Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ioan Rus: Avocaţii din Alba se confruntă cu scăderea veniturilor. Taxele mari pentru cauzele civile descurajează clienţii

Publicat

ioan rus Modificările recente ce afectează activitatea avocaţilor produc efecte şi în rândul celor din judeţul Alba. Decanul Baroului Alba, Ioan Rus, a declarat că avocaţii se confruntă cu o scădere accentuată a veniturilor, în urma creşterii taxelor pentru cauzele civile, ce descurajează cetăţenii să mai apeleze la justiţie pentru procese ca succesiuni, partaje sau alte litigii mari.

În ultima perioadă, în mai multe zone din ţară au fost semnalate cazuri în care unii avocaţi au fost suspendaţi din profesie sau riscă să fie radiaţi din tabloul avocaţilor, după ce nu şi-au plătit unele taxe au nu au depus la termen unele documente obligatorii.

Potrivit luju.ro, la Bucureşti 51 de avocaţi nu şi-au plătit taxele şi contribuţiile, iar la Arad nu mai puţin de 416 avocaţi riscă să fie radiaţi din evidenţe pentru că nu au depus copie după asigurarea profesională pe anul 2014.

Întrebat dacă la Alba există o situaţie similară, decandul Baroului din judeţ, Ioan Rus a declarat pentru Alba24 că nu sunt înregistrate astfel de cazuri.

“Am avut doar anul trecut două cazuri. Două college avocate, care locuiau în Cluj şi nu aveau activitate. Anul acesta nu sunt situaţii de avocaţi care să fie suspendaţi din activitate. Acest risc apare atunci când nu sunt plătite cotele pe trei luni şi celelalte contribuţii”, a spus avocatul Ioan Rus.

Însă decanul Baroului a semnalat o situaţie alarmantă din privind veniturile avocaţilor.

“În realitate, nici avocatii nu o duc foarte bine. Au scăzut veniturile şi nu au de unde să plătească aceste contribuţii obligatorii, impozite şi cote.

A scăzut foarte mult numărul cauzelor civile, din cauza taxelor foarte mari de timbru, cele prevăzute prin OG 80 pe 2013. Acestea descurajează cetăţenii, care nu se mai adresează instanţei, pentru succesiuni, partaje sau alte litigii mari”, a dezvăluit Rus.

Decanul Baroului Alba a amintit că această ordonanţă a fost atacată la Curtea Constituţională, însă decizia a fost că este constituţională, astfel că “ne aşteptăm să scadă în continuare”, potrivit avocatului Rus, şi numărul cauzelor şi veniturile colegilor.

Ioan Rus a precizat că în 22 noiembrie, la Alba Iulia va avea loc o dezbatere cu personalități din domeniul justiției privind noutățile din procedurile de cod penal și civil.

Taxe „de lux” pentru procesele civile

Sistemul taxei judiciare de timbru a fost modificat substanțial în vara anului 2013. Au fost introduse taxe pentru cereri care în trecut au fost scutite de la plată, iar unele tarife sunt mult mai mari. Deși justificarea legiuitorului a fost că, în acest fel, se vor degreva instanțele de judecată, avocații consideră că se și îngrădește accesul la justiție pentru unele categorii sociale, nivelul noilor taxe depășind cu mult posibilitățile de plată ale justitiabililor.

Potrivit OG 80/2013, acțiunile privind stabilirea și acordarea de despăgubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnității sau reputației unei persoane fizice se taxează, începând din vara lui 2013, cu 100 lei.

De asemenea, plângerea impotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției, precum și calea de atac împotriva hotărârii pronunțate este taxată cu 20 lei, deși până la intrarea în vigoare a noilor reguli au fost scutite de la plată, scrie avocatnet.ro.

În ceea ce privește acțiunile și cererile evaluabile în bani introduse la instanțele judecatorești, acestea se taxează astfel:

– până la valoarea de 500 lei – 8%, dar nu mai puțin de 20 lei;

– între 501 lei şi 5.000 lei – 40 lei + 7 % pentru ce depăşeşte 500 lei;

– între 5001 lei şi 25.000 lei – 355 + 5% pentru ce depăşeşte 5000 lei

– între 25.001 lei şi 50.000 lei – 1355 lei + 3% pentru ce depăşeşte 25.000 lei;

– între 50.001 lei şi 250.000 lei – 2105 lei +2% pentru ce depăşeşte 50.000 lei;

– peste 250.000 lei – 6105 lei + 1% pentru ce depăşeşte 200.000 lei.

De asemenea, OUG nr. 80/2013 prevede taxe mult mai mari pentru anumite acţiuni sau cereri.

– pentru dobândirea personalităţii juridice de către asociaţiile fără scop lucrativ, fundaţii, uniuni şi federaţii de persoane juridice fara scop lucrativ, precum şi pentru modificarea actelor constitutive: 100 lei (anterior, 19 lei)

– divorţ: între 50 şi 200 lei (anterior, cel mai mare tarif a fost de 39 lei)

– recunoaşterea dreptului de autor şi a celor conexe, pentru constatarea încălcării acestora si repararea prejudiciilor, inclusiv plata drepturilor de autor şi a sumelor cuvenite pentru opere de artă: 100 lei (anterior 39 lei)

În materie comercială, noile reglementări stabilesc că acţiunile, cererile, obiecţiunile, contestaţiile introduse la instantele judecătoreşti privind procedura insolvenţei, falimentul şi redresarea financiară se taxează cu 200 lei (anterior, 120 lei).

OUG nr. 80/2013 stabileşte, în plus, o taxă de 100 lei pentru cererile de competenţa instanţelor judecătoresti având ca obiect înregistrări în registrul comerţului.

Alte taxe: cereri de recuzare în materie civilă – pentru fiecare participant la proces pentru care se solicita recuzarea – 100 lei (preţul vechi era de 4 lei); cereri de strămutare în materie civilă – 100 lei (preţul vechi era de 4 lei), cereri de repunere în termen – 20 lei (preţul vechi era de 4 lei), cereri de perimare – 20 lei, cereri de reexaminare împotriva încheierii prin care au fost stabilite amenzile judiciare şi despăgubirile potrivit art. 190 din Codul de procedură civilă – 20 lei.

Ce au de plătit avocaţii

Avocaţii au de plătit, pe lângă impozit pe venit, contribuţii de sănătate şi taxe anuale la Barou şi UNBR, chletuieli de logistică, şi contribuţia la Casa de Asigurări a Avocaţilor (C.A.A.) – pensii.

De la începutul acestui an, avocaţii definitivi, membri ai UNBR, plătesc mai mult la sistemul Casei de Asigurări a Avocaţilor. Din 1 ianuarie, “pentru asigurarea echilibrului financiar al sistemului C.A.A. şi a fondului de pensii, contribuţia individuală obligatorie a tuturor avocatilor cu drept de exerciţiu al profesiei la sistemul C.A.A. este de 11% din venitul brut din profesie realizat de avocat, dar nu mai puţin de suma reprezentând cota minimă obligatorie şi nici mai mult de suma reprezentând cota maximă de contribuţie obligatorie”, potrivit unei decizii UNBR. Aceasta s-a majorat cu 1%, în 2013 fiind de 10 la sută.

Suma reprezentând cota individuală minimă obligatorie este:

– 80 lei pentru avocaţii stagiari;

– 250 lei pentru avocaţii definitivi (anterior 220 lei)

Cota maximă de contribuţie obligatorie este 1.250 lei, atât pentru avocaţii stagiari cât şi pentru cei definitivi (în 2013, era obligatorie doar pentru avocaţii definitivi şi era de 1.150 lei).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax