Actualitate
Investiția de la Centrul Multifuncțional de Sănătate din Ocna Mureș, ”împotmolită” în avize
Condițiile de autorizare ISU au încurcat din punct de vedere birocratic situația Centrului de Sănătate Multifuncțional de la Ocna Mureș. Consiliul Județean Alba a alocat banii pentru reparații și amenajări, dar, spun reprezentanții primăriei din Ocna Mureș, ”totul s-a împotmolit la sfârșitul lui 2016”. De vină este înăsprirea condițiilor de autorizare ISU, după incendiul din clubul Colectiv. ”Pentru a aduce la zi construcția cel puțin din punct de vedere ISU, dar și DSP, au fost investite sume mari de bani și toate au necesitat timp” se arată într-un document al instituției postat de primarul Silviu Vințeler pe siteul primăriei. Pe de altă parte, situația s-ar putea remedia până la sfârșitul lunii octombrie, când ar putea fi obținute toate avizele necesare funcționării Centrului. Vă prezentăm mai jos o informare pe acest subiect semnată de primarul Vințeler, care cuprinde și istoricul acestei investiții (foto: ocnamuresonline.ro).
Informarea Primăriei Ocna Mureș
”Pentru a înlătura orice fel de speculații și pentru o corectă informare a locuitorilor orașului Ocna Mureș, vă prezentăm firul evenimentelor de la închiderea Spitalului Orășenesc Ocna Mureș până în prezent.
Așa cum se cunoaște, la 1 aprilie 2011 ministrul de atunci al Sănătății, Cseke Attila Zoltan, printr-un ordin de ministru, a închis multe spitale din țară. Printre ele și cel din Ocna Mureș. Justificarea, cel puțin cea oficială, a fost că unitatea nu e rentabilă. Întrebare: cât de rentabilă trebuie să fie o activitate care se referă exclusiv la sănătatea oamenilor, activitate garantată de lege și care trebuie aplicată de executiv (măcar teoretic)? Evident că personajul care a dat respectivul ordin a mai câștigat între timp un mandat de deputat, iar acum este senator.Probabil ca recompensă că s-a îngrijit corespunzător de sănătatea oamenilor… Deși spitalul a fost închis de ministrul sănătății de atunci, unii au uitat cursul evenimentelor și au viziuni cum că alte instituții au închis unitatea sanitară. Dacă mai trec câțiva ani sigur aceleași personaje vor găsi alți vinovați, după cerințele celor ce vor să manipuleze opinia publică.
La sfârșitul lui mai 2011, așa cum de asemenea se cunoaște (evenimentul a fost suficient de mediatizat) administrația locală de atunci cedează cu surle și trâmbițe clădirea Spitalului și tot inventarul acestuia (inclusiv clădirea) unei firme conduse de doctorul Filip. Se legaliza printr-un HCL din 31.05.2011 un parteneriat între administrația locală și firma respectivă pentru continuarea serviciilor medicale către populație. Evident că una dintre părți nu și-a respectat obligațiile contractuale, astfel că noua administrație aleasă în 2012 s-a văzut în imposibilitatea de a reface ce se putea din vechiul spital. Atacarea acelui HCL de parteneriat în instanță a dus la un proces și la manifestări din cele mai diverse prin oraș.Să nu uităm că o televiziune dispărută din motive de patron la pușcărie făcea valuri prin urbe că Filip e cel mai bun, clădirea spitalului e a lui, ce mai vrea administrația locală. Interesant este că au fost destui care au crezut în manipularea mediatică promovată de acel post, iar acum aceștia și-au uitat voit sau nu opțiunile manifestate atunci.
Abia în 2012 în decembrie administrația locală câștigă definitiv și irevocabil în instanță clădirea spitalului și inventarul acesteia. Din 2013 începe războiul birocratic pentru deschiderea Centrului multifuncțional. Pentru a deschide acest centru trebuie HCL de închidere a Spitalului închis prin ordin de ministru. Apoi acest HCL trebuie adus la cunoștința Guvernului pentru a închide oficial ce s-a închis prin ordin de ministru, deși vechea structură nu mai avea autoritatea de a funcționa culmea, datorită acelui ordin de ministru.Toate aceste fenomene au durat până în vara lui 2013 când a apărut acea buclucașă hotărâre de guvern. Acest fapt a fost și el mediatizat mult la vremea lui.
Urmează obținerea avizelor pentru deschiderea Centrului Multifuncțional de Sănătate. În 2014 se dă avizul favorabil din partea Ministerului Sănătății. Tot în 2014 CNAS se angajează să acopere cheltuielile de funcționare a acestui Centru pentru că bugetul local nu are posibilitatea de a le acoperi în întregime iar unitatea sanitară urmează să deservească toată zona Ocna Mureș cu localitățile limitrofe, în total peste 30.000 de locuitori. Și despre aceste decizii au fost informări promovate în mediul on-line.
În 2015, prin HCL 16/2015. Consiliul Local Ocna Mureș cedează etajul 1 al clădirii Spitalului Orășenesc Ocna Mureș către Spitalul Județean de Urgență Alba, tocmai pentru a putea fi înființat Centrul Multifuncțional.Și acest lucru a fost mediatizat însă unii se fac că au uitat acest lucru, scopul acestor indivizi fiind acela de a lansa minciuni și dezinformări.
În februarie 2016, printr-o hotărâre de Consiliu Județean, se aprobă organigrama Spitaului Județean de Urgență Alba, organigramă care cuprinde și Centrul Multifuncțional de Sănătate Ocna Mureș.Din acest moment a început obținerea tuturor celorlalte avize necesare. Mai mult, consiliul județean alocă bani pentru reparații și amenajări. Din păcate totul s-a împotmolit la sfârșitul lui 2016. Evenimentele tragice din cazul Colectiv au dus la înăsprirea condițiilor de autorizare ISU și de aici au pornit toate problemele. Clădirea Spitalului Orășenesc Ocna Mureș a fost construită acum mai bine de 30 de ani, la nivelul normativelor de atunci. Pentru a aduce la zi construcția cel puțin din punct de vedere ISU, dar și DSP, au fost investite sume mari de bani și toate au necesitat timp.
Au durat mult și procedurile de intabulare pe Unitatea Administrativ Teritorială Ocna Mureș. Au trebuit radiate câteva sarcini înscrise în CF pe perioada cât acest spațiu aparținea Ministerului Sănătății, a trebuit intabulat imobilul pe UAT Ocna Mureș și parcelat deoarece doar la nivelul unu al fostei policlinici vor fi amenajate cabinetele medicale pentru Centrul de Sănătate Multifuncțional. Și acest lucru a fost adus la cunoștința locuitorilor.
Tot datorită întârzierii acestor acorduri nu pot fi executate lucrările la etajul 1 al clădirii Spitalului Orășenesc Ocna Mureș cu suma de aproape 1.000.000 lei alocați de către Consiliul Județean dintr-un motiv foarte simplu: banii există, executantul există în urma licitației pe SEAP, dar nu se pot începe amenajările pentru că trebuie autorizație de construcție, care se eliberează numai după obținerea celorlalte avize.Unii uituci comentează tendențios aceste lucruri care au fost și ele mediatizate, dar uită că tot ei sunt cu gura mare când nu sunt respectate aceste norme.
Administrația locală refuză să fie părtașă la soluții de compromis, refuză să încalce legile țării, punând în pericol viața și sănătatea oamenilor. Administrația locală Ocna Mureș înțelege să accepte, să respecte și să îndeplinească toate cerințele impuse de instituțiile responsabile pentru siguranța cetățeanului.Cu aceste lucruri suntem convinși că toți suntem de acord. Manifestări de genul agresiunilor verbale ori acțiuni bezmetice fără cap și fără coadă fac mai mult rău decât bine într-o societate bazată pe respectarea legilor și nu pe înjurături, strigăte, aberații și inepții debitate fără noimă, influențate de produsele specifice toamnei.
Așa cum stau lucrurile în acest moment, având în vedere demersurile făcute de către cei implicați în aceste acțiuni, sperăm ca până la sfârșitul acestei luni să obținem acordurile pentru funcționarea Centrului Multifuncțional de Sănătate, în conformitate cu toate normele impuse și cu legile țării.Primar Silviu Vințeler”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News