Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Italia: Începe cel mai mare proces din ultimele decenii împotriva `Ndrangheta. Gruparea avea legături și la Alba Iulia

Publicat

Sute de presupuși membri ai celui mai puternic grup mafiot din Italia vor fi aduși, miercuri, în fața Justiției, în cel mai mare proces din ultimele decenii împotriva crimei organizate din Peninsulă, transmite BBC.

Cei 355 de suspecți ai mafiei și oficiali corupți au fost puși sub acuzare în urma unei lungi anchete împotriva grupului Ndragheta, potrivit G4Media.ro.

Citește și: Legăturile cu MAFIA ale afaceristului din Alba Iulia, Ariganello Pasqualino, dezvăluite de ziarul Repubblica

De asemenea, mai mult de 900 de martori sunt așteptați să aducă probe iar acuzațiile includ crime, trafic de droguri, escrocherie și spălare de bani.

Din cauza numărului mare de persoane din proces, o fostă clădire a unui call center a fost transformată în sală de judecată în orașul Lamezia Terme din Calabria, centrul de acțiune al grupului Ndragheta.

Într-o înfățișare anterioară începerii propriu-zise a procesului, a fost nevoie de mai mult de trei ore pentru a citi numele inculpaților, conform AFP. Printre ei se numără politicieni, ofițeri de poliție sau funcționari publici.

”Ambasadorul” `Ndrangheta la Alba Iulia

Reamintim că Mafia Calabreză și-a extins tentaculele și în Europa de Est, ajungând până la Alba Iulia. Un om de afaceri din Alba Iulia, Pasqualino Ariganello, a fost arestat în urmă cu trei ani în baza unui mandat european, în contextul afacerilor din țările Europei de Est ale mafiei calabreze `Ndrangheta. Potrivit autorităților italiene, Pasqualino era considerat mort în Italia (în condițiile în care fusese condamnat la închisoare), însă făcea afaceri importante la Alba Iulia și Cluj-Napoca.

Un articol dintr-un prestigios ziar italian, Repubblica, îl nominalizează pe acesta printre membrii `Ndrangheta.

Într-o traducere liberă, articolul se numește ”Sosește `Ndrangheta de export. Afacerile boșilor pe piața Europei de Est”. „Clanurile nu mai sunt oaspeți, ci consideră Slovacia și alte țări ca extensii ale Locridei (zonă din Calabria – n.r.). Cine ucide jurnaliștii trimite un mesaj: Sunteți toți expuși, vă putem lovi”, își începe articolul Roberto Saviano, plecând de la uciderea jurnalistului slovac Ian Kuciak și a iubitei sale.

Cum funcționează Mafia peste granițele Italiei

”De aceea nu există companii mai bine infiltrate în Est ca cele ale organizațiilor criminale italiene după căderea zidului Berlinului. Mafiile italiene au devenit “cârjele” care au sprijinit fragila burghezie a țărilor est-europene cu creștere economică: ei au acționat ca un mediator pentru mediul de afaceri italian care nu găsea un interlocutor serios în Europa post-comunistă.

Firmele italiene voiau să se mute în est dar găsirea unei căi legale era aproape imposibilă pentru că regimurile căzute au lăsat în urma lor doar decădere și un sistem birocratic complet prăbușit. Legătura cu un clan mafiot însemnă găsirea unei “agenții” capabile să se descurce repede cu formalitatățile administrative și saă pună în funcțiune noua companie. Pentru firmele din vest, mafia garanta mână de lucru ieftină, viteză mare de producție și lipsa problemelor de ordin sindical: un adevarat paradis pentru antreprenori” ” scrie Repubblica.it

Falangele mafiei în Europa de Est. Pasqualino Ariganello, plantat la Alba Iulia

Jurnalistul italian Roberto Saviano, face și o radiografie a personajelor care reprezintă `Ndrangheta în Europa de Est. Este o listă destul de lungă, pe care se află și omul de afaceri italian.

Reamintim că acesta a făcut afaceri timp de mai bine de 15 ani în Alba Iulia, sub ochii poliției, ai serviciilor secrete și în anturajul politicienilor locali.

”Mai mult decât atât Francesco Schiavone „Cicciariello” a investit în Slovacia și Polonia, Luigi Diana a investit în Ungaria, Cosca Grande Aracri în România, Antonio Prudentino (Sacra Corona Unita) în Albania, Cosa nostra a investit în reciclarea deșeurilor din România.

Lista este foarte lungă iar acest lucru se pune pe seama lipsei de reacție în țările în care s-a investit: Ugo De Lucia în Poprad (Slovacia), Pietro Licciardi în Praga, Giancarlo De Luca în Nagylak (în Ungaria la granița cu România), Pino Bonavita în Praga, Pasqualino Ariganello în Alba Iulia (România), Antonio Cella în Glogow (Polonia), Pasquale Avagliano în Timișoara (România)” mai scrie jurnalistul de la Repubblica.it.

Foto: Captura video – Poliția italiană

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate