Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ioan Dîrzu (PSD): 8 milioane lei pentru judeţul Alba de la bugetul de stat, de Centenarul Unirii. Proiectele


Publicat

Deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu, membru al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri şi a Războiului pentru întregirea Neamului, anunţă că județul Alba va avea 70 de proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri, finanțate cu peste 8 milioane de lei din bugetul de stat.

“Ministerul Culturii și Identității Naționale a selectat 2042 de proiecte la nivelul întregii țări desfășurate cu ocazia celebrării a 100 de ani de la Marea Unire.  Județul Alba a primit, după cum era și firesc, cea mai mare sumă, respectiv 8.027.500 lei.

S-au finanțat, în primul rând, proiecte de lucrări de amenajare a zonelor de importanță deosebită pentru sărbătorirea Centenarului. Se vor reabilita monumente, drumuri și căi de acces și se vor pune în valoare piețele publice, locurilor dedicate ceremoniilor și altor activități.

În 2018, Sala Unirii va fi restaurată și inaugurată la 1 decembrie 2018 cu prilejul Centenarului Unirii. În Sala Unirii – Monument Memorial al Unirii de la 1918 – va fi aprinsă o făclie păzită de gărzi pe tot parcursul lunii decembrie 2018.

Pentru 1 Decembrie 2018, se organizează o reconstituire cât mai amplă a Marii Adunări Naționale, cea care a stabilit Unirea Transilvaniei cu România. Se va organiza o reconstituire cât mai complexă a imaginii Unirii de acum 100 de ani. De exemplu, la ora 12.00, Vasile Goldiș “însuși” va da citire Rezoluției Unirii în Sala Unirii, în prezența altor personalități și a delegaților oficiali. Prin colaborarea cu centre de cultură din Transilvania se va asigura și prezența “țăranilor”, urmărindu-se cât mai multe elemente de autenticitate, pe principiile reenactmentului istoric.

S-au finanțat proiecte pentru restaurarea și punerea în valoare a monumentelor funerare din Alba Iulia a personalităților Unirii și a clădirilor reprezentative: Casa Velican, Casa Rubin Patiția (Zaharie Munteanu), Hotel Dacia (azi dispărut, dar se va semnaliza locul cu imagini de epocă).

Un al proiect interesant va fi expoziţia de prezentare a unor obiecte de artă descoperite şi păstrate în spaţiul românesc, databile între secolele al V-lea şi al XIX-lea, care demonstrează continuitatea de locuire, dar mai ales, unitatea culturală a provinciilor istorice româneşti pe parcursul acestor secole. Selecţia pieselor, în mare parte inedite, urmăreşte ilustrarea legăturilor de natură culturală, economică şi politică dintre cele trei provincii; dezvoltarea constantă a acestor relaţii, independent de variatele proiecte politice ce au vizat regiunea, ne ajută să înţelegem raţiunile care au făcut posibilă Marea Unire din 1918.

Două evenimente inedite vor fi ședința Guvernului României în Sala Mihai Viteazul, la Palatul Administrativ și ședința Parlamentului României ce  va avea loc în Sala Unirii de la Alba Iulia.

Un proiect mult dorit de teiușeni este acela de realizare și amplasare, pe Aleea Personalităților Teiușene, a monumentului bust „Ion Arion”, eroul martir al orașului Teiuș.

La Sebeș, vor fi prezentate publicului documentele cunoscute referitoare la participarea sebeşenilor la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918. Expoziţia va avea şi un catalog, ce va cuprinde majoritatea documentelor expuse, însoţite de un text introductiv. Se va publica și Anuarul ,,Astra Sabesiensis”, primul anuar ştiinţific al Asociaţiunii ASTRA, ce va găzdui, ca şi în anii precedenţi, un număr tematic dedicat istoriei Primului Război Mondial şi Marii Uniri. Se vor tipări unele volume sau însemnări memorialistice aparţinând românilor din Sebeş: Ilie Stricatu (sub tipar), Sebastian Stanca, Lucian Blaga, Ioan Guţia, etc.

La nivelul unităților de învățământ se vor desfășura concursuri de desen/pictură, creație literară și interpretare a unor lucrări cu tematica idealurilor naționale și a Marii Uniri. Lucrările câștigătoare vor fi premiate în cadrul unui eveniment cultural.

La Alba Iulia vor fi organizate mai multe conferințe pe tema administrației publice românești la 100 e ani de la Marea Unire, precum și conferințe cu tematică istorică, juridică sau politologică. Am avut foarte multe instituții care s-au aplecat spre această zonă și au câștigat proiecte.

Toate aceste proiecte sunt pentru albaiulieni, pentru români și fac cinste județului Alba. Centenarul este un motiv de sărbătoare, un moment de reflecție, dar și unul al conturării unui nou proiect de țară. Aceste proiecte finanțate încununează crezurile noastre, valorile naționale, limba, istoria și geneza comună. Aceste proiecte dau trăire unei istorii milenare a poporului român și lasă moștenire generațiilor viitoare povestea nașterii României Mari.

Împreună, vom da viață  acestor proiecte și vom face tot ce ne stă în putință ca acest an să rămână unul memorabil. Este ceea ce făuritorii României Mari și-au dorit: ca toți românii, uniți în crezuri și simțiri, să rămână pe veci un singur și glorios popor”, transmite Ioan Dîrzu, deputat de Alba, într-un comunicat de presă.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Lucrări pe Autostrada A1 între Sibiu și Sebeș: se circulă doar pe o bandă. Trafic rutier restricționat și pe Valea Oltului

Publicat

Poliția Română a anunțat că s-au impus restricții de circulație pe autostrada A1 pe raza localității Săliște județul Sibiu. Restricțiile sunt impuse pentru intervalul orar 09:00-15:00.

Potrivit Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, astăzi, pe autostrada A1 Deva – Sibiu, între km 275 – 277, raza localității Săliște, jud Sibiu, pe sensul de deplasare Sibiu – Deva, va fi restricționată banda II din cauza unor lucrări, în intervalul orar 09:00-15:00.

Astfel, circulația se va desfășoară doar pe o bandă pentru a permite efectuarea unor  lucrări.

Din cauza unor lucrări și  pe Valea Oltului se circulă astăzi cu dificultate. Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, astăzi, în funcţie de condiţiile meteorologice, pe DN 7 Râmnicu Vâlcea-Sibiu, se vor executa lucrări care vor afecta traficul rutier după cum urmează:

– DN 7 km 184+000 – km 186+000, pe raza localităţii Gura Văii se lucrează la reparaţii asfaltice între orele 07:00 -18:00. Se circulă pe 1/2 din cale dirijat de piloţi de circulaţie;

– DN 67 km 162+000 – 170+000 pe raza localităţilor Negruleşti – Bârlogu se lucrează la reparaţii asfaltice între orele 07:00 – 18:00. Circulaţia rutieră se desfăşoară pe 1/2 cale dirijat de piloţi de circulaţie;

– DN 7 km 220 + 600 – 221+000 pe raza localităţii Tuţuleşti se lucrează turnare beton în vederea montării unui parapet metalic, între orele 08:00 – 18:00. Circulaţia rutieră se desfăşoară pe 1/2 cale dirijat de piloţi de circulaţie doar când se toarnă beton;

– DN 7 km 232+180 – 232 +500, pe raza localităţii Câineni se lucrează la montarea parapetului metalic între orele 08:00 – 17:00. Circulaţia rutieră se desfăşoară pe 1/2 din cale dirijat de piloţi de circulaţie.

Conducătorii auto sunt sfătuiţi să respecte semnificaţia semnalizării instituite temporar, circulând cu viteza adaptată condiţiilor de trafic şi de drum.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 250 de persoane amendate în Alba pentru că nu aveau mască pe stradă sau o purtau necorespunzător, în ultimele 24 de ore

Publicat

În ultimele 24 de ore au fost depistate 269 de persoane care nu purtau sau purtau necorespunzător masca de protecție sanitară. Au fost aplicate amenzi de peste 7.500 de lei, transmite IPJ Alba.

Potrivit sursei citate, în cadrul acțiunilor de control au fost verificate 85 de societăți comerciale/persoane fizice autorizate, 137 de mijloace de transport, din care 70 mijloace de transport în comun și au fost legitimate 1.676 de persoane.

Echipele de control au depistat  269 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală, acestea fiind sancționate contravențional, conform Legii 55/2020, cu amenzi în valoare de 7.580 lei.

În municipiul Alba Iulia a fost organizată o acțiune punctuală pentru verificarea modului în care sunt respectate măsurile de prevenire a răspândirii virusului. Au fost verificate 18 societăți comerciale, 50 de mijloace de transport și au fost legitimate 104 persoane.

Au fost aplicate 38 de sancțiuni contravenționale, din care 28 pentru nerespectarea masurilor de protecție individuală, conform Legii 55/2020.

La Abrud polițiștii au verificat 15 societăți comerciale, au legitimat 68 de persoane și au aplicat 41 de sancțiuni contravenționale conform Legii 55/2020, unor persoane care nu au folosit masca de protecție sanitară.

În ultimele 24 de ore, sub coordonarea Instituției Prefectului, au fost desfășurate în sistem integrat acțiuni de verificare în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, restaurante, terase, spații publice dar şi în mijloacele de transport în comun, cu privire la  respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului Covid 19.

La activitățile desfășurate au participat 210 polițiști, polițiști locali, jandarmi precum și reprezentanți de la Protecția Consumatorului, Ministerului Sănătății și autorității publice locale.

”Stimați cetățeni, este important ca fiecare dintre noi să avem un comportament responsabil, să conștientizăm că acțiunile noastre îi pot afecta pe ceilalți și să respectăm efortul comun pentru limitarea răspândirii SARS-COV-2.

Polițiștii vor efectua, zilnic, verificări, pentru binele tuturor, iar în cazul în care vor constata abateri de la normele privind măsurile de protecție, vor lua măsuri”, transmite IPJ Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Aproape 300 de mașini de transport verificate de Poliția Alba. 103 șoferi amendați, un permis reținut

Publicat

Poliţiştii din judeţul Alba au verificat 293 de autovehicule destinate transportului public de persoane şi marfă şi au aplicat 103 sancţiuni contravenţionale, în urma unei acţiuni pentru prevenirea accidentelor rutiere, transmite IPJ Alba.

Activităţile de control s-au desfăşurat conform Planului de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (TISPOL).

În perioada 12 -18 octombrie 2020, poliţiştii rutieri din județul Alba au acționat, în conformitate cu prevederile Planului de acțiune TRUCK&BUS, pentru prevenirea accidentelor rutiere produse, în special, din cauza nerespectării normelor rutiere de către conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de persoane și mărfuri dar și pentru a verifica modul de respectare a măsurilor de protecție sanitară de către călători și șoferii de autobuze și microbuze.

Cu ocazia acestei acţiuni au fost verificate 293 de autovehicule, dintre care 131 destinate transportului de persoane şi 162 destinate transportului de marfă.

În urma controalelor, poliţiştii au aplicat 103 sancțiuni contravenționale, din care 35 conducătorilor de autovehicule de transport de persoane şi 68 celor care efectuau transport de marfă.

Transportatorilor de persoane le-au fost aplicate 5 sancțiuni pentru neutilizarea centurilor de siguranță, una pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 21 pentru că nu purtau masca sanitară de protecție, iar restul pentru alte abateri de la normele legale privind transportul rutier.

Polițiștii au sancționat și 34 de pasageri care nu purtau masca sanitară de protecție.

Transportatorilor de mărfuri, polițiștii le-au aplicat 68 de sancțiuni contravenționale, din care 6 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 22 pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, una pentru depăşire neregulamentară, una pentru defecţiuni tehnice, 4 pentru nerespectarea capacităţii de transport, 5 pentru neasigurarea corespunzătoare a încărcăturii, două pentru nerespectarea timpilor de odihnă, iar restul pentru alte abateri de la normele legale privind circulaţia pe drumurile publice şi transportul rutier de mărfuri.

A fost reţinut un permis de conducere.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Femeie din Alba Iulia infectată cu COVID, cu dosar penal după ce a părăsit domiciliul unde era carantinată. Unde a fost găsită

Publicat

O femeie din Alba Iulia s-a ales cu dosar penal după ce a plecat de la adresa de domiciliu unde era carantinată ca urmare a diagnosticării cu virusul Sars-Cov-2. Aceasta a fost găsită pe raza unui sat din județul Mureș. 

Comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia:

În supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a fost înregistrat la data de 19 octombrie 2020 dosarul penal cu nr. 2651/P/2020, având ca obiect săvârşirea infracţiunii de zădărnicire a combaterii bolilor prev. de art. 352 alin. 1 C.pen., constând în aceea că:

În data de 14 octombrie 2020, organele de poliţie au constatat că o persoană de sex feminin nu se afla la adresa de domiciliu din municipiul Alba Iulia, unde era carantinată ca urmare a diagnosticării cu virusul SARS-CoV-2, fiind ulterior identificată pe raza unui sat din județul Mureș.

Precizăm că activităţile procesuale efectuate în cursul urmăririi penale sunt reglementate în Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual necesar pentru administrarea probatoriului, cu respectarea drepturilor şi garanţiilor procesuale, iar aceste acte şi măsuri de urmărire penală nu pot în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate