Connect with us
Advertisement

Actualitate

Interpelări ale senatorului Alexandru Pereş în Parlament: Alocarea bugetară de zero lei pentru Primăria Ocna Mureş și soluții pentru Cupru Min Abrud

Publicat

alexandru peresSenatorul PNL Alba, Alexandru Pereş  a formulat două interpelări adresate ministrului Finanțelor Publice, Darius-Bogdan Vâlcov și ministrului Economiei, Comerțului și Turismului, Mihai Tudose.

Politicianul s-a interesat de modul în care au fost alocate pe anul 2015 sumele de echilibrare din cota de 18,5% din impozitul pe venit și a sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, astfel încât în orașul Ocna Mureș să se poată continua investițiile în infrastructură.

De asemenea, acesta a adresat câteva întrebări ministrului Mihai Tudose, referitoare la găsirea unor soluții pentru Cupru Min SA Abrud.

Vă prezentăm în continuare solicitările transmise de senatorul PNL Alba.

Modul în care au fost alocate pe anul 2015 sumele de echilibrare din cota de 18,5% din impozitul pe venit și a sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, astfel încât în orașul Ocna Mureș să se poată continua investițiile în infrastructură

Senatorul de Alba precizează că modul în care au fost alocate pe anul 2015 sumele de echilibrare din cota de 18,5% din impozitul pe venit și a sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, reprezintă pentru Ocna Mureș imposibilitatea de a continua investițiile de care orașul are nevoie.

Acesta susține că, în 2015, s-au folosit criterii care nu țin cont de numărul populației ori de suprafață, iar gradul de încasare pe care l-a avut Ocna Mureș a trecut de limita de 6.000.000 lei, rezultând o alocare bugetară de zero lei.

”Acest lucru face ca investițiile să fie reduse la mai puțin de jumătate față de valoarea de anul trecut. În aceste condiții refacerea economică și socială a orașului este blocată, iar siguranța fizică a orașului este în pericol din cauza imposibilității de a finanța din bugetul propriu reconstrucția canalului de gardă, obiectiv major de protecție împotriva apelor pluviale”, a precizat Alexandru Pereș.

Totodată acesta menţionează că ”în aceeași situație (zero lei alocări pe 2015) mai sunt încă 88 de orașe, iar alte 87 primesc mult mai puțin decât în anul 2014”. De asemenea, senatorul susține că criteriile folosite și modul de calcul pentru alocarea bugetară pe anul 2015 încurajează administrațiile locale care nu au un bun grad de încasare a taxelor și impozitelor, încurajează delăsara și dezinteresul pentru banul public, pe banul public.

”Este absurd ca o localitate să primească 5.000 de lei pentru fiecare locuitor al său, când încasările bugetare ale comunei respective sunt aproape nule. Investițiile sunt proporționale cu numărul de locuitori și nu cu o valoare a încasărilor stabilită arbitrar. Modul în care au fost distribuite sumele respective pe anul 2015 nu face decât să întrețină o politică de încurajare a nemuncii, a indolenței, să creeze o nouă formă de asistați ai statului: administrațiile locale incompetente”, mai spune senatorul.

Soluții pentru Cupru Min SA Abrud

Alexandru Pereş reaminteşte ministrului Economiei, Comerțului și Turismului că SC Cupru Min SA Abrud continuă să exploateze zăcământul de cupru de la Roșia Poieni, zonă unde, conform specialiștilor, se estimează că ar exista 60% din rezerva de cupru a României. Totodată, acesta spune că sunt aproape 500 de angajați la companie, iar ”cererile de angajare sunt în continuă creștere”. Compania a ieșit pe profit în ultimii trei ani, iar la sfârșitul anului 2014 a fost considerată cel mai mare contribuabil la bugetul local, mai susține senatorul. ”Societatea comercială are o istorie recentă nu tocmai plăcută: s-a încercat privatizarea acesteia, însă procesul a fost întrerupt, s-a încercat vânzarea concentratului de cupru, însă a eșuat și acesta. Proiectul fostului ministru al Economiei, Constantin Niță, ca această societate să fi fost inclusă într-o companie națională a cuprului, alături de Minvest Deva și Moldomin, ar fi fost o soluție perimată, nu ar fi adus beneficii nici economiei naționale, dar nici angajaților, întrucât responsabilitatea pierderilor ar fi fost greu de asumat. Pe de altă parte, la iazul de decantare Valea Șesii, din satul Geamăna, este necesară o stație de neutralizare a apelor acide și de recuperare a metalelor din aceste ape”, mai precizează Pereș.

De asemenea, acesta se întrebă de ce nu se iau măsuri urgente pentru minerit, ”dovadă fiind tergiversarea luării unei decizii în privința acestei societăți”. Totodată, senatorul întreabă care sunt soluțiile pentru achiziționarea stației de neutralizare a apelor acide.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement