Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ISJ ALBA: Proiectul metodologiei pentru înscrierea copiilor în învăţământul primar. Mini-ghid pentru părinţi

Publicat

Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba vine în sprijinul părinţilor şi face public un mini-ghid al paşilor de urmat, aşa cum se propune în proiectul de metodologie privind înscrierea copiilor în anul şcolar 2013-2014 în învăţământul primar, depus pentru dezbatere publică de către Ministerul Educaţiei, până în 24 martie. Astfel, sunt prezentate detalii despre categoriile de copii care pot fi înscrişi, documentele şi locul de înscriere şi alte informaţii utile, care sunt propuse de minister.

Cine se poate înscrie în clasa pregătitoare?

*Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2013, inclusiv

*La solicitarea părinților, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare

*Orice altă situație va fi rezolvată de către inspectoratele școlare, în interesul educațional al elevului și în conformitate cu cadrul legal

 

Cine intră direct în clasa I?

*Copiii care împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2013, inclusiv, pot fi înscriși , la cerere, în clasa I, chiar dacă nu au parcurs, anterior, clasa pregătitoare

*La solicitarea părinților, copiii care împlinesc vârsta de 7 ani în perioada 1 septembrie –31 decembrie 2013, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei I

*Orice altă situație va fi rezolvată de către inspectoratele școlare, în interesul educațional al elevului și în conformitate cu cadrul legal.

Aceste prevederi se aplică pentru anul școlar 2013 – 2014.

 

La ce unitate de învăţământ pot să înscriu copilul?

Părintele poate opta:

a. pentru înscrierea la școala de circumscripție – în această situație, copilul este automat înscris

b. pentru o unitate de învățământ, alta decât școala de circumscripție – în această situație, copilul este înscris în limita locurilor libere și, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale și specifice de departajare. Părintele poate solicita ca locul la școala de circumscripție să fie rezervat pentru eventualitatea în care copilul nu este înscris la unitatea de învățământ pentru care părintele a făcut opțiunea.

 

Unde vor avea loc înscrierile?

*La unitatea de învățământ la care părintele dorește înscrierea copilului

*Cererile-tip de înscriere pot fi completate și validate direct la unitatea de învățământ la care părintele dorește înscrierea copilului.

*Cererile-tip de înscriere pot fi completate și online, pe un formular disponibil la adresa www.edu.ro, accesând căsuța de pe prima pagină, intitulată înscriere în învățământul primar. Formularul va fi disponibil online din data de 2 aprilie. În cazul completării online, părintele va trebui să meargă la unitatea de învățământ la care dorește înscrierea copilului, pentru validarea cererii.

 

Care sunt actele necesare înscrierii?

*Cerere-tip de înscriere

*Copii după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal

*Certificatul de naștere al copilului

*Documentul care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare / clasei I (acolo unde este cazul).

*Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale și/sau specifice (acolo unde este cazul).

 

Care este calendarul înscrierilor?

Înscrierile vor avea loc în două etape. La etapa a doua participă doar cei care nu au fost cuprinși într-o unitate de învățământ, după prima etapă.

A. Prima etapă: 02–22 aprilie, de luni până vineri, între orele 08.00 – 20.00; sâmbăta, între orele 08.00 – 13.00; părinții pot fi programați pentru înscriere de către unitatea de învățământ

B. A doua etapă: 08–17 mai. Dacă, după prima etapă, copiii nu sunt cuprinși în nici o unitate de învățământ, părinții vor completa o nouă cerere de înscriere, repartizarea urmând să se facă pe locurile rămase disponibile după prima etapă

Unitățile de învățământ sunt obligate să afișeze situația copiilor înscriși și a locurilor rămase disponibile, după fiecare etapă de înscriere.

 

Care sunt criteriile de departajare pe care unităţile de învăţământ le aplică atunci când sunt mai mulţi copii pe loc?

I. Criterii generale:

*Are un anumit tip de handicap

*Este orfan de unul sau de ambii părinți

*Provine de la casa de copii/centru de plasament/plasament familial

*Are un frate sau o soră înmatriculat/înmatriculată în unitatea de învățământ dorită

II. Criterii specifice:

*Sunt aplicate după criteriile generale și numai dacă acestea nu reușesc să facă departajarea între copii, cu excepția situațiilor prevăzute de Metodologie.

*Sunt elaborate de către fiecare unitate de învățământ în parte, dar sunt aplicate pe baza unor documente doveditoare, prezentate de către părinți/tutori legali și nu pot fi discriminatorii, respectiv trebuie să țină cont de faptul că toți copiii au drepturi egale, indiferent de condiția socială, financiară, indiferent de naționalitate, rasă, religie, confesiune, sex etc.

 

De unde îşi vor putea lua părinţii informaţii?

Din patru surse:

1) Internet – Inspectoratele școlare generale vor crea, pe prima pagină a site-urilor lor, o rubrică, denumită Înscrierea în învățământul primar 2013, care poate fi accesată și de pe site-ul Ministerului Educației Naționale, www.edu.ro, la rubrica Înscrierea în învățământul primar 2013. Pagina devine valabilă începând cu data de 25 martie.

2) Direct de la școli, cu ocazia evenimentului „Ziua porților deschise”. Fiecare unitate de învățământ în care există clasa pregătitoare are obligația să organizeze acest eveniment public într-una din zilele din intervalul 30 martie – 7 aprilie. Părinții și copiii vor putea vizita spațiile și vor putea discuta cu cadrele didactice.

3) De la grădinițe.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax