Connect with us
Advertisement

Eveniment

IPJ Alba: Violenţa domestică, în creştere cu 13,5%, în primele nouă luni ale anului. 18% dintre autorii faptelor sunt femei

Publicat

Polițiștii din Alba au prezentat marți, 10 octombrie, o situație a faptelor semnalate în domeniul violenței domestice în județ, în primele nouă luni ale anului. Potrivit statisticii, până la sfârșitul lunii septembrie 2023 au fost înregistrați 600 de autori de infracțiuni de violență domestică, 108 dintre aceștia fiind femei, 486 bărbați și 6 minori. 

De asemenea, potrivit IPJ Alba, la nivelul județului, numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice au crescut cu 13,47% față de aceeași perioadă a anului 2022.

Ponderea infracțiunilor este deținută de:

  • lovire sau alte violențe – 48,18%
  • amenințare – 16,66%
  • abandonul de familie – 12,79%
  • infracțiuni prevăzute de legea pentru prevenirea și combaterea violenței în familie – 7,91%
  • folosirea unui minor în scop de cerșetorie – 6,73%
  • nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului – 4,20%

După mediul comiterii faptelor, situația la nivelul județului se prezintă astfel:

  • 372 de fapte au fost comise în mediul urban
  • 222 de fapte au fost comise în mediul rural

După locul comiterii faptelor, situația este următoarea:

  • 398 de fapte au fost comise la domiciliu
  • 196 de fapte au fost comise în spațiul public

Potrivit statisticii, din totalul celor 600 de autori de infracțiuni, 81% sunt bărbați, 18% sunt femei, iar 1% sunt minori.

Din totalul de 672 de victime ale infracțiunilor de violență domestică:

  • 13% sunt bărbați
  • 56% sunt femei
  • 31% sunt minori

Referitor la calitatea victimei în raport cu agresorul, s-a costatat că

  • în 193 de cazuri aceasta îi este soț/soție
  • în 145 de cazuri aceasta îi este concubin/concubină
  • în 50 de cazuri îi este părinte/tutore legal
  • în 216 de situații – fiu/fiică
  • în 68 de cazuri – alte relații de familie

Ordine de protecție

La începutul anului erau valabile 48 de ordine de protecție. Dintre acestea, 38 au fost emise la solicitarea victimei, 8 la solicitarea procurorului și două la solicitarea altor instituții abilitate.

Până la sfârșitul lunii septembrie, au fost emise de către instanțele judecătorești 129 de ordine de protecție. 52 dintre acestea au provenit din ordine de protecție provizorii.

În baza ordinelor de protecție emise în cursul perioadei s-au dispus următoarele măsuri (obligații sau interdicții):

  • în 47 de cazuri – evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate
  • în 4 cazuri – reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor, în locuința familiei
  • în 83 de cazuri – obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate
  • în 3 cazuri – interdicția pentru agresor de a se deplasa în anumite localități sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic
  • în 37 de cazuri – interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, cu victima

Ordine de protecție provizorii

În primele nouă luni ale anului 2023 au fost emise 201 ordine de protecție provizorii, cu 34 mai multe decât în primele nouă luni din 2022. 52 dintre acestea au fost transformate în ordine de protecție.

Dintre acestea, 191 au fost emise la solicitarea victimelor, 3 la solicitarea altor persoane și 7 la solicitarea altor instituții abilitate.

În 55 de situații, victima s-a opus emiterii ordinului de protecție provizoriu, cu toate că, în majoritatea cazurilor, victima a fost cea care a cerut ajutorul poliției.

Din punct de vedere al locului comiterii faptei, 62,7% din totalul ordinelor de protecție provizorii au fost emise pentru fapte comise în mediul urban și 37,3% în mediul rural.

Intervenția la evenimentele sesizate

În primele nouă luni ale anului 2023, polițiștii din Alba au intervenit la 1.044 de semnalări privind violența domestică, din care 61,40% în mediul urban și 38,60% în mediul rural.

În 80,8% din cazuri, intervenția a fost realizată ca urmare a sesizărilor formulate prin 112. Indiferent de modul de sesizare, s-a întocmit formularul de evaluare al riscului.

Măsuri luate

În primele nouă luni ale anului 2023 a fost luată măsura reținerii pentru 40 de persoane, pentru fapte de violență în familie.

Pentru încălcarea ordinului de protecție provizoriu, au fost reținute șase persoane.

De asemenea, pentru încălcarea ordinului de protecție au fost reținute opt persoane.

Cum se sesizează violența domestică?

În cazurile de violență domestică, poliția poate acționa:

  • în urma depunerii unei sesizări scrise la sediul unității de poliție de pe raza de domiciliu a victimei (dacă e făcută de victimă se numește plângere, dacă e făcută de o altă persoană fizică sau juridică se numește denunț),
  • în urma unui apel telefonic la ofițerul de serviciu al secției/unității de poliție din zona respectivă,
  • în urma unei solicitări la Serviciul Unic de Apel de Urgență 112 (care poate fi făcută de oricine are cunoștință de astfel de evenimente),
  • în urma unei sesizări verbale făcută direct la agentul de poliție care patrulează
  • sau poliția poate afla cu ocazia intervenției la un alt caz sau chiar din presă.

Sesizările despre astfel de fapte de violență domestică pot fi făcute și de persoanele cu funcții de conducere în cadrul unei autorități a administrației publice sau în cadrul altor autorități publice, instituții publice ori al altor persoane juridice de drept public, precum și de orice persoană cu atribuții de control, care în exercitarea atribuțiilor lor au luat cunoștință de săvârșirea unei infracțiuni pentru care acțiunea penală se pune în mișcare din oficiu.

Ele sunt obligate să sesizeze de îndată organul de urmărire penală și să ia măsuri pentru ca urmele infracțiunii, corpurile delicte și orice alte mijloace de probă să nu dispară.

Victima trebuie să știe că poate sesiza cu plângere prealabilă organul de cercetare penală sau procurorul. Dreptul de a depune o astfel de plângere are caracter personal și aparține părții vătămate. Plângerea penală prealabilă poate fi depusă și de un mandatar, caz în care procura trebuie întocmită special pentru acest scop și trebuie să rămână anexată la plângere pe parcursul procedurilor.

În cazul infracțiunilor pentru care acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă cum ar fi lovirea sau alte violențe, amenințare, violul în forme neagravante, etc. este guvernată de principiul disponibilității: victima poate decide retragerea plângerii, situație care stinge acțiunea penală începută în prealabil și agresorul nu mai este pedepsit.

În cazul infracțiunii de lovire sau alte violențe săvârșite asupra unui membru de familie, acțiunea penală poate fi pusă în mișcare și din oficiu (adică nu la solicitarea victimei).

Pentru celelalte categorii de infracțiuni, organele de anchetă penală nu au nevoie de manifestarea expresă de voință a persoanei vătămate pentru tragerea la răspundere penală a autorului faptei, indiferent de modalitatea prin care acestea au fost semnalate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement