Connect with us
Publicitate

Actualitate

Ioan Dîrzu, deputat PSD de Alba: Din cauza unui vid legislativ, unii elevi şi studenţi nu au acces la drepturi sociale. Solicitări de clarificare, către minister

Publicat

dirzu articol smallDeputatul PSD de Alba Ioan Dîrzu atrage atenţia asupra unui vid legislativ în ceea ce priveşte unele drepturi sociale pentru absolvenţii de liceu şi facultate. Solicită precizări de la ministrul Educaţiei Naţionale şi vicepremier.

Deputatul a constatat următoarele situaţii:

“1. Elevii admişi la un program de licenţă / masterat, între data afişării rezultatului admiterii (iulie) şi data înmatriculării (octombrie), nu beneficiază de transport feroviar gratuit, deşi, de facto, au calitatea de studenţi, odată cu promovarea concursului de admitere.

2. Studenţii bursieri din an terminal nu mai primesc bursă pe perioada vacanţei, deşi îşi continuă studiile universitare, odată cu începutul lunii octombrie, fiind admişi încă din luna iulie la un nou program de studii.

3. Studenţii de la Medicină, din momentul absolvirii facultăţii (iulie) şi până la promovarea examenului pentru rezidenţiat din luna noiembrie, respectiv începerea activităţii de medic debutant în ianuarie anul următor, nu beneficiază de asigurare medicală.

4. Pentru studenţii şi elevii aflaţi într-una dintre perioadele de la pct. 1-3, există situaţii în care aceştia nu beneficiază de tarife reduse de 75% la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă, film sau la manifestări culturale şi sportive organizate de instituţii publice, conform drepturilor prevăzute la art. 84, alin. (4) şi art. 205, alin. (3) din Legea nr. 1/2011.

5. De asemenea, există multe autorităţi ale administraţiei publice locale care, profitând de vidul legislativ care să protejeze categoriile de elevi şi studenţi din situaţiile descrise anterior, nu le acordă acestora tarif redus, respectiv gratuitate la transportul public local, conform art. 84, alin. (1) şi (2) şi ale art. 205, alin. (2) din Legea nr. 1/2011”.

Potrivit deputatului Ioan Dîrzu, “lipsa reglementării juridice / aplicării unitare a legii pentru categoriile de elevi şi studenţi aflate în perioada dintre finalizarea unui ciclu de învăţământ / program de studiu şi începerea altuia nou, creează premisele unei insecurităţi juridice şi sociale pentru o categorie socială pe care statul trebuie să o ocrotească cu prioritate (art. 1, alin. (3), art. 32 şi art. 49 din Constituţia României, republicată)”.

De asemenea, “teoria economică generală încadrează fiecare persoană într-o categorie socială în raport cu piaţa muncii, respectiv persoane disponibile şi indisponibile. Dintre persoanele disponibile, există persoane ocupate, cum sunt elevii şi studenţii. Or, dacă statul nu îi mai consideră elevi şi studenţi pe cei care se află în perioada dintre finalizarea unui ciclu de învăţământ / program de studiu şi începerea altuia nou, atunci statul îi consideră şomeri, deci persoane disponibile şi neocupate care caută un loc de muncă. Astfel, dacă statul nu le-ar recunoaşte şi în viitor statutul de elevi sau studenţi pentru perioadele respective, acele persoane ar trebui să poată solicita ajutor de şomaj pentru lunile incidente.

Partidul Social Democrat şi Guvernul României, prin Programul de guvernare 2017-2020, şi-au asumat ocrotirea cu prioritate a elevilor şi studenţilor şi apărarea valorilor constituţionale ale statului social”, mai precizează Ioan Dîrzu.

Politicianul solicită răspunsuri de la ministrul Educaţiei, Liviu Pop şi de la vicepremierul Ion Ciolacu, având în vedere situaţia prezentată:.

“Ce calitate juridică şi ocupaţională doriţi să le oferim elevilor şi studenţilor aflaţi în perioada dintre finalizarea unui ciclu de învăţământ / program de studiu şi începerea altuia nou, în sensul acprdării drepturilor sociale prevăzute de lege pentru elevi şi studenţi?

Doriţi să modificaţi Hotărârea de Guvern privind stabilirea criteriilor generale de acordare a burselor şi a altor forme de sprijin material pentru studenţii din învăţământul superior de stat, cursuri de zi, în sensul în care să poată beneficia de bursă pe perioada vacanţei de vară şi studenţii bursieri din an terminal?

Doriţi să modificaţi HG 42/2017 pentru aprobarea Normelo metodologice privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar şi cu metroul pentru elevi şi studenţi, în sensul în care să poată beneficia de transport feroviar gratuit şi elevii admişi la un program de licenţă / masterat, între data afişării rezultatului admiterii (iulie) şi data înmatriculării (octombrie)?

Cum doriţi să soluţionaţi problema asigurărilor de sănătate pentru elevii şi studenţii aflaţi în perioada dintre finalizarea unui ciclu de învăţământ / program de studiul şi începerea altuia nou?”

De asemenea, solicită vicepremierului Ion Ciolacu să coordoneze activitatea ministerelor de resort responsabile de asigurarea acestor drepturi sociale pentru elevi şi studenţi (Educaţie, Transporturi, Sănătate şi Tineret), pentru elaborarea unei reglementări unitare.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Sorin

    duminică, 08.10.2017 at 11:17

    De ce nu luati in calcul ca de aceste drepturi sa beneficieze si studentii de la ID pana la implinirea varstei de 26-28 ani? Si pt ei sunt cheltuieli, mai ales ca taxa de studii este tot mai mare la facultatile de stat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate