Connect with us
Advertisement

Eveniment

Rate mai mari cu aproximativ 17%, de la 1 octombrie, pentru mai mult de 450.000 de români. BNR anunță vineri noua valoare a IRCC

Publicat

Indicele IRCC va crește de vineri și odată cu el ratele a peste 450.000 de români. Este ziua în care BNR va anunța noua valoare. Ratele vor crește de la 1 octombrie cu aproximativ 17% estimează specialiștii consultați de presa centrală, iar de la anul, creșterea ar putea ajunge la 37%. 

Indicatorul influențează nivelul ratelor. Mulți români au trecut de la sistemul ROBOR la IRCC, pentru a beneficia de rate mai mici, doar că și IRCC va crește. Vezi mai jos diferențele între cele două.  

Banca Națională a României urmează să anunțe vineri noua valoarea a IRCC (trimestrial), indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor reglementat de OUG 19/2019 și atribuit creditelor acordate după mai 2019.

Indicele IRCC este de două feluri, zilnic și trimestrial. IRCC zilnic se calculează de BNR în fiecare zi și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară, potrivit Digi24.

La nivel de zi, IRCC a, înregistrat și el creșteri în ultimele luni, odată cu ROBOR la 3 luni.

Cu cât cresc ratele

Astfel, în trimestrul al doilea, aprilie-iunie, IRCC zilnic a avut o valoare minimă de 2,16% și o valoare maximă de 5,16%.

„În consecință, de la 1 octombrie, ratele vor crește cam cu 17%. De la 1 ianuarie, creșterea va fi și mai mare, cu 37% mai mare față de nivelul de acum”, a explicat, la RFI, Irina Chițu, director comparator bancar la finzoom.ro.

IRCC trimestrial, cel folosit la credite, se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau in considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.

Noua valoare este publicată de BNR în ultima zi lucrătoare a trimestrului.

IRCC vs ROBOR: Avantaje și dezavantaje

Mulți români cu credite calculate după ROBOR au trecut la sistemul IRCC. Este indicele în functie de care sunt calculate creditele din 2019 încoace, înainte de ROBOR.

IRCC va creşte din octombrie, la 4%. Chiar și așa rămâne sub ROBOR pentru o perioadă.

Din ianuarie, IRCC ar urma să treacă de 6%.

Ce sunt ROBOR și IRCC

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii cotate în tranzacțiile dintre instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

IRCC este o rată medie a dobânzilor practicate între bănci și reflectă nivelul dobânzilor valabile cu două trimestre în urmă.

O altă diferență este faptul că IRCC ia în calcul dobânzile pentru tranzacțiile efective, în timp ce ROBOR se raportează la dobânzile cotate.

IRCC vs ROBOR: Care indice e mai bun?

În teorie, răspunsul poate părea simplu: indicele care conduce la o rată mai mică. În realitate, situația este mai complicată, potrivit reprezentanților CEC.

Istoric, evoluția celor doi indici IRCC și ROBOR a fost corelată, doar că în cazul IRCC apare o întârziere de până la 6 luni.

Așa se face că, în iulie 2022, ROBOR este la un nivel zilnic de peste 6%, iar referința IRCC – la doar 2,65%.

Dacă utilizarea indicelui IRCC a devenit obligatorie în cazul creditelor pentru consumatori contractate după luna mai 2019, în actualul context, mulți clienți, cu credite contractate înainte de acest moment se întreabă dacă n-ar trebui să treacă de la ROBOR la IRCC.

Avantaje și dezavantaje

Pe termen scurt, cât timp dobânzile sunt în creștere, datorită modului de calcul pe baza datelor din urmă cu două trimestre, IRCC va fi în urma ROBOR și deci ratele vor fi mai mici.

Însă și dacă dobânzile vor reveni pe un trend descrescător, reducerea acestora se va reflecta cu întârziere în IRCC (până la 6 luni) și ratele vor scădea mai greu. S-a întâmplat deja anul trecut.

Cum treci de la ROBOR la IRCC

Pentru a trece de la ROBOR la IRCC pentru creditul tău, e nevoie să depui o cerere la banca la care ai creditul, potrivit indicațiilor celor de la CEC.

Pe baza cererii, se va încheia un act adițional la contractul de credi, iar marja va rămâne neschimbată.

Procesul este unul simplu, fără analiză suplimentară.

ATENȚIE: Schimbarea indicatorilor este ireversibilă. Cu alte cuvinte, poți trece de la ROBOR la IRCC, dar de la IRCC înapoi la ROBOR nu se mai poate.

Surse: CEC, stirile ProTV, Digi24

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement