Connect with us
Publicitate

Actualitate

ISU Alba a înregistrat anul trecut 19.000 de apeluri de intervenţii. Vezi cu ce situații s-au confruntat pompierii

pompier

Publicat

Peste 10.000 de persoane au fost mobilizate anul trecut de reprezentanții ISU Alba, pentru a participa alături de ei la diferite situații de urgență. Pe parcursul anului 2012, pompierii au intervenit în stingerea a peste 400 de incendii, au fost salvate 25 de persoane și bunuri în valoare de peste 80.000 de lei. Toate acestea au fost prezentate marți, la Instituția Prefectului Alba, la evaluarea activității desfășurate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba și Inspectoratul Pentru Situații de Urgență „Unirea” Alba, la care au participat atât reprezentanții ISU, cât și prefectul Gheorghe Feneșer, subprefectul Cornel Murg și vicepreședintele Consiliului Județean, Florin Roman.

Pentru a putea avea o imagine de ansamblu a activităților desfășurate de instituțiile cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență în anul 2012, inspectorul şef, colonel Dorel Sofica a prezentat un raport de evaluare a activităților desfășurate de CJSU Alba și o evaluare a activităților desfășurate de ISU „Unirea” Alba pentru managementul și gestionarea eficientă a situațiilor de urgență pe parcursul anului trecut.

 Ce a făcut ISU în 2012:

Anul trecut, ISU Alba a mobilizat, în perioadele de desfășurare a situațiilor de urgență, un număr de aproximativ 10.085 de persoane și 4.282 de utilaje. Cei care au participat alături de reprezentanții ISU la diferite activități fac parte din instituții precum IPJ Alba, Secția Drumuri și Poduri, Inspectoratul de Jandarmi Alba, CJ Alba prin SC DPL SA, Serviciul Județean de Ambulanță Ocoale Silvice, Salvamont, Electrica, Comitetele Locale pentru Situații de Urgență sau Crucea Roșie Română Filiala Alba.

Pe parcursul anului 2012, ISU a primit un total de 19.000 de apeluri, față de 15.000 în anul 2011, fiind solicitați să intervină în 4.182 de cazuri. Dintre acestea, 1.068 de solicitări au fost pentru intervenirea în situații de urgență și 3.114 au fost solicitări SMURD.

Întrucât în vara anului trecut s-a înregistrat maxime de 40,5 grade Celsius, pompierii au avut de intervenit pentru stingerea a 441 de incendii la vegetația uscată și la fondul forestier, mai multe cu peste 300 față de anul 2011, când s-a intervenit în stingerea a 123 de incendii. Pompierii au reușit să salveze bunuri în valoare de 84.313.000 lei.

Timpul mediu de răspuns în cazul incendiilor, fără cele de pădure, a fost de 15 minute față de 17 minute, în anul 2011. De asemenea, durata medie a intervențiilor a scăzut cu mai bine de 10 minute și a ajuns la 85 față de 99 de minute, cât erau înregistrate în urmă cu doi ani.

Anul trecut, ISU Alba a reușit să salveze 25 de persoane, din care cinci de la incendii și 20 din alte situații. Din păcate, în 2012, flăcările au luat viața a două persoane, una în comuna Noșlac şi una în municipiul Sebeș.

Ce greutăți au întâmpinat?

Deși în anul 2012 nu s-au semnalat defecțiuni majore, CJSU s-a confruntat cu probleme precum lipsa pregătirii specifice a unor primari și viceprimari aflați la primul mandat, care nu știu să gestioneze situațiile de urgență, lipsa materialelor necesare intervenției la incendiile de pădure, participarea cu personal insuficient la nivelul unor localități sau lipsa carburanților pentru a putea participa la acțiuni cu întregul parc auto.

Florin Roman: „Cred că nu este un proiect ambițios să avem propriul elicopter la nivelul județului Alba”

La ședința de marți a participat și vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman, care a menționat că instituția pe care o reprezintă are o colaborare foarte bună cu ISU și că anul trecut CJ a alocat inspectoratului, sub diverse forme, un ajutor de 10 miliarde lei vechi.

Dintre aceștia, 900 de milioane lei au fost alocaţi pentru investiții, 1,1 miliarde de lei vechi pentru achiziții de materiale și 8,3 miliarde lei pentru dotarea cu ambulanțe SMURD.

Acesta a precizat că, în ideea în care se tot vorbește de regionalizare, pentru ca Alba Iulia să poată conta, este nevoie de un centru regional SMURD. „Eu cred că anul acesta va trebui să ne axăm pe contextul regionalizării și să ne propunem mult mai mult decât anul trecut. Nu cred că este ieșit din comun, mai ales că urmează perioada 2014-2020 în care putem accesa fonduri europene, să ne propunem la nivelul ISU Alba să continuăm modernizarea parcului și completarea parcului auto, cred că nu este un proiect ambițios să avem propriul elicopter la nivelul județului Alba, nu trebuie să uităm că avem două zone montane”, a mai declarat Florin Roman.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate