Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Interpelări ale senatorului Alexandru Pereş în Parlament: Alocarea bugetară de zero lei pentru Primăria Ocna Mureş și soluții pentru Cupru Min Abrud


Publicat

alexandru peresSenatorul PNL Alba, Alexandru Pereş  a formulat două interpelări adresate ministrului Finanțelor Publice, Darius-Bogdan Vâlcov și ministrului Economiei, Comerțului și Turismului, Mihai Tudose.

Politicianul s-a interesat de modul în care au fost alocate pe anul 2015 sumele de echilibrare din cota de 18,5% din impozitul pe venit și a sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, astfel încât în orașul Ocna Mureș să se poată continua investițiile în infrastructură.

De asemenea, acesta a adresat câteva întrebări ministrului Mihai Tudose, referitoare la găsirea unor soluții pentru Cupru Min SA Abrud.

Vă prezentăm în continuare solicitările transmise de senatorul PNL Alba.

Modul în care au fost alocate pe anul 2015 sumele de echilibrare din cota de 18,5% din impozitul pe venit și a sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, astfel încât în orașul Ocna Mureș să se poată continua investițiile în infrastructură

Senatorul de Alba precizează că modul în care au fost alocate pe anul 2015 sumele de echilibrare din cota de 18,5% din impozitul pe venit și a sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, reprezintă pentru Ocna Mureș imposibilitatea de a continua investițiile de care orașul are nevoie.

Acesta susține că, în 2015, s-au folosit criterii care nu țin cont de numărul populației ori de suprafață, iar gradul de încasare pe care l-a avut Ocna Mureș a trecut de limita de 6.000.000 lei, rezultând o alocare bugetară de zero lei.

”Acest lucru face ca investițiile să fie reduse la mai puțin de jumătate față de valoarea de anul trecut. În aceste condiții refacerea economică și socială a orașului este blocată, iar siguranța fizică a orașului este în pericol din cauza imposibilității de a finanța din bugetul propriu reconstrucția canalului de gardă, obiectiv major de protecție împotriva apelor pluviale”, a precizat Alexandru Pereș.

Totodată acesta menţionează că ”în aceeași situație (zero lei alocări pe 2015) mai sunt încă 88 de orașe, iar alte 87 primesc mult mai puțin decât în anul 2014”. De asemenea, senatorul susține că criteriile folosite și modul de calcul pentru alocarea bugetară pe anul 2015 încurajează administrațiile locale care nu au un bun grad de încasare a taxelor și impozitelor, încurajează delăsara și dezinteresul pentru banul public, pe banul public.

”Este absurd ca o localitate să primească 5.000 de lei pentru fiecare locuitor al său, când încasările bugetare ale comunei respective sunt aproape nule. Investițiile sunt proporționale cu numărul de locuitori și nu cu o valoare a încasărilor stabilită arbitrar. Modul în care au fost distribuite sumele respective pe anul 2015 nu face decât să întrețină o politică de încurajare a nemuncii, a indolenței, să creeze o nouă formă de asistați ai statului: administrațiile locale incompetente”, mai spune senatorul.

Soluții pentru Cupru Min SA Abrud

Alexandru Pereş reaminteşte ministrului Economiei, Comerțului și Turismului că SC Cupru Min SA Abrud continuă să exploateze zăcământul de cupru de la Roșia Poieni, zonă unde, conform specialiștilor, se estimează că ar exista 60% din rezerva de cupru a României. Totodată, acesta spune că sunt aproape 500 de angajați la companie, iar ”cererile de angajare sunt în continuă creștere”. Compania a ieșit pe profit în ultimii trei ani, iar la sfârșitul anului 2014 a fost considerată cel mai mare contribuabil la bugetul local, mai susține senatorul. ”Societatea comercială are o istorie recentă nu tocmai plăcută: s-a încercat privatizarea acesteia, însă procesul a fost întrerupt, s-a încercat vânzarea concentratului de cupru, însă a eșuat și acesta. Proiectul fostului ministru al Economiei, Constantin Niță, ca această societate să fi fost inclusă într-o companie națională a cuprului, alături de Minvest Deva și Moldomin, ar fi fost o soluție perimată, nu ar fi adus beneficii nici economiei naționale, dar nici angajaților, întrucât responsabilitatea pierderilor ar fi fost greu de asumat. Pe de altă parte, la iazul de decantare Valea Șesii, din satul Geamăna, este necesară o stație de neutralizare a apelor acide și de recuperare a metalelor din aceste ape”, mai precizează Pereș.

De asemenea, acesta se întrebă de ce nu se iau măsuri urgente pentru minerit, ”dovadă fiind tergiversarea luării unei decizii în privința acestei societăți”. Totodată, senatorul întreabă care sunt soluțiile pentru achiziționarea stației de neutralizare a apelor acide.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Accident GRAV de circulație pe DN1, la Sântimbru. Trei persoane au fost rănite, una este în stop cardio-respirator

Publicat

Trei persoane au fost grav rănite într-un accident de circulație extrem de grav, produs miercuri dimineață pe DN1, în apropiere de Sântimbru. 

Detașamentul de Pompieri Alba Iulia intervine pentru descarcerare si acordarea primului ajutor medical la un accident rutier produs pe DN 1, raza localității Sântimbru.

Traficul este blocat, iar polițiștii sunt la fața locului.

Din primele informații este vorba despre 2 autoturisme implicate în accident din care au rezultat 3 victime.

În urma accidentului o victimă a fost propulsată în afara autoturismului, aflându-se în stop cardio respirator.

Salvatorii de la ISU au încercat să-i aplice manevre de resuscitare.

Celelalte 2 victime erau încarcerate, conștiente, cu multiple traumatisme.

Una dintre acestea a fost deja descarcerata, forțele de intervenţie acționează pentru descarcerarea celei de-a treia victime, au transmis reprezentanții ISU Alba.

La fața locului au fost trimise mai  mult mașini de intervenție și ambulanțe.

Știre în actualizare

Surse ISU Alba, IPJ Alba

Sursă foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Sinodul de toamnă al Bisericii Greco-Catolice se va desfășura online, din cauza pandemiei

Publicat

sfant

Sesiunea ordinară de toamnă a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, programată în 29 octombrie, se va desfășura în on-line, din cauza valului 4 al pandemiei de coronavirus.

Sesiunea sinodală se va desfășura sub președinția Preafericirii Sale Cardinal Lucian și va aborda chestiuni de ordin administrativ, pastoral și canonic.

Sinodul Episcopilor îi reuneşte pe toţi Episcopii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, din România şi din afara granițelor țării, reunindu-se în sesiune ordinară de două ori pe an, primăvara şi toamna.

Sursă: e-communio.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Negocierile de taină dintre PNL și PSD au eșuat în mai puțin de o oră. Ciucă nu are majoritate pentru Guvern

Publicat

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu, premierul desemnat Nicolae Ciucă și președintele PNL, Florin Cîțu, s-au întâlnit marți seară, fără a anunța presa, pentru a discuta soarta guvernului.

Discuția a durat aproape o oră și a fost un eșec.

Din delegație au făcut parte președintele PSD Marcel Ciolacu, Vasile Dâncu, Paul Stănescu, Mihai Tudose și Sorin Grindeanu, iar președintele PNL, Florin Cîțu, a fost însoțit de premierul desemnat, Nicolae Ciucă.

Întâlnirea a avut loc la 19:30, la mai puțin de o oră după ce PSD a trimis un comunicat oficial prin care anunță că dacă PNL, USR și UDMR sunt de acord cu un armistițiu politic și își asumă cele 10 măsuri urgente propuse de social-democrați, atunci și PSD se va alătura acestui demers.

Liderii celor două partide nu au reușit să se înțeleagă nici în privința scenariului unui guvern minoritar susținut de PSD, nici în privința intrării PSD la guvernare.

A treia variantă discutată în interiorul PSD este „opoziția totală”.

Surse din conducerea PSD susțin însă că va mai avea loc o rundă de negocieri în zilele următoare.

Surse: Digi24.ro, G4media.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

27 octombrie 1687: Tratatul de la Blaj. Ziua în care armata austriacă a preluat mai multe orașe și cetăți din Transilvania

Publicat

27 octombrie 1687 este ziua în care s-a semnat Tratatul de la Blaj, prin care Transilvania punea la dispoziţia armatei austriece un număr de oraşe şi cetăţi şi era recunoscută domnia ereditară a lui Mihai Apafi în Transilvania.

Eforturile diplomatice ale Vienei pentru ocuparea Transilvaniei au început în primăvara anului 1685, cu misiunea iezuitului Antide Dunod, care a fost însărcinat să realizeze o alianță antiotomană între Transilvania și Țara Românească, sub protecția  împăratului.

Nobilimea transilvăneană a înțeles adevăratul scop al lui Dunod și l-a întâmpinat cu reticență.

În acest context, iezuitul a fost forțat să spună cât se poate de clar scopul misiunii sale: ”Nolentes volentes, proteget vos Sua Majestas” (”Vreți nu vreți, veți fi protejați de Maiestatea Sa”).

Nemulțumiți de mersul anevoios al negocierilor, în toamna anului 1685, austriecii au trimis primele trupe pe teritoriul Transilvaniei, iar Dunod i-a cerut dietei de la Alba Iulia să rupă toate legăturile cu turcii și polonezii.

În anul următor, o nouă armată imperială a pătruns pe teritoriul Transilvaniei și a învins trupele trimise să o oprească.

În aceste condiții, reprezentanții stărilor din Transilvania au semnat Tratatul Hallerian, prin care provincia intra sub protecția împăratului.

Profitând de o retragere temporară a trupelor imperiale, care au fost trimise la asediul Budei, Apafi și dieta au amânat ratificarea acordului, mai mult au decis să îi trimită Porții tributul obișnuit și să păstreze relațiile cu otomanii.

Iritată de acțiunile transilvănenilor, Curtea de la Viena a trimis o nouă armată, sub conducerea lui Carol de Lorena, care a impus un nou acord, semnat la Blaj, în toamna anului 1687.

Acest acord a reprezentat ocuparea de facto a Transilvaniei, habsburgii instalând garnizoane militare în toate cetățile importante, iar transilvănenii erau obligați să furnizeze alimente pentru întreținerea acestora.

Momentul, reprezentat de o gravură

Scena predării cheilor cetăților Transilvaniei către austrieci, în conformitate cu prevederile Tratatului de la Blaj semnat la 27 octombrie 1687, a fost imortalizat într-o gravura.

Lucrarea a fost realizată la sfârșitul secolului al XVII-lea, având la bază un desen de Sebastian le Clerc, gravat de Johanna Sibilla Kräusin și tipărit de Jeremias Wolff la Augsburg.

Gravura face parte dintr-o mapă intitulată Les Actions Glorieuses de S.A.S. Charles Duc de Lorraine &c. en Hongrie, Transylvanie, &c. Imaginea centrală cu titlul Les transilvains soumis prezintă în partea stângă un cort decorat cu Crucea de Lorena, sub care ducele Carol primește de la nobilii ardeleni cheile cetăților Transilvaniei.

În partea superioară, flancată de trofee de război și steaguri, este imaginea cetății Alba Iulia, denumită în gravură Weissemburg.

Este vorba despre a doua cea mai veche imagine a cetății transilvănene.

Surse: Historia.ro, mnuai.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate