Actualitate
Învăţământul postliceal poate fi organizat şi în universităţile de stat, pe baza finanţării integrale a solicitanţilor. Admiterea, fără diplomă de BAC
Ordonanţa de urgenţă privind Legea Educaţiei publicată luni în Monitorul Oficial prevede că învăţământul postliceal poate fi organizat, din anul 2014- 2015, şi ca structură a universităţilor de stat, cu condiţia ca această formă de pregătire să se facă doar pe baza finanţării integrale a solicitanţilor – persoane fizice sau juridice.
Admiterea în învăţământul postliceal se face pe baza certificatului de absolvire a liceului, nefiind necesară diploma de bacalaureat.
Conform actului normativ, învăţământul postliceal se organizează în şcoli postliceale cu personalitate juridică sau ca structuri fără personalitate juridică, în cadrul liceelor cu personalitate juridică, ori în colegii în cadrul instituţiilor de învăţământ superior acreditate. Pentru anul şcolar 2014-2015, colegiile din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat pot organiza învăţământ postliceal doar finanţat integral de către solicitant.
Organizarea şi funcţionarea învăţământului postliceal se fac conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei, iar cifra de şcolarizare pentru învăţământul postliceal de stat se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Prin excepţie, cifra de şcolarizare pentru învăţământul postliceal de stat finanţat integral de către solicitanţi, persoane fizice sau juridice, se aprobă prin decizii ale inspectoratelor şcolare ori prin hotărâri ale senatelor universitare şi se comunică Ministerului Educaţiei.
Începând cu anul şcolar 2015-2016, cifra de şcolarizare şi mecanismul de finanţare pentru învăţământul postliceal, organizat la nivelul colegiilor din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat, se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
Finanţarea de bază pentru colegiile din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat se asigură la nivelul standardelor de cost pentru învăţământul preuniversitar.
Admiterea în învăţământul postliceal se face în conformitate cu criteriile generale stabilite de Ministerul Educaţiei, pe baza unei metodologii elaborate de unitatea/instituţia de învăţământ, prin consultarea factorilor interesaţi.
Pentru anul şcolar 2014-2015, au fost alocate, prin cifra de şcolarizare, 26.000 de locuri, după ce în anul şcolar 2013-2014 în învăţământul postliceal de trei ani au fost 61.792 de elevi.
Reţeaua de învăţământ postliceală de sta – finanţată de către solicitanţi, persoane fizice sau juridice – cuprinde 62 de unităţi, cele mai multe fiind cele care pregătesc tinerii pentru calificarea asistent medical generalist. Printre celelalte calificări din învăţământul postliceal se numără asistent medical de farmacie, cameraman fotoreporter, operator sunet, tehnician silvic, tehnician în industria cimentului , asistent de gestiune, desenator în construcţii şi arhitectură, tehnician cadrastru funciar-topograf, tehnician în activităţi de secretariat, diriginte oficiu poştal şi asistent de gestiune în unităţi de cazare şi alimentaţie.
Alte prevederi:
– învăţământul secundar superior poate fi: liceal (clasele de liceu IX-XII/XIII, cu filierele teoretică, vocaţională şi tehnologică) şi învăţământ profesional cu durata de minimum 3 ani
– Ministerul Educaţiei Naţionale, în colaborare cu autorităţile administraţiei publice locale, prin inspectoratele scolare, poate organiza programe educaţionale de tip “A doua şansă”, în vederea promovării învăţământului obligatoriu pentru persoane care depăşesc cu peste 4 ani vârsta corespunzătoare clasei şi care, din diferite motive, nu au absolvit învăţământul secundar inferior, gimnazial.
Citeşte şi BACALAUREAT 2014: MODELE de SUBIECTE şi calendarul examenelor. Detalii despre probe și teste
sursă: mediafax
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News