Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Intervenția la barajul lacului Tăul Mare din Roșia Montană continuă. Cu cât a scăzut nivelul apei și ce măsurători au fost făcute

Publicat

Autoritățile continuă refularea apei din lacul de acumulare piscicolă Tăul Mare de la Roșia Montană. În prezent sunt utilizate trei motopompe de mare capacitate, o motopompă fiind pregătită să intervină în rezerva operativă, iar alte două motopompe vor interveni la nevoie pentru evacuarea apei din zona îngustă a albiei pe raza localității Roșia Montană.

Potrivit ISU Alba, motopompele au fost repoziționate spre interiorul lacului pe rampa de acces construită, fiind funcționale.

Cota apei în lacul de acumulare a scăzut cu 196 cm (față de cea înregistrată la începutul evacuării apei cu motopompe) conform măsurătorilor efectuate miercuri dimineața, la ora 07:00, de reprezentanții SGA;

Față de situația raportată anterior nu au intervenit modificări cu privire la situația persoanelor evacuate și a forțele și mijloacele angrenate în misiune.

În ultimele 24 h la stația meteorologică Roșia Montană s-au înregistrat precipitații în valoare de 10 l/mp.

De peste 3 zile aproximativ 150 de pompieri alături de reprezentanții CJSU (SGA, IPJ, IJJ, autorităţile locale, operatori economici și voluntari rescue 4×4) lucrează pentru golirea lacului Tăul Mare din comuna Roșia Montană pentru ca cetățenii evacuați din calea pericolului să poată reveni la casele lor.

Situația de la acumularea Tăul Mare din județul Alba este monitorizată permanent

Echipele de la Administrația Bazinală de Apă și cele ale Sistemului de Gospodărire a Apelor acordă sprijin tehnic de mai bine de trei zile autorităților județene și locale în operațiunile de evacuare a apei. 

Zona de intervenție este pârâul Roșia Montană – afluent de dreapta al râului Abrud și la Acumularea Tăul Mare – aflată în proprietatea și administrarea UAT Roșia Montană.

Activitățile desfășurate în această perioadă:

  • s-a monitorizat și măsurat nivelul apei din lacul de acumulare Tăul Mare precum și nivelul cursului de apă în aval de baraj;
  • s-au efectuat măsurători topografice atât la corpul barajului cât și la lacul de acumulare;
  • s-au efectuat măsurători geoelectrorezistive pentru determinarea caracteristicilor geotehnice ale corpului barajului;
  • s-a verificat cu un sonar adâncimea apei din lac și s-a constatat faptul că din cei 18 m înălțime a apei, din zona turnului de manevră, circa 6 m sunt colmatați.

Evacuarea apei va continua până la scăderea nivelului cu 5 metri sub nivelul normal de retenție. Nivelul apei în lacul de acumulare Tăul Mare, precum și cursul de apă în aval de baraj sunt monitorizate permanent către specialiștii de la „Apele Române”.

Potrivit reprezentanților de la „Apele Române”, ultima expertizare a barajului Tăul Mare, aparţinând Primăriei Roşia Montană, a fost efectuată în anul 2019 de un expert certificat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru evaluarea stării de siguranţă în exploatare a barajelor și are o valabilitate de 5 ani, până în anul 2024.

Acumularea Tăul Mare este încadrată în categoria C de importanţă şi în prezent are ca rol principal activităţi de pescuit sportiv şi agrement.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate