Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ioan Dîrzu, deputat PSD de Alba: Întrebări despre lupta împotriva cancerului mamar, adresate ministrului Sănătății

ioan darzu

Publicat

ioan dirzu Deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu, a adresat ministrului Sănătății, Florian Bodog, mai multe întrebări privind lupta împotriva cancerul mamar.

„În data de 1 octombrie a avut loc Ziua Internațională a luptei împotriva cancerului mamar. În România, mortalitatea cauzată de boală este de 36% , peste media mondială, iar 83,7% dintre femeile din mediul rural nu au făcut niciodată un control preventiv. La nivelul sistemului de învățământ nu există în programa școlară cursuri de educație preventivă pentru depistarea și tratarea cancerului la sân. La nivelul populației nu există o campanie susținută de informare, educare și consiliere pentru prevenirea cancerului mamar.

După 28 de ani, statul nu este capabil să subvenționeze și cheltuielile complementare cu alimentația și igiena personală ale bolnavilor de cancer. Astfel, foarte mulți pacienți săraci, deși urmează un tratament convențional (chimioterapie, radioterapie, mastectomie, etc.) au o alimentație nesănătoasă și nu își permit achiziționarea tututor obiectelor necesare asigurării igienei personale specifice bolii. Stresul cauzat de lipsa resurselor financiare le provoacă unor pacienți o agravare a bolii sau o stare psihică nefavorabilă tratamentului medicamentos pe care sunt nevoiți să îl urmeze.

Partidul Social Democrat, prin Programul de guvernare 2017-2020 și valorile umaniste pe care le promovează și-a asumat să îi ocrotească pe cei neajutorați, în speță și pe bolnavii de cancer mamar și pe cei expuși unui risc”, a transmis Ioan Dîrzu.

Acesta a adresat opt întrebări ministrului Sănătății, Florian Bodog:

  1. Ce finanțări de la bugetul de stat se vor aloca în perioada 2017-2020 pentru cercetarea în domeniul oncologiei și al tratării cancerului mamar?
  2. Câte proiecte și programe de cercetare în domeniul cancerului mamar se desfășoară, în prezent, în România?
  3. Când se vor preda în unitățile de învățământ cursuri pentru prevenirea, metodele de depistare și tratarea cancerului mamar?
  4. Ce programe de informare și educație a populației desfășoară Guvernul României în domeniul prevenirii, depistării și tratării din timp a cancerului mamar?
  5. Există tratamente de tratare a cancerului mamar, desfășurate și autorizate pe teritoriul României, ce nu sunt finanțate/decontate de Casa de Asigurări de Sănătate?
  6. Ministerul Sănătății are în vedere o politică publică de subvenționare a costurilor cu alimentația și igiena personală a bolnavilor de cancer? Dacă da, subvenția pentru alimentație este proiectată sub forma unui program nutrițional aplicat bolnavilor? Când poate fi începută o astfel de politică publică?
  7. Există programe medicale de recuperare a bolnavilor de cancer mamar subvenționate din bugetul de stat?
  8. Ce alte politici publice urmează să fie implementate de către Guvern, în perioada 2017-2020, pentru bolnavii de cancer mamar?

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement