publică ocupată.

Acest lucru este posibil pentru că persoana despre care vorbesc avea statut de personal contractual.

Nu toţi cei care lucrează în administraţia publică sunt funcţionari publici. Practic, din totalul de peste 1,2 milioane de angajaţi în sistemul public, doar 200.000 sunt funcţionari publici şi peste 1 milion de angajaţi constituie acest personal contractual”, a explicat senatorul USR Florina Presadă, inițiatorul proiectului.

Vezi și Angajări la stat în Alba. Posturi vacante la mai multe instituții publice din județ. Condiții pentru candidați

Ea a adăugat că, în momentul în care personalul contractual suferă o condamnare penală pentru infracţiuni comise în poziţiile publice ocupate, nu intervine încetarea de drept a contractului de muncă, aşa cum se întâmplă în cazul funcţionarilor publici.

„Codul administrativ nu include această reglementare aşa cum o face pentru funcţionarii publici. Prin propunerea legislativă pe care o voi depune mâine la Senat completez Codul administrativ, astfel încât să intervină încetarea de drept a contractului de muncă pentru personalul contractual condamnat penal definitiv pentru infracţiuni de serviciu, de corupţie, contra autorităţii sau contra umanităţii, în poziţiile publice ocupate. Practic, vreau ca şi personalul contractual şi funcţionarii publici să răspundă aceloraşi rigori de integritate, aceloraşi exigenţe de integritate, pentru că numai în acest fel putem să apărăm interesul public şi funcţia publică”, a afirmat senatorul USR.

Presadă a spus că, dacă primeşte o pedeapsă cu suspendare, în acest moment, personalul contractual poate să se întoarcă la serviciu, deoarece legislaţia prevede că un contract de muncă încetează doar dacă angajatul execută efectiv pedeapsa în închisoare.

sursă: Agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. eu

    luni, 21.09.2020 at 08:52

    Dar nu propuneți si o lege sa primească salarii ca si functionarii publici având în vedere că personalul contractual munceste , chiar munceste si are un salar de pana in 1850 lei net fata de 3500 lei cat are cel mai prost platit funcționar public. Răspundeți si obligatii la fel bani nu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement