Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ioan Dîrzu (PSD Alba): Introducerea reţelei de gaze în Apuseni poate determina reducerea tăierilor de păduri

Publicat

padure

Deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu, a adresat întrebări ministrului Energiei, Anton Anton, cu referire la modernizarea și extinderea rețelei de gaze în zona Munților Apuseni. Potrivit politicianului, dacă va fi extinsă această reţea în Apuseni ar putea fi un factor determinant pentru reducerea tăierilor neregulate de păduri.

“Problema lipsei de gaz cu care se confruntă întreaga zonă a munților Apuseni a constituit una dintre temele principale de dezbatere în cadrul unei vizite de lucru parlamentare pe care am efectuat-o în perioada 22-24 martie 2018.

Un număr de 22 de unități administrativ-teritoriale de pe Valea Arieșului, printre care orașele Cîmpeni, Abrud și Baia de Arieșși comunele Albac, Arieșeni, Avram Iancu, Bistra, Bucium, Ciuruleasa, Gârda de Sus, Horea, Lupșa, Mogoș, Ocoliș, Poiana Vadului, Poșaga, Roșia Montană, Sălciua, Scărișoara, Sohodol, Vadu Moților și Vidra, au inițiat de-a lungul timpului demersuri în scopul înființării un sistem de distribuție de gaze naturale în respectivele unități administrativ-teritoriale și dezvoltării rețelei de transport de gaze naturale pe raza de competență a acestora.

Deși în Munţii Apuseni este tradiţie ca locuitorii să se încălzească cu lemne, în ultimul timp, fondul forestier din această zonă este din ce în ce mai puţin, iar lemnele sunt tot mai scumpe. Aproape 60.000 de locuitori încearcă şi fac faţă tot mai greu acestei situaţii, mai exact necesităţii de a se încălzi cu lemne.

Serviciile turistice din această zonă, care se doresc a fi în continuă expansiune, fac față tot mai greu vechiului sistem de încălzire cu lemne și nu mai reușesc să satisfacă  nevoile tot mai complexe ale turiștilor. Serviciile turistice rurale trebuie să garanteze necesarul de căldură pentru spațiile de cazare, condiții pentru restaurant și servirea mesei, încălzire pentru serviciile de agrement (piscină, saună, jacuzzi, spații de relaxare etc). Pentru toate acestea este nevoie de sistem moderne de încălzire pe bază de gaze naturale, cu posibilitatea de racordare rapidă atât pentru prestatorii de servicii turistice cât și pentru simpli locuitori.

Introducerea rețelei de gaze în zona Munților Apuseni poate fi un factor determinant al reducerii tăierii neregulate de păduri, conservând astfel fondul forestier și asigurând o politică de protecție a mediului pe termen lung.

Ținând cont de problemele semnalate de locuitorii orașelor și comunelor din zona Munților Apuseni, vă rog să-mi răspundeți în scris la următoarele întrebări:

1. Există un program/ politică publică guvernamentală de racordare, modernizare și extindere a rețelei de gaze în zona Munților Apuseni?

2. Ce presupune racordarea și extinderea rețelei de gaze în zona Munților Apuseni și în ce interval de timp poate fi efectuată?

3. Cum pot participa autoritățile administrației publice locale din județul Alba în racordarea, modernizarea și extinderea rețelei de gaze în zona Munților Apuseni?

4. Care sunt premisele Ministerului Energiei vizavi de inițiativa de racordare, modernizare și extindere a rețelei de gaze în zona Munților Apuseni și cum se va implica în această problemă de politică publică?

5. Are în vedere ministrul Energiei organizarea unei vizite de studiu în zona Munților Apuseni pentru a cerceta la fața locului problema semnalată de cetățeni și a dialoga cu reprezentanții comunităților locale?”, transmite deputat PSD de Alba, Ioan Dîrzu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    marți, 27.03.2018 at 18:39

    Darzule, se vede ca esti veterinar.Mai esenta gandirii, motii taiau padurile pentru uz propriu de mii de ani (dar tu nu ai de unde sti, ca asta nu s-a invatat la biologie). Padurile sunt taiate de cei ce n-au nevoie de gaz. Asa ca la ce te-ai gandit tu, este o mare tampenie (ca la PSD).
    Ca ar fi bine sa beneficieze de gaz, asta ar fi o realizare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax