Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ioan Rus: Avocaţii din Alba se confruntă cu scăderea veniturilor. Taxele mari pentru cauzele civile descurajează clienţii


Publicat

ioan rusModificările recente ce afectează activitatea avocaţilor produc efecte şi în rândul celor din judeţul Alba. Decanul Baroului Alba, Ioan Rus, a declarat că avocaţii se confruntă cu o scădere accentuată a veniturilor, în urma creşterii taxelor pentru cauzele civile, ce descurajează cetăţenii să mai apeleze la justiţie pentru procese ca succesiuni, partaje sau alte litigii mari.

În ultima perioadă, în mai multe zone din ţară au fost semnalate cazuri în care unii avocaţi au fost suspendaţi din profesie sau riscă să fie radiaţi din tabloul avocaţilor, după ce nu şi-au plătit unele taxe au nu au depus la termen unele documente obligatorii.

Potrivit luju.ro, la Bucureşti 51 de avocaţi nu şi-au plătit taxele şi contribuţiile, iar la Arad nu mai puţin de 416 avocaţi riscă să fie radiaţi din evidenţe pentru că nu au depus copie după asigurarea profesională pe anul 2014.

Întrebat dacă la Alba există o situaţie similară, decandul Baroului din judeţ, Ioan Rus a declarat pentru Alba24 că nu sunt înregistrate astfel de cazuri.

“Am avut doar anul trecut două cazuri. Două college avocate, care locuiau în Cluj şi nu aveau activitate. Anul acesta nu sunt situaţii de avocaţi care să fie suspendaţi din activitate. Acest risc apare atunci când nu sunt plătite cotele pe trei luni şi celelalte contribuţii”, a spus avocatul Ioan Rus.

Însă decanul Baroului a semnalat o situaţie alarmantă din privind veniturile avocaţilor.

“În realitate, nici avocatii nu o duc foarte bine. Au scăzut veniturile şi nu au de unde să plătească aceste contribuţii obligatorii, impozite şi cote.

A scăzut foarte mult numărul cauzelor civile, din cauza taxelor foarte mari de timbru, cele prevăzute prin OG 80 pe 2013. Acestea descurajează cetăţenii, care nu se mai adresează instanţei, pentru succesiuni, partaje sau alte litigii mari”, a dezvăluit Rus.

Decanul Baroului Alba a amintit că această ordonanţă a fost atacată la Curtea Constituţională, însă decizia a fost că este constituţională, astfel că “ne aşteptăm să scadă în continuare”, potrivit avocatului Rus, şi numărul cauzelor şi veniturile colegilor.

Ioan Rus a precizat că în 22 noiembrie, la Alba Iulia va avea loc o dezbatere cu personalități din domeniul justiției privind noutățile din procedurile de cod penal și civil.

Taxe „de lux” pentru procesele civile

Sistemul taxei judiciare de timbru a fost modificat substanțial în vara anului 2013. Au fost introduse taxe pentru cereri care în trecut au fost scutite de la plată, iar unele tarife sunt mult mai mari. Deși justificarea legiuitorului a fost că, în acest fel, se vor degreva instanțele de judecată, avocații consideră că se și îngrădește accesul la justiție pentru unele categorii sociale, nivelul noilor taxe depășind cu mult posibilitățile de plată ale justitiabililor.

Potrivit OG 80/2013, acțiunile privind stabilirea și acordarea de despăgubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnității sau reputației unei persoane fizice se taxează, începând din vara lui 2013, cu 100 lei.

De asemenea, plângerea impotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției, precum și calea de atac împotriva hotărârii pronunțate este taxată cu 20 lei, deși până la intrarea în vigoare a noilor reguli au fost scutite de la plată, scrie avocatnet.ro.

În ceea ce privește acțiunile și cererile evaluabile în bani introduse la instanțele judecatorești, acestea se taxează astfel:

– până la valoarea de 500 lei – 8%, dar nu mai puțin de 20 lei;

– între 501 lei şi 5.000 lei – 40 lei + 7 % pentru ce depăşeşte 500 lei;

– între 5001 lei şi 25.000 lei – 355 + 5% pentru ce depăşeşte 5000 lei

– între 25.001 lei şi 50.000 lei – 1355 lei + 3% pentru ce depăşeşte 25.000 lei;

– între 50.001 lei şi 250.000 lei – 2105 lei +2% pentru ce depăşeşte 50.000 lei;

– peste 250.000 lei – 6105 lei + 1% pentru ce depăşeşte 200.000 lei.

De asemenea, OUG nr. 80/2013 prevede taxe mult mai mari pentru anumite acţiuni sau cereri.

– pentru dobândirea personalităţii juridice de către asociaţiile fără scop lucrativ, fundaţii, uniuni şi federaţii de persoane juridice fara scop lucrativ, precum şi pentru modificarea actelor constitutive: 100 lei (anterior, 19 lei)

– divorţ: între 50 şi 200 lei (anterior, cel mai mare tarif a fost de 39 lei)

– recunoaşterea dreptului de autor şi a celor conexe, pentru constatarea încălcării acestora si repararea prejudiciilor, inclusiv plata drepturilor de autor şi a sumelor cuvenite pentru opere de artă: 100 lei (anterior 39 lei)

În materie comercială, noile reglementări stabilesc că acţiunile, cererile, obiecţiunile, contestaţiile introduse la instantele judecătoreşti privind procedura insolvenţei, falimentul şi redresarea financiară se taxează cu 200 lei (anterior, 120 lei).

OUG nr. 80/2013 stabileşte, în plus, o taxă de 100 lei pentru cererile de competenţa instanţelor judecătoresti având ca obiect înregistrări în registrul comerţului.

Alte taxe: cereri de recuzare în materie civilă – pentru fiecare participant la proces pentru care se solicita recuzarea – 100 lei (preţul vechi era de 4 lei); cereri de strămutare în materie civilă – 100 lei (preţul vechi era de 4 lei), cereri de repunere în termen – 20 lei (preţul vechi era de 4 lei), cereri de perimare – 20 lei, cereri de reexaminare împotriva încheierii prin care au fost stabilite amenzile judiciare şi despăgubirile potrivit art. 190 din Codul de procedură civilă – 20 lei.

Ce au de plătit avocaţii

Avocaţii au de plătit, pe lângă impozit pe venit, contribuţii de sănătate şi taxe anuale la Barou şi UNBR, chletuieli de logistică, şi contribuţia la Casa de Asigurări a Avocaţilor (C.A.A.) – pensii.

De la începutul acestui an, avocaţii definitivi, membri ai UNBR, plătesc mai mult la sistemul Casei de Asigurări a Avocaţilor. Din 1 ianuarie, “pentru asigurarea echilibrului financiar al sistemului C.A.A. şi a fondului de pensii, contribuţia individuală obligatorie a tuturor avocatilor cu drept de exerciţiu al profesiei la sistemul C.A.A. este de 11% din venitul brut din profesie realizat de avocat, dar nu mai puţin de suma reprezentând cota minimă obligatorie şi nici mai mult de suma reprezentând cota maximă de contribuţie obligatorie”, potrivit unei decizii UNBR. Aceasta s-a majorat cu 1%, în 2013 fiind de 10 la sută.

Suma reprezentând cota individuală minimă obligatorie este:

– 80 lei pentru avocaţii stagiari;

– 250 lei pentru avocaţii definitivi (anterior 220 lei)

Cota maximă de contribuţie obligatorie este 1.250 lei, atât pentru avocaţii stagiari cât şi pentru cei definitivi (în 2013, era obligatorie doar pentru avocaţii definitivi şi era de 1.150 lei).ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cerbul lopătar alb, ”prietenul oamenilor”, surprins în imagini. Este considerat o raritate genetică

Publicat

Imagini cu un exemplar rar de cerb lopătar au fost făcute publice recent pe rețeaua de socializare, de către o tânără din Alba Iulia. Este vorba despre un cerb alb, considerat o raritate genetică.

”Cornel… cerbul alb lopătar (o raritate a faunei românești), prieten cu toată lumea”, este mesajul albaiuliencei.

Un astfel de cerb a fost filmat recent într-un sat din comuna Bran, lângă Brașov. Localnicii spun că acesta cutreiera liniștit pe străzi sau prin gospodăriile localnicilor, în căutare de hrană.

Și în Cluj a fost văzut un exemplar alb, de data aceasta fiind vorba despre o ciută, surprinsă în imagini într-un lan de grâu, anul trecut.

Această specie de cerb a fost importată în țara noastră în urmă cu zeci de ani, însă culoarea albă este o raritate.

Cerbii din genul Dama produc coarne „lățite”, sunt lipsiți de părul lung de pe gât în perioada boncănitului și nu prezintă canini în maxilarul superior.

Lungimea corpului este de 1,30-1,60 m, coada de 16–18 cm, greutatea până la 120 kg (masculul) și până la 65 kg (femela). Culoarea blănii este brun-roșcată, cu pete albe pe spinare, în timpul verii, în timp ce iarna culoarea blănii pe spinare este brun-aurie. Pe burtă și pe partea internă a picioarelor blana este albă. Trăiește 15-18 ani în libertate și 20-25 în captivitate.

Coarnele apar numai la mascul. Ele încep să se lățească în forma unei lopeți de la mijlocul ramurii către vârf, fapt care a dus la denumirea de lopătar. Coarnele ajung la dezvoltarea maximă la vârsta de 10-12 ani. Coarnele, care cad în lunile martie-aprilie, se dezvoltă din nou până la sfârșitul lunii august.

Cerbul lopătar este originar din ținuturile mediteraneene. Mai trăiește sălbatic în Grecia și semidomestic în cele mai multe țări din Europa.

sursă imagini: Facebook (Helen Păsărea)

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 14.000 de plicuri cu vot prin corespondență ale românilor din Diaspora, ”pierdute” pe traseu. BEC cere explicații Poștei

Publicat

Peste 14.000 de plicuri cu ale cetăţenilor români din diaspora, care au ales să voteze prin corespondență la alegerile parlamentare 2020 nu au ajuns la birourile electorale, potrivit președintelui Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu-Buică.

Șeful AEP a explicat pentru HotNews.ro că 35.880 de români au votat prin corespondență, ajungând la destinație, adică la birourile electorale ale secțiilor de votare din străinătate, plicurile cu votul a 21.600 de oameni. Astfel, 14.280 de plicuri sunt „pierdute” pe traseu la acest moment.

Mitulețu-Buică spune că a solicitat explicații Poștei Române și că speră să primească un răspuns până la ora 19.00, când are loc o nouă ședință a Biroului Electoral Central.

„Am solicitat în ședința de astăzi a Biroului Electoral Central ca Poșta Română să ne comunice câte plicuri au plecat, câte plicuri au fost primite de cetățeni și câte s-au întor cu votul. Să ne explice dacă aceste plicuri se află în tranzit.

Sunt două variante: fie plicurile nu au fost trimise de către unii cetățeni care și-au înregistrat opțiunea de vot prin corespondență, fie ele au plecat și la acest moment sunt blocate în tranzit în statele gazdă”, a declarat pentru HotNews.ro șeful AEP.
Conform adresei BEC, au fost solicitate detalii despre numărul trimiterilor documentelor de vot prin corespondenţă către alegători, pe date calendaristice; numărul confirmărilor de primire a documentelor de vot prin corespondenţă, pe date calendaristice; numărul plicurilor exterioare primite de Poşta Română şi numărul plicurilor exterioare predate de către Poştă birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă, pe date calendaristice.

„Având în vedere prevederile art. 12 şi art. 14 alin. (6) din Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondenţă, precum şi modificarea şi completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale anexei nr. 7 la Hotărârea Guvernului nr. 673/2019 privind votul prin corespondenţă, vă rugăm să ne comunicaţi următoarele: 1. numărul trimiterilor documentelor de vot prin corespondenţă către alegători, pe date calendaristice; 2. numărul confirmărilor de primire a documentelor de vot prin corespondenţă, pe date calendaristice; 3. numărul plicurilor exterioare primite de instituţia dumneavoastră; 4. numărul plicurilor exterioare predate de instituţia dumneavoastră birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă, pe date calendaristice”, se arată în adresa transmisă Companiei Naţionale Poşta Română.

surse: Hotnews, Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Apelul prefectului de Alba către locuitori, cu o zi înainte de alegerile parlamentare: ”Respectaţi indicaţiile autorităţilor”

Publicat

În contextul alegerilor parlamentare de duminică, 6 decembrie, prefectul de Alba, Nicolae Albu, transmite un mesaj în atenția locuitorilor județului, pentru ”vot în siguranță”. Acesta evidențiază importanța respectării regulilor de protecție sanitară stabilite de specialiști.

Reamintim că, prin decizie CNSU la nivel național, circulația persoanelor este permisă de duminică, 6 decembrie, ora 5.00 până luni noaptea, 7 decembrie, ora 1.00, fără restricții și fără prezentarea documentelor doveditoare ale motivului deplasării, inclusiv în localitățile carantinate, în vederea exercitării dreptului de vot.

Vezi și Duminică, VOT la alegerile parlamentare. Reguli și detalii pentru alegători

”Suntem înaintea zilei de 6 decembrie 2020, zi în care cetățenii cu drept de vot din județul Alba, ne alegem pentru 4 ani, parlamentarii.

Chiar dacă trecem printr-o perioadă marcată de pandemie, toate autoritățile și instituțiile publice implicate în organizarea alegerilor parlamentare am luat toate măsurile necesare exercitării votului în siguranță. În acest sens, s-au alocat toate resursele materiale, logistice și umane, prioritatea noastră principală reprezentând-o siguranța și sănătatea cetățenilor.

Cu toții vom vota în siguranță, dacă respectăm regulile de protecție sanitară stabilite de către specialiști.

Trebuie să avem în vedere respectarea unor cerințe minime: purtarea măștii de protecție de către participanții la procesul electoral pe toată perioada în care se află în sediul secției de votare și în localul de vot, asigurarea distanțării fizice de minimum 1 metru între participanții la procesul electoral, dezinfecția mâinilor periodic, și după fiecare contact direct cu alte persoane.

În ceea ce privesc persoanele aflate în izolare sau carantină, persoanele netransportabile sau cele care din motive de boală nu se pot deplasa la sediul secției de votare, acestea pot vota prin intermediul urnei mobile conform prevederilor Deciziei B.E.C. nr.40/2020.

Cu gândul la generațiile ce ne urmează, mâine, fiecare dintre noi, cei cu drept de vot, vom hotărî calea democrației în țara noastră.

Astfel, fac un apel cald către dumneavoastră, ca în primul rând să respectaţi îndrumările și indicaţiile autorităţilor.

Depinde doar de noi să dăm dovadă de responsabilitate și am certitudinea că procesul electoral se va desfășura în condiții de siguranță pentru toții participanții, atât organizatori, cât și alegători.

În calitate de prefect al județului Alba, vă asigur că am depus toate eforturile pentru ca alegerile parlamentare din acest an să se desfășoare în cele mai bune condiții și în maximă siguranță”, transmite prefectul Nicolae Albu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Rafila: Vaccinurile de la Pfizer și Moderna vor fi autorizate pe 25, respectiv 27 decembrie. Când ajung în România

Publicat

Vaccinul anti-COVID-19 de la Pfizer va fi autorizat de Agenția Europeană de Medicamente pe 25 decembrie, iar cel al Moderna, pe 27 decembrie a declarat, vineri, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, profesorul Alexandru Rafila.

Rafila a precizat că aceste vaccinuri urmează să ajungă în România cel mai probabil în ianuarie 2021 scrie libertatea.ro

”Din informațiile pe care le am, cele două vaccinuri care se bazează pe tehnologia ARN mesager vor fi autorizate până la sfârșitul anului, mai exact pe data de 25 decembrie vaccinul de la Pfizer și pe 27 decembrie vaccinul de la Moderna”, a declarat Alexandru Rafila.

”După ce vor primi undă verde de la EMA, vaccinurile care au la bază tehnologia ARN vor putea ajunge în statele membre UE. În România, primele tranșe de doze vor veni cel mai probabil în ianuarie anul viitor”

Comparație vaccinuri:

  • Oxford- AstraZeneca (UK) – TIP: vector viral ( un virus modificat genetic), 2 doze, Eficiență 62-90%, depozitare- temperatura unui frigider obișnuit
  • Moderna (USA)- TIP: ARN ( o secvență genetică a virusului), 2 doze. Eficiență 95%, depozitare- minus 20 de grade Celsius
  • Pfizer-BioNtech( USA+ D) – Tip: ARN, 2 doze, Eficiență- 95%, depozitare- minus 70 de grade celsius

Alexandru Rafila se așteaptă ca primul vaccin anti-COVID-19 disponibil în România să fie cel produs de Pfizer.

”Oricum disponibil va fi probabil într-o primă etapă vaccinul de la Pfizer, pentru că există deja un contract semnat pentru statele din Uniunea Euroneană. Vaccinul de la Moderna, care are avantajul unor condiții mai ușoare de manipulare și de conservare, probabil că abia anul viitor va ajunge și în Uniunea Europeană, pentru că este rezervat inițial pentru piața SUA”, a spus Alexandru Rafila.

”Rămâne să vedem ce eficiență va avea vaccinul și cât la sută din populația vaccinată va fi protejată, pentru că mai pot interveni mici erori în administrare, de exemplu, și atunci eficiența poate fi uneori mai mică decât eficacitatea din studiul clinic care se realizează în conditii extrem de riguroase și standardizate”, a adăugat Alexandru Rafila.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate