Connect with us
Advertisement

Politică

Ioan Dîrzu: „A expirat termenul pentru implementarea directivei europene privind prezumția de nevinovăție”

Dirzu parlament

Publicat

„Ieri a expirat termenul pentru implementarea Directivei Europene 2016/343 a Parlamentului European și a Consiliului Uniunii Europene, din 9 martie 2016, privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale.

România nu mai poate întârzia implementarea Directivei Europene privind prezumția de nevinovăție și implicit modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală în sensul ocrotirii independenței justiției, a egalității în fața legii, a accesului liber la justiție și a dreptului la un proces echitabil.În caz contrar riscă declanşarea procedurii de infringement.

Trebuie să vorbim răspicat și să uităm că tot aceleași încălcări ale drepturilor omului și ale garanțiilor pentru o justiție modernă ne-au întârziat aderarea la UE acum aproape 20 de ani. Și atunci, clasa politică și societatea doreau păstrarea unui regim polițienesc specific dictaturii comuniste, poate prea mult obișnuiți cu practicile nedemocratice și inumane ale fostei Securități și procuraturi. Nu-mi doresc ca România de mâine să redevină un stat polițienesc sub falsa iluzie a luptei anticorupție.

Lupta anticorupție și antiinfracționalitate trebuie să continue necondiționat, dar cu garanțiile constituționale și europene ale statului de drept și sistemului de protecție al drepturilor omului. Orice om are dreptul la demnitate iar PSD garantează acest drept.

Sunt trei motive decisive care impun reforma rapidă a Codului Penal și de Procedură Penală:

1) Obligația de a prelua, până în aprilie a.c., în legislația națională, directiva europeană privind prezumția de nevinovăție (Directiva 343/2016) și directiva privind înghețarea/confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în UE (Directiva 42/2014);

2) Obligația de a respecta deciziile Curţii Constituţionale și de a readuce în parametri constituționali anumite articole ale Codurilor Penale, termenele legale de modificare fiind de mult depășite, încălcându-se în prezent art. 147 din Constituția României, republicată.

3) Obligația de a răspunde adecvat, inclusiv legislativ, la hotărârile prin care CEDO a condamnat România pentru nerespectarea sistemului european de protecție al drepturilor omului.

Parlamentul a stabilit deja procedura de reformare a codurilor penale şi va folosi acest prilej pentru a pune în acord codurile şi în raport cu deciziile CEDO pentru a proteja România de noi sancţiuni financiare. Procedura ar trebui să se încheie până la finalul acestei sesiuni parlamentare.

S-a ajuns la acest termen limită și-n criză de timp din cauza propagandei și manevrelor celor care se opun vehement reinstaurării statului de drept în România, a celor care susţin Statul Paralel cu înțelegerile sale nelegale şi neconstituţionale între serviciile secrete si procurori și care continuă să aplice public etichete de ,,penali”, ,,puşcăriabili”, ,,infractori”, în disprețul normelor de drept”.

Ioan Dîrzu, Deputat

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement