Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ioan Dîrzu (PSD): 8 milioane lei pentru judeţul Alba de la bugetul de stat, de Centenarul Unirii. Proiectele

Publicat

Deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu, membru al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri şi a Războiului pentru întregirea Neamului, anunţă că județul Alba va avea 70 de proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri, finanțate cu peste 8 milioane de lei din bugetul de stat.

“Ministerul Culturii și Identității Naționale a selectat 2042 de proiecte la nivelul întregii țări desfășurate cu ocazia celebrării a 100 de ani de la Marea Unire.  Județul Alba a primit, după cum era și firesc, cea mai mare sumă, respectiv 8.027.500 lei.

S-au finanțat, în primul rând, proiecte de lucrări de amenajare a zonelor de importanță deosebită pentru sărbătorirea Centenarului. Se vor reabilita monumente, drumuri și căi de acces și se vor pune în valoare piețele publice, locurilor dedicate ceremoniilor și altor activități.

În 2018, Sala Unirii va fi restaurată și inaugurată la 1 decembrie 2018 cu prilejul Centenarului Unirii. În Sala Unirii – Monument Memorial al Unirii de la 1918 – va fi aprinsă o făclie păzită de gărzi pe tot parcursul lunii decembrie 2018.

Pentru 1 Decembrie 2018, se organizează o reconstituire cât mai amplă a Marii Adunări Naționale, cea care a stabilit Unirea Transilvaniei cu România. Se va organiza o reconstituire cât mai complexă a imaginii Unirii de acum 100 de ani. De exemplu, la ora 12.00, Vasile Goldiș “însuși” va da citire Rezoluției Unirii în Sala Unirii, în prezența altor personalități și a delegaților oficiali. Prin colaborarea cu centre de cultură din Transilvania se va asigura și prezența “țăranilor”, urmărindu-se cât mai multe elemente de autenticitate, pe principiile reenactmentului istoric.

S-au finanțat proiecte pentru restaurarea și punerea în valoare a monumentelor funerare din Alba Iulia a personalităților Unirii și a clădirilor reprezentative: Casa Velican, Casa Rubin Patiția (Zaharie Munteanu), Hotel Dacia (azi dispărut, dar se va semnaliza locul cu imagini de epocă).

Un al proiect interesant va fi expoziţia de prezentare a unor obiecte de artă descoperite şi păstrate în spaţiul românesc, databile între secolele al V-lea şi al XIX-lea, care demonstrează continuitatea de locuire, dar mai ales, unitatea culturală a provinciilor istorice româneşti pe parcursul acestor secole. Selecţia pieselor, în mare parte inedite, urmăreşte ilustrarea legăturilor de natură culturală, economică şi politică dintre cele trei provincii; dezvoltarea constantă a acestor relaţii, independent de variatele proiecte politice ce au vizat regiunea, ne ajută să înţelegem raţiunile care au făcut posibilă Marea Unire din 1918.

Două evenimente inedite vor fi ședința Guvernului României în Sala Mihai Viteazul, la Palatul Administrativ și ședința Parlamentului României ce  va avea loc în Sala Unirii de la Alba Iulia.

Un proiect mult dorit de teiușeni este acela de realizare și amplasare, pe Aleea Personalităților Teiușene, a monumentului bust „Ion Arion”, eroul martir al orașului Teiuș.

La Sebeș, vor fi prezentate publicului documentele cunoscute referitoare la participarea sebeşenilor la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918. Expoziţia va avea şi un catalog, ce va cuprinde majoritatea documentelor expuse, însoţite de un text introductiv. Se va publica și Anuarul ,,Astra Sabesiensis”, primul anuar ştiinţific al Asociaţiunii ASTRA, ce va găzdui, ca şi în anii precedenţi, un număr tematic dedicat istoriei Primului Război Mondial şi Marii Uniri. Se vor tipări unele volume sau însemnări memorialistice aparţinând românilor din Sebeş: Ilie Stricatu (sub tipar), Sebastian Stanca, Lucian Blaga, Ioan Guţia, etc.

La nivelul unităților de învățământ se vor desfășura concursuri de desen/pictură, creație literară și interpretare a unor lucrări cu tematica idealurilor naționale și a Marii Uniri. Lucrările câștigătoare vor fi premiate în cadrul unui eveniment cultural.

La Alba Iulia vor fi organizate mai multe conferințe pe tema administrației publice românești la 100 e ani de la Marea Unire, precum și conferințe cu tematică istorică, juridică sau politologică. Am avut foarte multe instituții care s-au aplecat spre această zonă și au câștigat proiecte.

Toate aceste proiecte sunt pentru albaiulieni, pentru români și fac cinste județului Alba. Centenarul este un motiv de sărbătoare, un moment de reflecție, dar și unul al conturării unui nou proiect de țară. Aceste proiecte finanțate încununează crezurile noastre, valorile naționale, limba, istoria și geneza comună. Aceste proiecte dau trăire unei istorii milenare a poporului român și lasă moștenire generațiilor viitoare povestea nașterii României Mari.

Împreună, vom da viață  acestor proiecte și vom face tot ce ne stă în putință ca acest an să rămână unul memorabil. Este ceea ce făuritorii României Mari și-au dorit: ca toți românii, uniți în crezuri și simțiri, să rămână pe veci un singur și glorios popor”, transmite Ioan Dîrzu, deputat de Alba, într-un comunicat de presă.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax